Βάση: Στόματα ερμητικά κλειστά

Μυστήριο για τους πολλούς – ακόμα και για την ελληνική κυβέρνηση – παραμένει η λειτουργία της αμερικάνικης βάσης στο Ακρωτήρι. Κανείς δε γνωρίζει τι πολεμικό υλικό διακινείται και τι υπάρχει αποθηκευμένο, καθώς ο Έλληνας «επιτετραμμένος» αξιωματικός που υπηρετεί στη βάση, τοποθετήθηκε εκεί για τα «μάτια του κόσμου» και δεν έχει καμιά απολύτως αρμοδιότητα και δυνατότητα ελέγχου.

Βέβαια, κανείς δεν περιμένει από τους Αμερικανούς να παραδεχθούν ότι διακινούνται επικίνδυνα υλικά από τη βάση της Σούδας, αλλά θα περιμέναμε από την εκάστοτε ελληνική κυβέρνηση να ασκεί ελέγχους στον εθνικό της χώρο και να ενημερώνει υπεύθυνα τους πολίτες για τους τυχόν κινδύνους που διατρέχουν.

Αν πάει κανείς μια βόλτα στο Ακρωτήρι θα ακούσει πολλές ιστορίες για ανθρώπους που πέθαναν μετά από επαφή με απομεινάρια οπλικών συστημάτων που βρήκαν στα χωράφια τους, θα ακούσει επίσης πολλές ιστορίες για αυξημένα κρούσματα καρκίνων, ιδιαίτερα στους νέους, που αποδίδονται στην εκλυόμενη ραδιενέργεια στην περιοχή. Τι ακριβώς συμβαίνει; Ποιος θα μας ενημερώσει επιτέλους για το τι γίνεται δίπλα στο σπίτι μας; Τι περιλαμβάνει η σύμβαση για την παραχώρηση της βάσης, που ανανεώθηκε επί πρωθυπουργίας Κ. Μητσοτάκη;

Τα ερωτήματα πολλά και η φαντασία όλων οργιάζει από τη στιγμή που δεν υπάρχει υπεύθυνη ενημέρωση. Το σίγουρο είναι ότι οι ΗΠΑ θεωρούν τη βάση της Σούδας υψίστης στρατηγικής σημασίας για τα συμφέροντά τους στην ευρύτερη περιοχή, αλλά το χειρότερο είναι ότι τη θεωρούν επίσης αμερικανικό έδαφος. Μάλιστα, σύμφωνα με τον επίτιμο πρόεδρο του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ειρήνης και πρόεδρο της Ελληνικής Επιτροπής για η Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη, Ευάγγελο Μαχαίρα, η βάση της Σούδας κατατάσσεται δεύτερη παγκοσμίως για την επιχειρησιακή της δυνατότητα, μετά από την αμερικάνικη βάση της Οκινάουα. Ο κ. Μαχαίρας βρέθηκε στα Χανιά στο πλαίσιο της διεθνούς συνάντησης Επιτροπών Ειρήνης και απαντώντας σε σχετικό ερώτημα της «ΧτΚ», ήταν κατηγορηματικός: «Ως επίτιμος πρόεδρος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ειρήνης, έχω γυρίσει όλο τον κόσμο και μπορώ να σας βεβαιώσω ότι η βάση της Σούδας, είναι μια από τις μεγαλύτερες πολεμικές βάσεις στον κόσμο. Μόνο σ’ ένα νησί της Ιαπωνίας, την Οκινάουα, έχω δει παρόμοια βάση. Είναι ένα μεγάλο νησί, όσο περίπου όλη η Ελλάδα, το οποίο έχει καταληφθεί από τους Αμερικανούς, που ελέγχουν τα αεροδρόμια και τα λιμάνια. Μετά τη βάση της Οκινάουα, σε επιχειρησιακή δυνατότητα, έρχεται δεύτερη η βάση της Σούδας. Από τη βάση αυτή, εκτός του ότι ελλιμενίζονται μεγάλες ναυτικές δυνάμεις, έχει γίνει υποστήριξη όλων των πολέμων που έγιναν στην περιοχή μας. Των δυο πολέμων στο Ιράκ, των πολέμων στη Γιουγκοσλαβία και του πολέμου στο Αφγανιστάν. Φανταστείτε ότι από το 1945 μέχρι το 1985 που κυριαρχούσε ο «ψυχρός πόλεμος» ανάμεσα στις δυο υπερδυνάμεις, είχαμε άμεσο κίνδυνο πυρηνικών αντιποίνων και επομένως καταστροφή όχι μόνο της Κρήτης αλλά ολόκληρης της χώρας. Μετά τον τερματισμό του ψυχρού πολέμου, η βάση της Σούδας εξακολουθεί να είναι πολύ σημαντικής για τους Αμερικανούς και το ΝΑΤΟ και βρίσκεται διαρκώς σε κίνηση και σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα. Είναι φυσικό, λοιπόν, ο αγώνας κατά των βάσεων στη χώρα μας να εστιάζεται περισσότερο εδώ, στη βάση της Σούδας.

