Κύπριοι επενδυτές στην Κουντούρα

Το δρόμο της ουσιαστικής αναβάθμισης του τουριστικού προϊόντος στην ευρύτερη περιοχή της Παλαιόχωρας, δείχνουν Κύπριοι επενδυτές που σε συνεργασία με την Αναπτυξιακή εταιρία «Παλαιόχωρα Resorts» προχωρούν στη δημιουργία της πρώτης μεγάλης τουριστικής μονάδας στην τοποθεσία Πλακάκι. Στην παραλιακή ζώνη μεταξύ Παλαιόχωρας – Κουντούρας και σε έκταση τετρακοσίων στρεμμάτων πρόκειται να ανεγερθεί πολυτελές συγκρότημα πέντε αστέρων με δυνατότητα φιλοξενίας τετρακοσίων περίπου επισκεπτών.

Η επένδυση των Κυπρίων χαρακτηρίζεται ως μια από τις πλέον πετυχημένες από άποψη επιχειρηματικού ενδιαφέροντος, αφού θα αναπτυχθεί σε μια περιοχή «φιλέτο», απάτητη στην κυριολεξία και από τις λίγες αυτή τη στιγμή στη νότια Κρήτη που διατηρούν τα φυσικά χαρακτηριστικά τους. Εκτιμάται δε, ότι θα δώσει ώθηση και σε άλλες επιχειρηματικές δραστηριότητες, υπό την προϋπόθεση όμως ότι θα γίνουν με γνώμονα το σεβασμό στο περιβάλλον και τη φυσιογνωμία της περιοχής.

Η έναρξη των εργασιών κατασκευής της μονάδας, είναι θέμα χρόνου. Ήδη έχουν ολοκληρωθεί οι οικονομοτεχνικές μελέτες ενώ η διοίκηση της Αναπτυξιακής Εταιρίας «Παλαιόχωρα Resors» είναι έτοιμη να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για την έγκριση και της

περιβαλλοντικής μελέτης. Ο νέος αναπτυξιακός νόμος θα αποτελέσει το κύριο εργαλείο για την προώθηση της επένδυσης. Η υπογραφή του εξασφαλίζει αυτόματα τη χρηματοδότηση της κατά ικανοποιητικό ποσοστό. Αυτός εξάλλου ήταν και ο λόγος για τον οποίο το έργο δεν προχώρησε τα δύο τελευταία χρόνια, παρά το γεγονός ότι είχε επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ των Κυπρίων, γνωστών οικονομικών παραγόντων, και της Εταιρίας Ανάπτυξης Σελίνου, από την οποία και προέκυψε η «Παλαιόχωρα Resors». Στην αναπτυξιακή αυτή εταιρία οι Κύπριοι συμμετέχουν σε ποσοστό 55%, που τους δίνει επί της ουσίας τον πρώτο λόγο στις αποφάσεις του διοικητικού συμβουλίου.

Η ΙΔΕΑ ΤΗΣ ΕΠΕΝΔΥΣΗΣ

Το οικόπεδο στο οποίο θα ανεγερθεί η μονάδα ανήκε στην Εταιρία Ανάπτυξης Σελίνου, στην κυριότητα της οποίας πέρασε πριν από πολλά χρόνια όταν αυτό εκποιήθηκε από τη διοίκηση του Ορφανοτροφείου της Παλαιόχωρας. Ο πρώην μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου κ. Ειρηναίος που ήταν και πρόεδρος της εταιρίας πρωτοστάτησε στις ενέργειες για την αγορά των περίπου τετρακοσίων στρεμμάτων στο Πλακάκι, τρία χιλιόμετρα δυτικά της Παλαιόχωρας.

Στα χρόνια που μεσολάβησαν η Εταιρία Ανάπτυξης Σελίνου επέκτεινε τις δραστηριότητες της και στη θάλασσα με την αγορά πλοιαρίων που τα καλοκαίρια εξυπηρετούν τις άγονες γραμμές Παλαιόχωρα – Γαύδος – Αγία Ρουμέλη – Σφακιά. Όταν γνωστοποιήθηκε ότι στην κυριότητα της εταιρίας υπάρχει η εν λόγω έκταση, εμφανίσθηκαν οι Κύπριοι επενδυτές οι οποίοι από την πρώτη στιγμή εξέφρασαν τις προθέσεις τους. Στο μεταξύ είχαν ήδη εξαγοράσει εκτάσεις στην περιοχή Κριός της Κουντούρας με σκοπό να δραστηριοποιηθούν τουριστικά στο νότο των Χανίων.

