«Ξέφραγο αμπέλι» η Πολεοδομία

«Ξέφραγο αμπέλι» είναι ο Πολεοδομική Υπηρεσία της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Χανίων, καθώς εκατοντάδες φάκελοι είναι εκτεθειμένοι στο διάδρομο που χρησιμοποιείται σαν αρχείο και ανά πάσα στιγμή ο οποιοσδήποτε, χωρίς κανένα απολύτως έλεγχο μπορεί να πάρει ένα φάκελο και να φύγει, είτε να αλλοιώσει στοιχεία εάν το επιθυμεί.

Οι λιγοστοί υπάλληλοι δεν επαρκούν για να στελεχώσουν την Υπηρεσία και χρησιμοποιείται η μέθοδος της αυτοεξυπηρέτησης από μηχανικούς και ιδιοκτήτες που ανατρέχουν στα αρχεία μόνοι τους προκειμένου να εξυπηρετηθούν. Η κατάσταση αυτή δεν είναι τωρινή. Είναι παγιωμένη εδώ και χρόνια και το μπάχαλο που επικρατεί δεν προκαλεί πλέον εντύπωση σε κανένα. Μάλιστα φαίνεται να εξυπηρετεί αρκετούς, καθώς ο χρόνος που απαιτείται για να εκδοθεί μια άδεια, από τις 40 ημέρες που εξήγγειλε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς, μετατρέπεται σε 40 …εβδομάδες, δημιουργώντας ποικίλες υπόνοιες στο χώρο των μηχανικών για παράνομες συναλλαγές, όπως αυτές που καταγγέλθηκαν πριν από ένα περίπου χρόνο, χωρίς ωστόσο να αποδειχθεί τίποτα το μεμπτό από τη δικαστική έρευνα που ακολούθησε.

Μια εικόνα …χίλιες λέξεις

Χωρίς να υπάρχει καμία πρόθεση εκ μέρους της «Χ.τ.Κ» να εκθέσει πρόσωπα – παρά μόνον καταστάσεις οι οποίες ταλαιπωρούν χιλιάδες συντοπίτες μας – επιστρατεύτηκε για το ρεπορτάζ η συνεργάτις της εφημερίδας Ε. Ξ., η οποία με χαρακτηριστική άνεση πήρε ένα φάκελο από το αρχείο και εγκατέλειψε το κτίριο, χωρίς να συναντήσει κανένα εμπόδιο. Φυσικά αμέσως μετά τον επέστρεψε στη θέση του… Η διευθύντρια της Πολεοδομικής Υπηρεσίας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Χανίων Έφη Κουλοβάτου παραδέχεται ότι οι συνθήκες στην Πολεοδομική Υπηρεσία δεν είναι ιδανικές όσον αφορά την τήρηση του αρχείου, αποδίδοντας το μπάχαλο που επικρατεί στην έλλειψη προσωπικού. «Είναι τόση οι σωροί των φακέλων και αν ένας υπάλληλος προσπαθήσει να κρατήσει μια τάξη, θα χρειάζεται μεγάλος χρόνος αναμονής για τον κόσμο, προκειμένου να διεκπεραιώσει την υπόθεσή του. Άλλες ντουλάπες είναι κλειδωμένες, άλλες ξεκλείδωτες, γιατί δεν υπάρχει ένας υπάλληλος να ασχοληθεί. Υπάρχει μεγάλη πίεση από μηχανικούς και ιδιοκτήτες, προκειμένου να διεκπεραιωθεί μια δουλειά», σημειώνει. Παράλληλα η κ. Κουλοβάτου επισημαίνει ότι από τον προϋπολογισμό της Νομαρχίας δόθηκαν χρήματα προκειμένου να βελτιωθεί η εικόνα της Πολεοδομίας με την αγορά εξοπλισμού, κάτι βέβαια που δεν αρκεί…

«Στο μάτι του κυκλώνα»

