Αιχμές Μαρκογιαννάκη κατά εισαγγελέων για την υπόθεση του C4I

Έντονη ήταν η αντίδραση του πρώην υφυπουργού Δημόσιας Τάξης Χρήστου Μαρκογιαννάκη μετά τη διαβίβαση του φακέλου για το σύστημα ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων C4I στη Βουλή από τον εισαγγελέα, με το ερώτημα της εφαρμογής του νόμου περί ευθύνης υπουργών.

Για την υπόθεση διενεργείτο επί μήνες προκαταρκτική έρευνα από την εισαγγελία Πρωτοδικών, η οποία πλέον σταματά, καθώς προσέκρουσε σε ανάμειξη του πρώην υφυπουργού στη διαδικασία προμήθειας των επίμαχων συστημάτων - η οποία ενδεχομένως να έχει ποινική διάσταση. Έτσι, ο φάκελος έκλεισε προς το παρόν για τις εισαγγελικές αρχές και διαβιβάστηκε, μέσω της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, στο υπουργείο Δικαιοσύνης, προκειμένου να αποσταλεί στη Βουλή, που είναι η μόνη αρμόδια να προχωρήσει περαιτέρω την έρευνα με βάση τον νόμο περί ευθύνης υπουργών.

Τα συστήματα ασφαλείας

H πολύμηνη έρευνα διενεργήθηκε με αφορμή καταγγελίες για την προμήθεια των συστημάτων ασφαλείας στα σωφρονιστικά καταστήματα, διαδικασία που υπάγεται πλέον στις αρμοδιότητες του υπουργείου Δημόσιας Τάξης.

Από την προκαταρκτική έρευνα των εισαγγελικών αρχών διαπιστώνεται ανάμειξη στην υπόθεση του τότε υφυπουργού Χρ. Μαρκογιαννάκη, αλλά με βάση το νομικό πλαίσιο για τυχόν ποινικές ευθύνες μελών της κυβέρνησης, οι εισαγγελικές αρχές δεν μπορούν να προχωρήσουν την έρευνα και η αρμοδιότητα περνά πλέον στη Βουλή.

Ο Χρήστος Μαρκογιαννάκης με ανακοίνωση που εξέδωσε άφησε να εννοηθεί ότι η κίνηση των εισαγγελικών αρχών συνδέεται με την επίθεση που είχε εξαπολύσει τον περασμένο μήνα κατά του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Δημ. Λινού, η οποία είχε οδηγήσει και στην αποπομπή του από την κυβέρνηση. Εισαγγελικοί κύκλοι τόνιζαν, πάντως, ότι ο κ. Λινός δεν είχε καμία ανάμειξη στην έρευνα και προσέθεταν ότι ο φάκελος της υπόθεσης διαβιβάσθηκε στην Εισαγγελία του Ανωτάτου Δικαστηρίου για διαδικαστικούς λόγους.

Η διαδρομή της δικογραφίας όταν προκύπτουν ευθύνες για πολιτικά πρόσωπα, βάσει του νέου νόμου είναι: «Ιδρύεται Μόνιμη Επιτροπή Κοινοβουλευτικής Δεοντολογίας, αντικείμενο της οποίας είναι να μελετά τις δικογραφίες και να συντάσσει εκθέσεις προς τη Βουλή επί αιτήσεων άρσης ασυλίας βουλευτών. Οι αιτήσεις των εισαγγελικών αρχών θα υποβάλλονται στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ο οποίος μετά από έλεγχο, διά του υπουργού της Δικαιοσύνης θα τις υποβάλλει στη Βουλή».

«Ωφελήθηκε η χώρα»

Στην ανακοίνωσή του ο κ. Μαρκογιαννάκης αναφέρει ότι η χώρα ωφελήθηκε από την αγορά του συγκεκριμένου συστήματος ασφαλείας, παραθέτοντας και τις σχετικές λεπτομέρειες:

«Μεταξύ του ελληνικού δημόσιου και της εταιρίας SAIC υπεγράφη το έτος 2003 σύμβαση, για την εγκατάσταση ενός πολυδάπανου συστήματος ασφαλείας των Ολυμπιακών αγώνων (C4I). Μεταξύ των άλλων αρμοδιοτήτων που είχα κατά την διάρκεια της θητείας μου στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης ήταν και η παρακολούθηση της εκτέλεσης της εν λόγω σύμβασης.

Κατά την ανάληψη των καθηκόντων μου (13-3-2004) διαπίστωσα ότι υπήρξε τόσο μεγάλη καθυστέρηση στη πρόοδο του έργου που καθιστούσε βεβαία την μη παράδοση του, με το κλειδί στο χέρι την 28-5-2004, όπως προέβλεπε η σύμβαση. Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα μπορώ να αναφέρω το υποσύστημα TETRA, για το οποίο είχαν κατασκευαστεί κατά το 10μηνο που είχε παρέλθει, 7 σταθμοί βάσης έναντι των 100 που προβλεπόταν.

Με μεγάλη προσπάθεια και πολύ κόπο, καταφέραμε παραμονές των Ολυμπιακών Αγώνων και παρελήφθη για χρήση μόνο, προσωρινά για δύο μήνες, το σύστημα C4I, το οποίο δεν ήταν μεν πλήρες, πλην όμως ήταν σε κατάσταση τέτοια που σε συνδυασμό με τα άλλα μέσα που διέθετε η ΕΛ.ΑΣ, μπορέσαμε και τελέσαμε ασφαλείς Ολυμπιακούς Αγώνες.

Είναι γεγονός ότι ανέλαβα πρωτοβουλίες πολλές φορές εκτός γράμματος της σχετικής σύμβασης, με γνώμονα μόνο την αποφυγή του διασυρμού της χώρας από τυχόν ενδεχόμενο της ματαίωσης των Ολυμπιακών Αγώνων, αφού στο διεθνές περιβάλλον η αμφιβολία για την ασφάλεια διεξαγωγής τους κυριαρχούσε την εποχή εκείνη. Όλες αυτές οι πρωτοβουλίες μου νομιμοποιήθηκαν με απόφαση του ΚΥΣΕΑ. Το Ελληνικό Δημόσιο ουδεμία βλάβη υπέστη από την διαχείριση που έκανα άλλα όπως πανθομολογείται ωφελήθηκε τα μέγιστα.

Η μεγάλη μου απορία είναι γιατί οι εισαγγελικές αρχές δεν μπήκαν στον κόπο, πριν ζητήσουν την εφαρμογή του «ν. περί ευθύνης υπουργών», να ερευνήσουν ουσιαστικά κάτω από ποιες συνθήκες ενήργησα.. Αντίθετα, με πολύ μεγάλη ευκολία κατέφυγαν στην εύκολη λύση της εφαρμογής του «ν. περί ευθύνης υπουργών». Και με μεγάλη ευκολία, η πληροφορία διέρρευσε πριν ο φάκελος σταλεί στον Υπουργό Δικαιοσύνης, με προφανή στόχο να μου δημιουργηθεί πρόβλημα.

Θα συνιστούσα αν πραγματικά ενδιαφέρει η αλήθεια, να ερευνήσουν την αρχική σύμβαση, γιατί όσο και αν ασχολούνται με μένα, τους διαβεβαιώνω ότι θα ματαιοπονούν».