Η πρόταση που διατύπωσαν στην Εταιρία Ανάπτυξης Σελίνου, ήταν ιδιαίτερα ελκυστική κι έπειτα από αλλεπάλληλες γενικές συνελεύσεις επήλθε η πολυπόθητη συμφωνία.

ΟΦΕΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο δήμαρχος Πελεκάνου κ. Γιώργος Δερμιτζάκης και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Αναπτυξιακής Εταιρίας «Παλαιόχωρα Resorts» θεωρεί ότι η επένδυση των Κυπρίων στο Πλακάκι θα ευνοήσει τα μέγιστα στην αναβάθμιση της ποιότητας του τουρισμού στην περιοχή. Επιπλέον εκτιμά ότι θα αποτελέσει το έναυσμα για την ανάπτυξη περαιτέρω δράσεων που σε συνδυασμό με τις υπηρεσίες της ξενοδοχειακής μονάδας θα αλλάξουν άρδην τα δεδομένα του τουρισμού στα νότια του νομού Χανίων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τη λειτουργία της μονάδας θα προκύψουν τουλάχιστον εβδομήντα νέες θέσεις εργασίας οι οποίες θα καλυφθούν με κριτήριο την εντοπιότητα. «Πιστεύουμε ότι θα βοηθήσει δυναμικά την τοπική οικονομία» υπογραμμίζει ο κ. Δερμιτζάκης που τάχθηκε εξ αρχής υπέρ της συνεργασίας της Αναπτυξιακής Εταιρίας με του Κυπρίους.

ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ Ή ΑΛΛΟΙΩΣΗ ΤΟΥ ΦΥΣΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ;

Το ερώτημα που εύλογα προκύπτει είναι κατά πόσο η εν λόγω επένδυση θα αλλοιώσει το φυσικό χαρακτήρα της παραλιακής ζώνης δυτικά της Παλαιόχωρας που μέχρι σήμερα έχει διατηρήσει την αγνότητα της. Είναι ενδεικτικό, ότι στην παραλία Πλακάκι, πάνω από την οποία εκτείνεται το οικόπεδο των τετρακοσίων στρεμμάτων, ουδέποτε έχει γίνει η παραμικρή παρέμβαση από ιδιώτες (ομπρέλες, καθίσματα, καντίνες κ.λ.π ). Ο δήμαρχος Πελεκάνου κ. Γιώργος Δερμιτζάκης απαντά ότι « η μελέτη έγινε με κάποιες προϋποθέσεις. Με γνώμονα το σεβασμό στο περιβάλλον, στα πολιτισμικά στοιχεία της Κρήτης και της Κύπρου. Ως εκ τούτου δεν θα γίνει ένα μεγαθήριο αλλά μικρές όμορφες κατασκευές που θα ταιριάζουν με τα χαρακτηριστικά της περιοχής».

Ο ίδιος μιλώντας στη ΧτΚ επισημαίνει ότι «κανένας μέχρι σήμερα δεν έχει δηλώσει ενάντια στην ανάπτυξη. Πολλοί όμως έχουν μετανιώσει για τον τρόπο που επήλθε η ανάπτυξη, όπως συνέβη στην περίπτωση του βόρειου άξονα των Χανίων, όπου κυριαρχεί αναρχία».

Ανεξάρτητα από όποιους προβληματισμούς και επιφυλάξεις, σε περίπου τρία χρόνια η περιβόητη αυτή επένδυση στα νότια παράλια των Χανίων θα είναι πραγματικότητα. Από τη στιγμή που θα ενταχθεί σε πρόγραμμα ενίσχυσης τουριστικών επιχειρήσεων, βάσει του νέου αναπτυξιακού νόμου, θα αρχίσουν οι εργασίες κατασκευής και μέσα σε διάστημα δύο ετών η ξενοδοχειακή μονάδα των 400 κλινών στο Πλακάκι Κουντούρας θα πρέπει να έχει παραδοθεί. Τότε ίσως επιβεβαιωθούν όσοι θέλουν την Παλαιόχωρα να μετατρέπεται σε «Ελούντα» της Δυτικής Κρήτης.