Βάρκες στον γιαλό…

Κατά μήκος του λιμανιού της Νέας Χώρας θα βρει κάποιος σάπιες και πολύ παλιές βάρκες που έχουν μείνει εκεί για χρόνια γιατί προφανώς ο ιδιοκτήτης τους δεν έχει κάπου να τις φυλάξει.

Ειδικά κατά τις νυχτερινές ώρες με τον ελλιπή φωτισμό, μπορεί κάποιος περαστικός να σκοντάψει και να χτυπήσει σε σκουριασμένη προπέλα και όπως δηλώνουν κάτοικοι της περιοχής «κάτι τέτοιο είναι πολύ επικίνδυνο».

Ακόμη τονίζουν ότι βλάπτεται η εικόνα της περιοχής, καθώς οι καταστηματάρχες της Νέας Χώρας, κάνουν ότι μπορούν για να τραβήξουν ξανά τους Χανιώτες και τους τουρίστες στο λιμανάκι για φαγητό και οι συγκεκριμένες εικόνες μαρτυρούν την εγκατάλειψη. Όταν ο καιρός γίνεται καλύτερος και ειδικά τώρα που μπήκαμε στην άνοιξη, αρκετά παιδιά παίζουν στην παράκτια ζώνη και οι γονείς ανησυχούν για τον τραυματισμό των παιδιών τους καθώς όπως δηλώνουν, «η περιέργεια τα οδηγεί κοντά στις βάρκες και στην προσπάθεια τους να παίξουν τους πειρατές και να περιεργαστούν τα μέρη της βάρκας, χτυπάνε από τα σκουριασμένα σίδερα».

Λίγο παρακάτω στην παραλία της Νέας Χώρας είναι δύο βάρκες «αραγμένες» εδώ και καιρό στην άμμο. Ρωτήσαμε τους κατοίκους αλλά δεν ξέρουν σε ποιους ανήκουν, το μόνο που μας απάντησαν ήταν ότι φαντάζονται ότι η μια είναι για λόγους «διακοσμητικούς» αλλά η άλλη δεν γνωρίζουν ποιο σκοπό εξυπηρετεί στην παραλία.

Το Λιμενικό Ταμείο που έχει την αρμοδιότητα στις παράκτιες ζώνες έχει ειδοποιήσει εδώ και δύο χρόνια περίπου με γραπτές ανακοινώσεις τους συλλόγους των ψαράδων, ώστε οι ιδιοκτήτες τους να απομακρύνουν τις άχρηστες βάρκες από την περιοχή, αλλά δεν έχει ευαισθητοποιηθεί κανείς. Όπως δηλώνει ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου, Αντώνης Ντουσάκης «αν πάρουμε την πρωτοβουλία να τις «πετάξουμε» μόνοι μας, μπορεί να έρθει ο ιδιοκτήτης να μας πει ότι δεν τον είχαμε ειδοποιήσει και είχε σκοπό να την φτιάξει και μετά να μας ζητήσει και αποζημίωση. Πιέζουμε τους συλλόγους αλλά δεν βλέπουμε να γίνεται κάτι».