Ασφυκτιούν τα Χανιά
Ναι σε Καποδίστρια 2, αλλά με προϋποθέσεις Υπέρ της αναδιαμόρφωσης των Καποδιστριακών Δήμων με έναν δεύτερο «Καποδίστρια», τάσσεται ο Δήμαρχος Χανίων Κυριάκος Βιρβιδάκης, διευκρινίζοντας ότι το ζητούμενο για ισχυρή Αυτοδιοίκηση είναι η θεσμική και οικονομική κατοχύρωση των Δήμων, πέρα από τη γεωγραφική τους συνένωση. Σπεύδει, ωστόσο, να «δικαιολογήσει» την κυβέρνηση για την τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή, ανοίγοντας τον ασκό του Αιόλου σε 50 Κοινότητες που διεκδικούν την αυτονομία τους, τονίζοντας ότι οι όποιες αλλαγές έγιναν με τη σύμφωνη γνώμη της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων.
«Η Αυτοδιοίκηση είχε συμφωνήσει με την κυβέρνηση, ότι όποιες αλλαγές γίνουν αυτό το διάστημα στα όρια Δήμων και Κοινοτήτων, θα γίνουν με νομοθετική ρύθμιση η οποία θα κατατεθεί στη Βουλή και δεν θα έχει σχέση με τον Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων. Υπάρχει μια σύγχυση, εάν η ΚΕΔΚΕ είχε συμφωνήσει ή όχι. Αυτό το οποίο έκανε το υπουργείο Εσωτερικών ήταν εν γνώσει της ΚΕΔΚΕ, η οποία το είχε αποδεχτεί», τονίζει ο κ. Βιρβιδάκης, μιλώντας στην «ΧτΚ».
Παράλληλα, ο Δήμαρχος Χανίων επισημαίνει ότι από το 1998 που τέθηκε σε ισχύ το θεσμικό πλαίσιο για τη λειτουργία των Καποδιστριακών Δήμων, η χρηματοδότηση υπήρξε ελλιπής, με αποτέλεσμα, ιδιαίτερα οι μικροί Δήμοι να αντιμετωπίζουν προβλήματα επιβίωσης.
«Για να πετύχει ένα εγχείρημα του μεγέθους του Καποδίστρια, θα έπρεπε η «προίκα», δηλαδή το Ειδικό Πρόγραμμα Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΕΠΤΑ) να χρηματοδοτήσει τους Δήμους για να μπορέσουν, ιδιαίτερα οι μικροί, να επιβιώσουν. Δυστυχώς, από το 1998 και για εφτά χρόνια, δηλαδή μέχρι το 2005, ο «Καποδίστριας» δεν χρηματοδοτήθηκε από το ΕΠΤΑ. Σε αυτό το διάστημα δόθηκε το 50% των χρημάτων που θα έπρεπε να έχει δοθεί, με αποτέλεσμα να υπάρχουν τεράστια οικονομικά προβλήματα στους Καποδιστριακούς Δήμους. Ανεξάρτητα από το τι πιστεύει ο καθένας για το εθελοντικό ή όχι των συνενώσεων, αυτό που υπήρξε το μεγάλο πρόβλημα του Καποδίστρια ήταν ότι ουδέποτε εφαρμόστηκε σε σωστό βαθμό η χρηματοδότησή του. Άρα τα δεκάδες προβλήματα των Δήμων σχετίζονται κατά κύριο λόγο με τη μη χρηματοδότηση του εγχειρήματος. Η πραγματικότητα λέει ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν δεκάδες Δήμων που κινδυνεύουν να «κλείσουν» για λόγους που σχετίζονται κυρίως με τα οικονομικά, αλλά και με άλλα θέματα».
Ο κ. Βιρβιδάκης τάσσεται υπέρ ενός δεύτερου «Καποδίστρια», αλλά με προϋποθέσεις που θα εξασφαλίζουν ισχυρούς, οικονομικά και θεσμικά, Δήμους.
«Άρα λοιπόν, λέμε ότι θα πρέπει να υπάρξει ένας δεύτερος Καποδίστριας, ο οποίος θα επιλύσει τα συσσωρευμένα προβλήματα του πρώτου, κάνοντας ισχυρούς Δήμους, παράλληλα με ένα ισχυρό πλαίσιο οικονομικής και θεσμικής Αυτοδιοίκησης. Ο Καποδίστριας σημαίνει ότι προχωρούμε σε ισχυρούς Δήμους, κάτω από ένα συγκεκριμένο θεσμικό και οικονομικό καθεστώς και κάτω από της μητροπολιτικές λειτουργίες στα μεγάλα αστικά κέντρα. Το ζητούμενο δεν είναι πως θα κάνουμε μια γεωγραφική συνένωση, αλλά το πώς θα κάνουμε μια πολιτική, οικονομική και θεσμική συνένωση».
Όσον αφορά τον Δήμο Χανίων, που περιορίζεται μέσα στα στενά γεωγραφικά όρια της πόλης, ο Δήμαρχος Χανίων επισημαίνει ότι «ασφυκτιά» και ότι οι όποιες αλλαγές θα πρέπει να γίνουν με ωριμότητα και μακριά από τοπικιστικές διαθέσεις.
«Ένα άλλο σημαντικό θέμα το οποίο προέκυψε είναι ότι στη διαμόρφωση των Δήμων, πέρα των αντικειμενικών κριτηρίων, υπήρξαν και κάποια άλλα κριτήρια τα οποία είχαν τοπικιστικό, ενδεχομένως, χαρακτήρα και δημιούργησαν προβλήματα. Ή υπήρξαν κάποιοι Δήμοι, όπως είναι ο Δήμος Χανίων, που εξαιρέθηκαν από τον Καποδίστρια για λόγους τους οποίους εγώ ποτέ δεν κατάλαβα. Έτσι λοιπόν έχουμε το φαινόμενο η πόλη των Χανίων να είναι εγκλωβισμένη στα στενά όρια της οδού Γογονή, των γύρω διαμορφωμένων Δήμων και της θάλασσας, με αποτέλεσμα να ασφυκτιά. Όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση, η Αυτοδιοίκηση πιστεύει ότι θα πρέπει – όταν είμαστε ώριμοι – να προχωρήσουμε στον λεγόμενο δεύτερο Καποδίστρια. Κατά τη γνώμη μου, αυτό δεν είναι ούτε πολύ κοντά ούτε πολύ μακριά και προϋποθέτει την εξασφάλιση των απαραίτητων πόρων για τη δημιουργία 300 – 350 Δήμων, οι οποίοι θα είναι περισσότερο εύρωστοι και θα έχουν τη δυνατότητα να λειτουργήσουν πιο αποτελεσματικά, βέβαια με την ανάλογη οικονομική και θεσμική στήριξη».
«Ο Κώδικας της Αυτοδιοίκησης, ο οποίος θα ψηφιστεί τον επόμενο μήνα, είναι ένα εργαλείο που μπορεί να βοηθήσει σε αυτήν την κατεύθυνση, ενώ και το γεγονός ότι πλέον αποδίδονται στο ακέραιο οι πόροι του 1828 είναι ένα δεύτερο σημαντικό στοιχείο, όπως επίσης και το γεγονός ότι – εφόσον αυτό υλοποιηθεί - θα αρχίσουν να επιστρέφονται τα παρακρατηθέντα. Βεβαίως και το πρόγραμμα Θησέας είναι ένα άλλο σημαντικό εργαλείο, από τη στιγμή που χρηματοδοτεί με σημαντικά ποσά την Αυτοδιοίκηση», καταλήγει ο κ. Βιρβιδάκης.