Εδώ ούτε να πλησιάσει κανείς μπορεί, ούτε να ελέγξει μπορεί. Μπορεί να υπάρχουν πυρηνικά, χωρίς καν να το γνωρίζει η ελληνική κυβέρνηση, άλλωστε η βάση της Σούδας – το παραδέχονται και οι ίδιοι οι Αμερικάνοι – είναι στρατηγικής σημασίας για τα συμφέροντά τους στην ευρύτερη περιοχή», υπογράμμισε ο κ. Μαχαίρας.

Το ίδιο κατηγορηματικός για την άγνοια των Ελληνικών Αρχών σχετικά με το τι ακριβώς συμβαίνει στην αμερικάνικη βάση, υπήρξε και ο απόστρατος αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού, Νίκος Τζοβλάς, που γνώρισε από πρώτο χέρι το καθεστώς της αμερικάνικης βάσης: «Την παρουσία των ξένων βάσεων στην Ελλάδα την έχουμε πληρώσει πολύ ακριβά, με την ελληνοαμερικανική συμμαχία και με την παρουσία των βάσεων. Την έχουμε πληρώσει σαν χώρα, τόσο με το πραξικόπημα της χούντας όσο και με την εισβολή στην Κύπρο. Η επιχειρησιακή δυνατότητα των πολεμικών βάσεων στη χώρα μας εξυπηρετεί τα συμφέροντα των Αμερικανών, κατά κύριο λόγο. Δεν υπάρχει εθνική κυριαρχία και οι εθνικές βάσεις, έτσι όπως μετεξελίσσονται πλέον με την αλλαγή του δόγματος του ΝΑΤΟ, είναι «συνεταιριστικές» βάσεις και μ’ αυτή την έννοια εκχωρούνται στον αμερικανικό παράγοντα. Όταν λέμε βάση της Σούδας εννοούμε και την αεροπορική βάση και την ναυτική βάση στο Μαράθι και το Ναύσταθμο και το Πεδίο Βολής, που αυτή τη στιγμή έχουν μετεξελιχθεί σε κυρίαρχες αμερικάνικες βάσεις με αιχμή προς τη Μέση Ανατολή. Με τη φράση «αιχμή» καταλαβαίνει κανείς, ότι πλέον διευκολύνουν αποκλειστικά τις αμερικανικές βλέψεις προς αυτή την περιοχή, οι βάσεις δεν είναι εθνικές, δεν χρησιμοποιούνται για εθνικό σκοπό, ούτε καν Νατοϊκές, είναι καθαρά υπό των έλεγχο των Αμερικανών και μέσα απ’ αυτές δεν έχουμε εικόνα του τι διακινείται. Ξέρουμε ότι διακινείται πολεμικό υλικό, αλλά δεν γνωρίζουμε αν πρόκειται για πυρηνικό ή όχι, όπως δεν γνωρίζουμε τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις στην περιοχή. Ακόμα και οι ελληνικές κυβερνήσεις δεν γνωρίζουν τι υλικό διακινείται από τη βάση της Σούδας. Άρα είναι ένα πάρα πολύ σοβαρό θέμα…», σημείωσε ο κ. Τζοβλάς.

Από την πλευρά της η αντιπρόεδρος της ΕΕΔΥΕ, Βέρα Νικολαίδου, σημείωσε: «Υπάρχουν πολλές επιπτώσεις από τη λειτουργία της βάσης σε όλο το νησί. Εμείς παρακολουθούμε το θέμα από κοντά. Βέβαια η βάση της Σούδας δεν χρησιμοποιείται μόνο για ελλιμενισμό. Είναι ένα στρατηγείο και ένα σημείο απ’ όπου ξεκινούν όλες οι επιχειρήσεις όταν υπάρχει σύρραξη στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής. Πρόσφατα με τον πόλεμο στο Ιράκ, εδώ στα Χανιά, ζήσατε την εμπειρία του τι σημαίνει πόλεμος, περισσότερο απ’ όλους τους άλλους».

Τα ερωτήματα σχετικά με τη βάση της Σούδας πληθαίνουν, αλλά προς το παρόν τα στόματα παραμένουν ερμητικά κλειστά. Είναι θλιβερό στην Ελλάδα του σήμερα να μη γνωρίζουν οι πολίτες τι ακριβώς συμβαίνει δίπλα στο σπίτι τους και αν κινδυνεύει η υγεία των παιδιών τους, γιατί όσον αφορά τους αμερικανούς στρατιώτες που υπηρετούν στη βάση, η αμερικανική κυβέρνηση φροντίζει να ανανεώνει το προσωπικό της κατά τακτά χρονικά διαστήματα, προκειμένου να μην εκτίθενται σε κινδύνους. Η ελληνική κυβέρνηση τι κάνει;

Διαβάστε επίσης: http://mychania.blogspot.com/2006/11/blog-post_6226.html