Βιολογικός Β. Αξονα: Που είναι τα χρήματα για να λειτουργήσει;

Βιολογικός καθαρισμός Βορείου Άξονα, ένα έργο πνοής το οποίο έχει ξεκινήσει σε επίπεδο μελετών τουλάχιστον μια δεκαετία πριν, ενώ η εκτέλεση των έργων άρχισε πριν πέντε χρόνια περίπου. Με πολύ αργά βήματα από τους φορείς και τις πιστώσεις προσπαθεί αυτό το έργο να ολοκληρωθεί, καθώς τη μια οι εργολάβοι δουλεύουν και την άλλη φεύγουν.

Το θέμα όμως των εργασιών πρέπει να συμπληρωθεί από τον φορέα διαχείρισης του βιολογικού, ο οποίος είναι διαδημοτικός. Έτσι, αποφασισμένοι για μια επιτακτική λύση στο θέμα του φορέα για τον βιολογικό, παρουσιάζονται οι εμπλεκόμενοι Δήμοι. Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε πριν μερικές μέρες στο Δημαρχείο του Πλατανιά συστάθηκε ο ενιαίος διαδημοτικός φορέας διαχείρισης, με το όνομα Διαδημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης – Αποχέτευσης Βορείου Άξονα (ΔΕΥΑΒΑ).

Από τους τέσσερις Δήμους - Πλατανιά, Νέας Κυδωνίας, Βουκολιών και Κολυμβαρίου, έγινε η εκλογή προέδρου του ΔΕΥΑΒΑ, που αποτελείται από 25 μέλη και η εκλογή του 9μελούς Διοικητικού Συμβουλίου με συμμετοχές και από τους 4 Δήμους. Έτσι ομόφωνα εκλέχθηκε πρόεδρος ο Νίκος Αποστολάκης, ενώ διευθύνων σύμβουλος του διοικητικού συμβουλίου εκλέχθηκε η Θεανώ Γερανιωτάκη. Ο Δήμος Πλατανιά που έχει το μεγαλύτερο ποσοστό, συμμετέχει με πέντε μέλη, ενώ οι υπόλοιποι δήμοι από ένα μέλος.

Ο Δήμαρχος Κολυμβαρίου Μανώλης Ροσμαρής σημειώνει ότι πρόκειται για το σημαντικότερο έργο του βόρειου άξονα και είναι αισιόδοξος για την πορεία των έργων. Πριν λίγες ημέρες ήρθε η χρηματοδότηση από το Ειδικό Πρόγραμμα Περιβάλλοντος της τάξης των 8,5 εκατ. ευρώ. «Αυτό σημαίνει ότι οι εργασίες θα προχωρήσουν για να έρθει ο βιολογικός μέχρι το Κολυμπάρι περίπου στα μέσα του επόμενου έτους όπου αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί και λειτουργήσει ολόκληρος ο βιολογικός». Ο ΟΑΔΥΚ, από την πλευρά του πρέπει να συντάξει τα τεύχη δημοπράτησης χωρίς καθυστέρηση και να τα καταθέσει στο ΥΠΕΧΩΔΕ ώστε να αρχίσει η δημοπράτηση για τη ΄Β φάση. Όσον αφορά την Ά φάση αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία τον Δεκέμβριο ενώ ο κ. Σπανουδάκης, πρόεδρο του ΟΑΔΥΚ, είχε τονίσει πριν μέρες ότι τα χρονοδιαγράμματα είναι πολύ στενά και πιεστικά.

.Η υπάρχουσα κατάσταση είναι η εξής Το αποχετευτικό δεν καλύπτει το 100% των συγκροτημάτων στο Γεράνι αλλά καλύπτει ένα μεγάλο μέρος. Η κάλυψη υπογραμμίζει ο κ. Ροσμαρής υπολογίζεται στο 80%. Η προτεραιότητα ήταν να μπουν κάποιες μεγάλες μονάδες στον βιολογικό και αρκετές κατοικίες και από εκεί και πέρα τα υπόλοιπα είναι πολύ εύκολο να συμπληρωθούν κατά τη διάρκεια λειτουργίας του βιολογικού.

Ο Δήμαρχος Νέας Κυδωνίας, Νίκος Αποστολάκης τόνισε ότι «τα μέλη θα αναλάβουν τα βάρη για να προχωρήσει το έργο. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να τελειώσει όσο πιο γρήγορα γίνεται η ολοκλήρωση του βιολογικού». Ο Δήμαρχος Βουκολιών, Νίκος Μπομπολάκης από την πλευρά του σημείωσε ότι, «είναι από τις πιο σπουδαίες προσπάθειες που τις παρομοιάζω με το πρόγραμμα του Καποδίστρια. Δηλαδή μεγάλες ευθύνες και προβλήματα. Πιστεύω ότι μετά και τις καθυστερήσεις ξεκινάμε με ομοψυχία, καλή θέληση και όλοι μας έχουμε στόχο τη σωστή λειτουργία αυτού του φορέα και κατά επέκταση του έργου».

Ο Δήμαρχος Πλατανιά, Γιάννης Κοτσιφάκης τονίζει ότι, «οι προοπτικές είναι οι εξής: Πρώτον η καλή εξέλιξη του έργου και δεύτερον, η συγκρότηση και οργάνωση του φορέα για να μπορέσει να ανταπεξέλθει πάνω στη λειτουργία του έργου».

Ο βιολογικός ξεκίνησε με χρηματοδότηση από το ΄Γ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, ενώ στην διαδικασία της δεύτερης φάσης συμμετέχει και το ΥΠΕΧΩΔΕ με εθνικούς πόρους. Πιστώσεις από’ δω και από εκεί αλλά οι εργασίες γίνονται με ρυθμούς χελώνας. Συνηθισμένο φαινόμενο για τη χώρα μας. Από τα έργα όμως στον φορέα διαχείρισης. Και πρέπει να βρεθούν οι πιστώσεις. Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με τον Δήμαρχο Πλατανιά, «ότι ο φορέας πρέπει να έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει στη σύνδεση των αντλιοστασίων με τη ΔΕΗ ή του ίδιου του εργοστασίου με τη ΔΕΗ. Έχουμε αρχίσει ήδη μια συνεργασία με τη ΔΕΥΑ Χανίων, όπου θα διαμορφωθούν από το Δ.Σ. οι κανονιστικές καταρχήν αποφάσεις για τη λειτουργία του φορέα και πιστεύουμε ότι θα αρχίσει κατά κάποιο τρόπο να εισπράττει χρήματα από τους μελλοντικούς χρήστες γιατί δεν γίνεται διαφορετικά. Οι τέσσερις Δήμοι θα συνεννοηθούμε με το διαδημοτικό του Θησέα για να δούμε πόσα χρήματα μπορούμε να αποσπάσουμε από το 35% του προγράμματος».

Στην ίδια κατεύθυνση και ο Νίκος Μπομπολάκης, «θα συμφωνήσουμε για το 35% του Θησέα, να πάει στον βιολογικό καθαρισμό, ενώ παράλληλα θα ζητήσουμε από τον ΟΑΔΥΚ την επίσπευση των έργων για τις εκκρεμότητες της πρώτης φάσης του έργου».

Σκοπός όπως σημειώνουν όλοι οι φορείς είναι η ποιοτική λειτουργία της πρώτης φάσης του έργου αλλά και ολόκληρου του βιολογικού, με τελικό στόχο την καθαριότητα και απορρύπανση του κόλπου και τη διασφάλιση μιας σωστής ποιότητας ζωής των κατοίκων αλλά και των τουριστών.