Stop στα δημόσια έργα
Απρόβλεπτες συνέπειες για την οικονομία και την ανάπτυξη του Νομού εγκυμονεί η αδυναμία της κυβέρνησης να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της απέναντι στους εργολήπτες, που απειλούν με τη σειρά τους να σταματήσουν την εκτέλεση όλων των δημόσιων έργων, ενώ πολλοί απ’ αυτούς αντιμετωπίζουν προβλήματα βιωσιμότητας των εταιρειών τους.
Η προσπάθεια της κυβέρνησης να μεταφέρει τα μεγάλα έργα του Νομού από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων στο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, μάλλον, πρόκειται να ναυαγήσει, καθώς θα συναντήσει τις αντιρρήσεις της Ε.Ε., ενώ ανησυχίες εκφράζονται και για την πορεία των συγχρηματοδοτούμενων ευρωπαϊκών προγραμμάτων, καθώς η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας είναι τραγική.
Με μια μεθοδευμένη κίνηση η κυβέρνηση επιχειρεί να επιρρίψει τις ευθύνες για το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί – και δεν αφορά μόνο το Νομό Χανίων - στις προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠαΣοΚ, δια στόματος των βουλευτών της Χρήστου Μαρκογιαννάκη και Στέλιου Νικηφοράκη. Οι δυο βουλευτές έφτασαν στο σημείο να κατηγορήσουν την προηγούμενη κυβέρνηση για κακό προγραμματισμό έργων που δεν έχουν ακόμα ξεκινήσει, ενώ είναι γνωστό ότι ο προϋπολογισμός των δυο τελευταίων ετών έγινε με αποκλειστική ευθύνη της τωρινής κυβέρνησης και με κύριο χαρακτηριστικό τη δραματική περικοπή του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, απ’ όπου χρηματοδοτούνται όλα τα δημόσια έργα.
Την ίδια στιγμή τα νέα από την Αθήνα και από την προγραμματισμένη σύσκεψη της Πέμπτης 9 Φεβρουαρίου στο υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών είναι ανησυχητικά, καθώς από τα 12 εκατομμύρια ευρώ που οφείλονται στους εργολήπτες για εκτελούμενα ή ολοκληρωμένα δημόσια έργα, η κυβέρνηση, δια στόματος του αρμόδιου υφυπουργού Χ. Φώλια έκανε γνωστό στους φορείς των Χανίων που παραβρέθηκαν στη σύσκεψη, ότι μπορεί να διαθέσει άμεσα μόλις 2 εκατομμύρια ευρώ!
Αυτή η εξέλιξη οδηγεί σε απόγνωση του εργολήπτες δημοσίων έργων, που σκέφτονται ακόμα και το ενδεχόμενο να κηρύξουν τις εταιρείες τους σε πτώχευση, καθώς αδυνατούν να ικανοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους προς τους εργαζόμενους και τις τράπεζες. Ενδεικτικές είναι οι δηλώσεις του προέδρου του Συνδέσμου Εργοληπτών Ν. Χανίων, Νίκου Ψυλλάκη, που αμέσως μετά τη σύσκεψη έκανε λόγο για διακοπή όλων των δημόσιων έργων που εκτελούνται στο Νομό, εκφράζοντας, παράλληλα, την ανησυχία του για τη βιωσιμότητα των κατασκευαστικών εταιρειών.
Στο μεταξύ, σε έκτακτη συνεδρίαση της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ν. Χανίων την περασμένη Δευτέρα διαφάνηκε για μια ακόμα φορά η έλλειψη οργάνωσης και συνολικής παρουσίας των φορέων στην αντιμετώπιση των προβλημάτων του Νομού, καθώς έγινε γνωστό ότι στη σύσκεψη της Αθήνας, άλλα χρήματα διεκδικούσε η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, άλλα η ΤΕΔΚ, άλλα μεμονωμένοι δήμαρχοι και άλλα ο ΟΑΔΥΚ(!), με αποτέλεσμα να μπερδευτεί και ο υφυπουργός αλλά και οι εκπρόσωποι του Νομού.
