Μικρές «Ερμού» στην καρδιά της πόλης

Τα πάνω κάτω στις κυκλοφοριακές συνήθειες των Χανιωτών προβλέπεται να φέρουν οι αλλαγές τις οποίες προγραμματίζει η δημοτική αρχή και αφορούν σε πεζοδρομήσεις οδών στο κέντρο της πόλης.

Θετικά βλέπουν μια τέτοια προοπτική καταστηματάρχες του κέντρου, δεν λείπουν όμως και αυτοί που αντιμετωπίζουν με επιφύλαξη το θέμα αφού θα χαθεί μεγάλος αριθμός θέσεων στάθμευσης.

Η οδός Αρχοντάκη στο κέντρο των Χανίων, είναι μια από τις πολλές που προβλέπεται να πεζοδρομηθούν στο πλαίσιο των αλλαγών που προβλέπει στο χάρτη της πόλης η κυκλοφορική μελέτη. Την ίδια τύχη θα έχουν και οι οδοί Κτιστάκη, Χιωτάκη, οι κάθετοι δηλαδή που συνδέουν τη Τζανάκακη με την Ανδρέα Παπανδρέου. Είναι οι δρόμοι που οδηγούν στην καρδιά της πόλης, τη Δημοτική Αγορά, και που σήμερα παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη κυκλοφορία. Πεζόδρομος θα γίνει και η οδός Μιχελιδάκη.

Δυτικότερα του κέντρου, περιμετρικά της Πλατείας 1866 οι δύο δρόμοι που θα μετατραπούν σε πεζόδρομους είναι η Κορωναίου και η Κορκίδη. Πρόκειται επίσης για πολυσύχναστες οδούς που όμως σήμερα εξασφαλίζουν ένα ικανοποιητικό αριθμό θέσεων στάθμευσης και οι οποίες θα «εξαφανιστούν» για χάριν της διευκόλυνσης των πεζών.

Οι εν λόγω αλλαγές, δεν είναι παρά μια πιλοτική εφαρμογή τμήματος της κυκλοφοριακής μελέτης η οποία εγκρίθηκε πρόσφατα και θα αρχίσει να εφαρμόζεται τμηματικά. Όπως είναι γνωστό όλοι οι δρόμοι που συνδέουν την οδό Κυδωνίας στο ύψος του Δημαρχείου με τη Χατζημιχάλη Γιάνναρη, δρόμοι του ιστορικού Κέντρου (Τσουδερών, Μουσούρων, Ποτιέ) όπως και οι οδοί Τζανακάκη και Δημοκρατίας σε ένα μεγάλο τμήμα τους, προβλέπεται μελλοντικά να γίνουν πεζόδρομοι.

Ήδη η δημοτική αρχή επιχειρεί να αλλάξει τη νοοτροπία των κατοίκων της πόλης, προωθώντας ολοένα και περισσότερο την ιδέα της απομάκρυνσης των αυτοκινήτων από το κέντρο. Επαναφέρει μάλιστα προεκλογική της δέσμευση περί δρομολόγησης μίνι μπας που θα εξυπηρετούν όσους θέλουν να κινηθούν στις κεντρικές αρτηρίες.

Σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο για θέματα κυκλοφορίας κ. Άρη Παπαδογιάννη, « οι αλλαγές αυτές θα αποτελέσουν το πρώτο στάδιο εφαρμογής της κυκλοφοριακής μελέτης. Θέλουμε κατ ‘αρχήν να συνηθίζουν οι δημότες στην προοπτική απομάκρυνσης των οχημάτων από το κέντρο».

Πρόκειται για έργα και παρεμβάσεις που στην πλειοψηφία τους εντάσσονται στο συνολικό πρόγραμμα αστικών αναπλάσεων και χρηματοδοτούνται από κοινοτικούς πόρους. Ακριβές χρονοδιάγραμμα για υλοποίηση και εφαρμογή τους δεν παρουσιάστηκε από τη δημοτική αρχή η οποίο ωστόσο εκτιμά ότι οι μονοδρομήσεις θα αρχίσουν να γίνονται μέσα στο 2006.

ΛΙΦΤΙΝΓΚ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΧΑΡΕΣ

Μετά τις πεζοδρομήσεις, σειρά έχουν οι αναπλάσεις των πάρκων με πρώτο αυτό του δημοτικού κήπου. Πάρκα στα πρότυπα Ευρωπαϊκών πόλεων προτίθεται να δημιουργήσει ο δήμος που με ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου θα προχωρήσει σε σημαντικές παρεμβάσεις. Για την παιδική χαρά του δημοτικού κήπου προβλέπεται να τοποθετηθούν αντικραδασμικές πλάκες, να αναπλαθούν οι χώροι πρασίνου και να αντικατάσταθούν τα παιχνίδια για τους μικρούς δημότες της πόλης.

ΑΣΤΙΚΕΣ ΑΝΑΠΛΑΣΕΙΣ

Την ίδια ώρα σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες ανάπλασης στις περιοχές των Παχιανών, της Σπλάντζιας και της Χαλέπας. Οι εν λόγω παρεμβάσεις εστιάζονται στη βελτίωση του ασφαλτοτάπητα και την ανακατασκευή των πεζοδρομίων ενώ σε πολλές περιπτώσεις τοποθετούνται καλαίσθητοι στύλοι φωτισμού.