ΕΝΕΤΙΚΟ ΛΙΜΑΝΙ: Χειρότερα δε γίνεται

Απαράδεκτη είναι η εικόνα που παρουσιάζει το ενετικό λιμάνι των Χανίων. Για ακόμα μια φορά είναι ορατή η πολυφωνία και η γραφειοκρατία που διέπει το θεσμικό πλαίσιο του «στολιδιού» της πόλης, καθώς ακόμα και το κλείσιμο των λακκουβών που προέκυψαν κατά τη διάρκεια του χειμώνα, αποτελεί μέγα πρόβλημα για τους ιθύνοντες και για ακόμα μια φορά φαίνεται η ανάγκη ίδρυσης ενιαίου φορέα διαχείρισης, με προϊσταμένη αρχή το Δήμο Χανίων.

Αλλά δυστυχώς, τα προβλήματα δεν τελειώνουν στις λακκούβες. Όσα κι αν έχουν ειπωθεί κατά καιρούς από αρμόδιους και αναρμόδιους και παρόλες τις δεσμεύσεις των πολιτικών όλων των κομμάτων, η αλήθεια είναι ότι τίποτα δεν έχει γίνει στο ενετικό λιμάνι τα τελευταία χρόνια. Ο επισκέπτης διαπιστώνει ότι υπάρχουν πέντε διαφορετικά είδη πλακόστρωσης, η αυθαιρεσία των καταστηματαρχών είναι ορατή παντού, η καθαριότητα ελλιπής, ενώ το χειμώνα η εικόνα είναι τριτοκοσμική, καθώς τα καταστήματα μετατρέπονται σε κυματοθραύστες.

Ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Χανίων, Αντώνης Ντουσάκης, μιλώντας στη «ΧτΚ», επεσήμανε ότι η πλακόστρωση θα ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα, διευκρινίζοντας ότι ο σχεδιασμός για την πλακόστρωση του λιμανιού έχει γίνει ένα μήνα πριν, χωρίς όμως να έχουν εκταμιευθεί τα απαραίτητα κονδύλια για το έργο.

«Επειδή ο λογαριασμός της εργολαβίας για την αποκατάσταση της πλακόστρωσης δεν έχει χρήματα, αποφασίσαμε οι πλάκες που έχουν αγοραστεί από τον εργολάβο να πληρωθούν από το Λιμενικό Ταμείο και την άλλη εβδομάδα θα εγκατασταθεί ο εργολάβος και θα αρχίσουν οι εργασίες. Είχαμε κάνει τον σχεδιασμό εδώ και ένα μήνα, περιμέναμε χρήματα που δεν ήρθαν ποτέ και αναγκαζόμαστε να πληρώσουμε εμείς για να γίνει η δουλειά. Βέβαια εμείς θα διεκδικήσουμε τα χρήματα, αλλά ότι και να γίνει είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε στην πλακόστρωση», σημείωσε.

Παράλληλα, επεσήμανε ότι στους άμεσους στόχους του Λιμενικού Ταμείου είναι η ανακατασκευή του Διοικητηρίου, ενός έργου που είχε σταματήσει για πολλά χρόνια. Είναι ένα σεισμόπληκτο – όπως έχει χαρακτηριστεί – κτήριο όπου στεγαζόταν όλες οι υπηρεσίες του Λιμενικού Ταμείου πριν από μερικά χρόνια. Το πρόβλημα που υπήρχε με το ιδιοκτησιακό ξεπεράστηκε και όπως τόνισε ο κ. Ντουσάκης, υπάρχουν όλες οι εγκρίσεις, καθώς και τα απαραίτητα κονδύλια, ενώ τον επόμενο μήνα θα γίνει η δημοπράτηση του έργου.

Αναφερόμενος στην προσπάθεια που καταβάλλεται από την πλευρά του Δήμου Χανίων για την ίδρυση ενιαίου φορέα διαχείρισης του ενετικού λιμανιού, ο κ. Ντουσάκης τόνισε: «Εμείς δε γνωρίζουμε κανένα βήμα – τουλάχιστον προς εμάς - να έχει γίνει σε αυτή την κατεύθυνση. Εκφράζοντας την άποψή μας σαν χανιώτες και μόνο και όχι σαν Λιμενικό Ταμείο, τόσο εγώ όσο και τα μέλη της Επιτροπής και οι εργαζόμενοι, δεν έχουμε ουδεμία αντίρρηση να αλλάξει ο ιδιοκτήτης του λιμανιού και να γίνει ο Δήμος. Μάλιστα εμπιστευόμαστε πλήρως το σημερινό δήμαρχο, ο οποίος έχει όραμα για το ενετικό λιμάνι. Δε διαφωνούμε πάνω σ’ αυτό, απλώς περιμένουμε τη βούληση του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας. Ούτε εμπόδιο στεκόμαστε και συμφωνούμε να διαχειρίζεται το λιμάνι ο Δήμος. Γιατί να επεμβαίνει η Κεντρική Εξουσία και να μην κάνει κουμάντο ο Δήμος, από τη στιγμή που είναι ένα θέμα που αφορά τους δημότες; Δεν διαφωνούμε, όπως μερικοί τεχνηέντως θέλουν να προβάλλουν. Θα είναι όφελος για το χανιώτη, η διαχείριση του ενετικού λιμένα να γίνεται από το Δήμο Χανίων. Ο κ. δήμαρχος έχει εκφράσει επανελλημένως τη βούλησή του να περιέλθει η χρήση του λιμανιού στο Δήμο, πέραν αυτού δε γνωρίζουμε τίποτα άλλο».

