Κέντρο πληροφόρησης γυπαετού

Μια ακόμη πρωτοβουλία για την προστασία του γυπαετού και της βιοποικιλότητας ανέλαβε ο δήμος Ινναχωρίου σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δασών του νομού και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης. Στο πλαίσιο του προγράμματος Life δημιούργησε σε μια από τις ομορφότερες γωνιές των Εννιάχωριών, τη Ρογδιά, το Κέντρο Πληροφόρησης Γυπαετού. Το άλλοτε δημοτικό σχολείο του χωριού, λειτουργεί από τις αρχές της εβδομάδας ως στέγη ανάπτυξης του αισθήματος ευθύνης των πολιτών απέναντι στη διατήρηση του υπό εξαφάνιση αρπαχτικού πουλιού. Η πληροφόρηση γύρω από τη βιοποικιλότητα της περιοχής και την αξία προστασίας του γυπαετού, εκτιμάται ότι αποτελεί το πρώτο ουσιαστικό βήμα.

Το κέντρο πληροφόρησης γυπαετού, διαμορφώθηκε σε ένα χώρο, απόλυτα εναρμονισμένο με το σπάνιο φυσικό πλούτο και τα χαρακτηριστικά της περιοχής. Βρίσκεται στην κορυφή της Ρογδιάς, απέναντι από το βουνό του Άη Δίκαιου όπου διαβιούν σήμερα περί τους οκτώ γυπαετούς, μεταξύ των οποίων υπάρχει μόνο ένα αναπαραγωγικό ζευγάρι. Ο ορεινός όγκος του Άη Δίκαιου είναι ενταγμένος μαζί με τα Αστερούσια Όρη, σε ειδικό διαχειριστικό σχέδιο το οποίο μπορεί να αποτελέσει τη βάση για την αντιστροφή της διαδικασίας υποβάθμισης και ταυτόχρονα να δοθούν ευκαιρίες για βιώσιμη, βασισμένη στο φυσικό περιβάλλον, ανάπτυξη της περιοχής.

Ο δήμαρχος Ινναχωρίου κ. Κώστας Κουκουράκης εκτιμά ότι το Κέντρο Πληροφόρησης Γυπαετού θα συμβάλει σε μεγάλο βαθμό στην ευαισθητοποίηση του κόσμου, που σε ένα μεγάλο ποσοστό έχει άγνοια για το σπάνιο αρπαχτικό πουλί. Ο ίδιος έχει ήδη μεριμνήσει για τη στελέχωση του Κέντρου, μέσω ενός προγράμματος περιορισμένης απασχόλησης κι έτσι θα είναι ανοιχτό για το κοινό καθημερινά τη θερινή περίοδο.

Σύμφωνα με τον κ. Γιάννη Αρνέλο Δασολόγο, συντονιστή των δράσεων για το πρόγραμμα προστασίας του γυπαετού «το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης υλοποιεί το δεύτερο πρόγραμμα Life για φέτος. Στο προηγούμενο είχε καταγραφεί μείωση των πουλιών και των ζευγαριών όμως πλέον μπορούμε να μιλάμε για βελτίωση της κατάστασης».

Σημαντικές είναι οι δράσεις τις οποίες αναλαμβάνει η Διεύθυνση Δασών της Περιφέρειας Κρήτης σε συνεργασία με τις υπηρεσίες ανά νομό. Είναι αυτή που εκτελεί το μεγαλύτερο έργο δημιουργώντας δομές που στόχο έχουν τη διατήρηση της πανίδας και τη στροφή των κοινωνιών προς την οικοτουριστική ανάπτυξη των περιοχών τους. Πρώτο στη λίστα των έργων είναι η περίφραξη των ευαίσθητων περιοχών όπου υπάρχουν ταΐστρες γυπαετών, η τοποθέτηση παρατηρητηρίων των αρπαχτικών, η κατασκευή υδατοσυλλογών, ποτιστρών και δεξαμενών . Επίσης, τοποθετεί μπάρες ελέγχου σε επιλεγμένους δρόμους που οδηγούν σε ευαίσθητες περιοχές.

Ο κ. Αναστάσιος Σακούλης δασολόγος –ορνιθολόγος της Διεύθυνσης Δασών χαρακτηρίζει την περιοχή του Αγίου Δικαίου ως μια από τις πιο σημαντικές στο πλαίσιο του προγράμματος για τη διατήρηση του γυπαετού. «Η δημιουργία του Κέντρου Προστασίας του γυπαετού στο δήμο Ινναχωρίου, αποδεικνύει ότι μέσα από την προστασία του περιβάλλοντος μπορούμε να δούμε και την ανάπτυξη της περιοχής» σημειώνει.

Ο «ΑΡΧΟΝΤΑΣ» ΤΩΝ ΒΟΥΝΩΝ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

Ο γυπαετός ή κοκαλάς, είναι ένα από τα σπάνια είδη γύπα στην Ελλάδα. Την τελευταία εικοσιπενταετία ο πληθυσμός τους παρουσιάζει δραματική μείωση. Στην Ηπειρωτική Ελλάδα, είναι γνωστή η ύπαρξη ενός μόνο πουλιού στα σύνορα της χώρας μας με την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία των Σκοπίων. Στην Κρήτη έχουν καταγραφεί περίπου 30 άτομα και μόνο έξη αναπαραγωγικά ζευγάρια.

Τα χαρακτηριστικά του, τον καθιστούν ως ένα ιδιόμορφο αρπαχτικό. Τρέφεται αποκλειστικά με κόκαλα, γι’ αυτό λέγεται και κοκαλάς. Το άνοιγμα των φτερών του φτάνει τα τρία μέτρα γεγονός που του δίνει ιδιαίτερα επιβλητική όψη. Το κοκκινωπό χρώμα του, είναι επίκτητο. Έχει τη συνήθεια να «μακιγιάρεται» σε χώμα με μονοξείδιο του σιδήρου. Πεθαίνει τέλος πάντα στα ψηλά βράχια των ορεινών όγκων γι αυτό και σπάνια βρίσκεται το κουφάρι του.