Στη συνεδρίαση της ΤΕΔΚ, ο δήμαρχος Χανίων, Κυριάκος Βιρβιδάκης αποδέχθηκε, σχεδόν μοιρολατρικά, την κατάσταση, καλώντας τους δημάρχους να … αναλάβουν τις ευθύνες τους και να μην προκηρύξουν τα έργα που είχαν προγραμματίσει για το 2006, καθώς κάτι τέτοιο – όπως είπε – θα έχει ως αποτέλεσμα τη μεγέθυνση του προβλήματος. Μάλιστα, για να γίνει πιο κατανοητός ανέφερε ότι έχει ήδη αποσταλεί εξώδικο στο Δήμο Χανίων για οφειλές από την ασφαλτόστρωση της οδού Ελευθερίου Βενιζέλου. Πέρα απ’ αυτό, ο δήμαρχος Χανίων κάλεσε όλους τους φορείς του Νομού που χρηματοδοτούνται από το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (Τοπική Αυτοδιοίκηση, Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και ΟΑΔΥΚ) να καταγράψουν τα υπό εκτέλεση έργα, καθώς και τον βαθμό υλοποίησής τους, αλλά και τα οφειλόμενα χρήματα προκειμένου να γίνει γνωστό το πρόβλημα σε όλη του την έκταση, ενώ ζήτησε να τηρηθεί προτεραιότητα και στην αποπληρωμή των έργων. Παράλληλα, επεσήμανε ότι θα πρέπει ο Νομός Χανίων να διεκδικήσει 2,5 εκατομμύρια ευρώ από τα 7,6 που θα δοθούν άμεσα στην Κρήτη, από τα
«Θεωρώ ότι είναι απαραίτητη η καταγραφή όλων των δημόσιων έργων που χρηματοδοτούνται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, ώστε ο καθένας από μας να γνωρίζει που βαδίζει, αλλά παράλληλα να αποφασίσουμε και τα μέτρα τα οποία θα πάρουμε, τα οποία θα πρέπει να είναι ενιαία και συνολικά. Μερικά θέματα τα οποία συζητούνται ως λύσεις δεν είναι στην πράξη εφικτά και νομίζω ότι η αυτοδιοίκηση δεν πρέπει να εθελοτυφλεί αλλά θα πρέπει να προχωρήσει σε ενέργειες, που αφενός αποδίδουν και αφετέρου είναι εφικτές», τόνισε ο κ. Βιρβιδάκης, αρνούμενος να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο για πολιτικές ευθύνες της προηγούμενης ή της τωρινής κυβέρνησης.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΤΕΔΚ Ν.
«Όπως καταλαβαίνετε, ούτε το 2007 θα υπάρχουν χρήματα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για την αποπληρωμή των έργων, οπότε δε μπορούμε να μιλάμε για νέα έργα. Υπάρχει ένα μείζον πολιτικό θέμα, που θα πρέπει να το αναδείξουν τα κεντρικά μας όργανα. Πρέπει να βγούμε και να πούμε την αλήθεια στον ελληνικό λαό. Τα πράγματα είναι τραγικά, όσον αφορά στην κατάσταση της ελληνικής οικονομίας», τόνισε ο κ. Περάκης.
Το τραγικότερο σε αυτή την ιστορία είναι ότι πολλά απ’ αυτά τα έργα - και ειδικά όσον αφορά το αντιπλημμυρικό των περιαστικών Δήμων – δε μπορούν να παραμείνουν στην κατάσταση που είναι τώρα και να περιμένουν 10 χρόνια για την αποπεράτωσή τους. Υπάρχουν έργα που πρέπει να υλοποιηθούν άμεσα, διότι θα καταστραφεί ότι έχει γίνει μέχρι σήμερα και θα δημιουργηθούν άλλα προβλήματα στην καθημερινότητα του πολίτη.
Παράλληλα, ο κ. Περάκης εξέφρασε τις αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα που μπορεί να έχει η πρόθεση της κυβέρνησης να μεταφέρει τα μεγάλα έργα του Νομού, όπως είναι το φράγμα Βαλσαμιώτη και οι βιολογικοί Γεωργιούπολης και Κισάμου, από το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων σε Ευρωπαϊκά Προγράμματα. Κάτι τέτοιο είχε αφήσει να εννοηθεί ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Σεραφείμ Τσόκας την περασμένη εβδομάδα, μετά από συνεδρίαση του Δ.Σ. του ΟΑΔΥΚ. Ο κ. Περάκης όμως εξέφρασε την ανησυχία του και για τα συγχρηματοδοτούμενα έργα από το Γ’ ΚΠΣ, καθώς η κατάσταση της οικονομίας είναι τραγική. «Το πιο ανησυχητικό απ’ όλα όμως είναι – από τα στοιχεία που έχουμε – ότι θα υπάρξει πρόβλημα και για τα συγχρηματοδοτούμενα έργα από Ευρωπαϊκά Προγράμματα, καθώς η κυβέρνηση αδυνατεί να καταβάλει το μερίδιο που της αναλογεί», τόνισε, δίδοντας της πραγματική εικόνα του προβλήματος.