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Χανίων Κυριάκος Βιρβιδάκης, δηλώνει κατηγορηματικά ότι υπάρχει η βούληση του αρμόδιου υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας, Μανώλη Κεφαλογιάννη, για παραχώρηση των αρμοδιοτήτων του παλιού λιμανιού στο Δήμο Χανίων, καθώς και η προφορική του δέσμευση. «Εκ των υστέρων πληροφορήθηκα ότι χρειάζεται νομοθετική ρύθμιση, αλλά δε μπορώ να καταλάβω πως έχουν μεταφερθεί αρμοδιότητες από άλλα Λιμενικά Ταμεία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση», δήλωσε ο κ. Βιρβιδάκης στη «ΧτΚ», τονίζοντας ότι υπάρχει σχετική νομοθεσία από το 1999. Παράλληλα, επεσήμανε ότι για το ίδιο θέμα υπάρχουν ομόφωνες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Χανίων, τόσο επί δημαρχίας Τζανακάκη, όσο και επί της παρούσας Δημοτικής Αρχής.

Όσον αφορά το τουριστικό περίπτερο, ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου ανέφερε ότι θα πρέπει να ξεκαθαρίσει η κατάσταση, καθώς το θέμα παρουσιάζει στασιμότητα από πέρυσι τον Οκτώβριο, οπότε για κάποιους λόγους σταμάτησαν οι διαδικασίες που είχαν ξεκινήσει. «Η θέση του Λιμενικού Ταμείου είναι το τουριστικό περίπτερο να αποκτήσει τη μορφή με την οποία το σχεδίασαν αυτοί οι εξαιρετικοί αρχιτέκτονες και επιστήμονες. Όσον αφορά στη χρήση του, αυτή θα συνδυαστεί με την όλη ανάπλαση του λιμανιού, όταν ευοδώσουν οι προσπάθειες μας» επεσήμανε, ενώ όσον αφορά το Φάρο, τόνισε ότι ο Δήμος Χανίων διαχειρίζεται το έργο, χωρίς παρεμβάσεις από την πλευρά του Λιμενικού Ταμείου.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος των καταστηματαρχών Ενετικού Λιμένα, Γιώργος Σταυρίδης, εκφράζει στη «ΧτΚ» τα παράπονα του κλάδου για την εικόνα του λιμανιού. «Η ανάπλαση του λιμανιού πρέπει να αρχίσει από έξω προς τα μέσα και εννοώ τον υπήνεμο μώλο, που είναι και το πάγιο αίτημά μας. Η εικόνα του λιμανιού το χειμώνα είναι τραγική με τη θάλασσα να μπαίνει μέσα στα μαγαζιά μας. Υπάρχουν ακόμα προβλήματα με την καθαριότητα, καθώς ούτε υπόγειους κάδους είδαμε ούτε το σάρωθρο περνάει από το ενετικό λιμάνι. Ακόμη, υπάρχει πρόβλημα και με τις οσμές από το αποχετευτικό σύστημα σε ορισμένα σημεία του λιμανιού», επεσήμανε. Παράλληλα αναφέρθηκε στην ανάγκη ενιαίας πλακόστρωσης της παραλιακής ζώνης, στη μεγάλη καθυστέρηση που παρατηρείται στην ανακατασκευή του Φάρου, καθώς και στον ελλιπή φωτισμό του λιμανιού. Ακόμα τόνισε ότι η τουριστική προβολή από το Δήμο Χανίων είναι μηδενική, την ίδια στιγμή που Δήμοι από την Ξάνθη μέχρι την Ιεράπετρα έχουν προχωρήσει στην διαφήμιση του τουριστικού τους προϊόντος μέσω τηλεοπτικών σποτ που προβάλλονται σε τηλεοπτικούς σταθμούς με πανελλήνια εμβέλεια.