Κάτι πρέπει να γίνει με το Νεώριο με το Μινωικό πλοίο

Ο Υπουργός Πολιτισμού ανταποκρινόμενος σε σχετικό αίτημα του Ναυτικού Μουσείου Κρήτης το οποίο στήριξαν οι βουλευτές Χανίων κ.κ. Ε. Σκουλάκης και Ν. Χριστοδουλάκης καθώς και ο Νομάρχης Χανίων κ. Γ. Κατσανεβάκης παρεχώρησε έστω και προσωρινά (εν αναμονή γνωμοδότησης του Κ.Α.Σ. που εκκρεμεί από το 2004) το Νεώριο του ΜΟΡΟ για την στέγαση και συντήρηση παραδοσιακών σκαφών που αποτελούν εκθέματα του Μουσείου. Η παραχώρηση αυτή εκτιμάται ως θετική εξέλιξη για την δημιουργία της πολυπόθητης έκθεσης παραδοσιακής και αρχαίας ναυπηγικής η οποία αποτελεί κοινή επιδίωξη των πολιτιστικών φορέων του τόπου μας.

Το Ναυτικό Μουσείο σε σχετικό έγγραφό του προς τον Υπουργό Πολιτισμού μεταξύ άλλων τον παρακαλεί, να προωθήσει την διαδικασία παραχώρησης προς χρήση τού Νεωρίου ως έκθεσης.

Ανεξαρτήτως τούτου να αναθέσει και την εκτέλεση των αναγκαίων εργασιών στο Νεώριο οι οποίες έχουν εγκριθεί από το Τοπικό Συμβούλιο Μνημείων από τον Μάιο του 2004 ώστε να παύση η δυσφήμηση του τόπου μας την οποία προκαλεί η παρούσα άθλια κατάσταση. Επισημαίνομε ότι ανέκαθεν τα δύο γειτνιάζοντα Νεώρια ως ναυπηγοεπισκευαστικός χώρος παραχωρηθείς από το Υ.Π.Π.Ο. για την προβολή τής παραδοσιακής ναυπηγικής, ήσαν επισκέψιμα. Σήμερα λόγω του ενδιαφέροντος που συγκεντρώνει το Μινωικό πλοίο η επισκεψιμότητα είναι πολύ μεγάλη και έχει φτάσει στους 20.000 επισκέψεις από το 2004 μέχρι σήμερα.

Το Ν. Μ. Κ. απευθύνει έκκληση προς τους πολιτιστικούς φορείς του τόπου μας, τα τοπικά Μ. Μ. Ε. και την τοπική κοινωνία, όπως ακολουθώντας το παράδειγμα των Βουλευτών μας και του Νομάρχου μας, στηρίξουν εμπράκτως την προτεινόμενη δημιουργία της έκθεσης παραδοσιακής και αρχαίας ναυπηγικής και την αξιοποίηση του Μινωικού πλοίου. Ας αναλογισθούμε τα σοβαρά πολιτισμικά και οικονομικά οφέλη που θα προκύψουν για τον τόπο μας από την ανάπτυξη ενός τέτοιου πόλου έλξης τουριστικού ενδιαφέροντος.

Το Νεώριο με το Μινωικό πλοίο, ως χώρος απλώς επισκέψιμος χωρίς να είναι οργανωμένος, έστω και σ’ αυτή την άθλια κατάσταση, έχει προσελκύσει 20.000 επισκέπτες από το 2004 μέχρι σήμερα. Πιστεύουμε ότι ο Δήμος Χανίων θα πρέπει να εκδηλώσει ουσιαστικά το ενδιαφέρον του για την δημιουργία της έκθεσης στην πόλη των Χανίων. Η περίπτωση του Δήμου Βόλου με την μυθική ΑΡΓΩ, με την σχεδιαζομένη έκθεση και διεθνή προβολή ας μας ευαισθητοποιήσει ανάλογα. Η ΑΡΓΩ είναι υπό ανακατασκευή. Το ΜΙΝΩΑ είναι στα χέρια μας.