Η κ. Κουλοβάτου, με πρόσφατες μνήμες από τις καταγγελίες που είχαν γίνει πριν από ένα περίπου χρόνο για αδιαφανείς συναλλαγές στην Υπηρεσία της, αρνείται κατηγορηματικά αυτό που ακούγεται συχνά στον χώρο των μηχανικών, ότι δηλαδή, δεν εφαρμόζονται πάντα τα κριτήρια για την ανέγερση μιας οικοδομής με αποτέλεσμα να υπάρχουν υπόνοιες για ύποπτες συναλλαγές. «Υπάρχει σαφώς η κακοήθεια και η ασυδοσία των ελευθέρων επαγγελματιών και πέρυσι είχαμε ταλαιπωρηθεί με αυτή την ιστορία που ξεκίνησε με ανώνυμες επιστολές και καταγγελίες. Αν διαπιστώσουν κάτι μεμπτό να βγουν να το πούνε. Γιατί δεν το καταγγέλουν επώνυμα και με συγκεκριμένα στοιχεία. Είναι πάρα πολύ εύκολο να ρίξεις τόνους λάσπη στον οποιοδήποτε. Οι Πολεοδομίες είναι στο μάτι του κυκλώνα γενικότερα επειδή το αντικείμενο έχει να κάνει με χρήμα και όπου υπάρχουν οικονομικά συμφέροντα, υπάρχουν δυστυχώς και αυτά τα φαινόμενα», τονίζει. Όσον αφορά το χρόνο έκδοσης μιας οικοδομικής άδειας η διευθύντρια της Πολεοδομίας τον προσδιορίζει στους δύο μήνες, τονίζοντας ότι δεν εξαρτάται αποκλειστικά από την Υπηρεσία, αλλά είναι συνάρτηση πολλών παραγόντων. «Το πρόβλημα το δικό μας είναι ότι έχουν μπει πολλοί φάκελοι και μεγάλο ποσοστό αυτών δεν είναι πλήρεις από πλευράς μελετών. Υπάρχουν τα στοιχεία της πληρότητας, οι εγκρίσεις και η περιβαλλοντική μελέτη, αλλά οι υπόλοιπες μελέτες δεν υπάρχουν. Συχνά δημιουργείται θέμα και με την φορολογία των ιδιοκτητών και έτσι μπορεί να έχουμε μεγάλη καθυστέρηση στην έκδοση μιας άδειας».

Ο Αλογοσκούφης μας …έπιασε στον ύπνο

Οι εξαγγελίες από την αρχή του χρόνου για αλλαγές στο Γενικό Οικοδομικό Κανονισμό, που κατά πολλούς ήταν σκόπιμες για αύξηση της οικοδομικής δραστηριότητας και κατά επέκταση της ανάπτυξης της χώρας, είχαν σαν αποτέλεσμα να αυξηθεί η ροή κατάθεσης φακέλων στα Χανιά κατά 20% το 2005. Η επιβολή ΦΠΑ 19% όμως στις οικοδομές από τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Αλογοσκούφη, ήρθε σαν κεραυνός εν αιθρία. Μάλιστα ανακοινώθηκε την ίδια μέρα που έληγε η προθεσμία για την κατάθεση φακέλων με το παλιό ΦΠΑ, δημιουργώντας ποικίλα σχόλια σε όσους ασχολούνται στον κατασκευαστικό τομέα. «Από την αρχή του έτους είχαμε μια αύξηση 20% στη ροή κατάθεσης φακέλων, διότι είχε προεξαγγελθεί ότι θα αλλάξουν κάποια πράγματα, χωρίς να γνωρίζουμε τι ακριβώς θα άλλαζε. Μπήκε και το ΦΠΑ που αφορά βέβαια τις πωλήσεις. Δεν είναι μια πολεοδομική διάταξη και το μάθαμε από τις τηλεοράσεις το βράδι της Παρασκευής της 25ης Νοεμβρίου, οπότε και έληγε η προθεσμία για την κατάθεση φακέλων με το παλιό ΦΠΑ. Εξαγγέλθηκε δηλαδή κατόπιν εορτής, χωρίς να γνωρίζουμε κάτι σχετικό. Θα έλεγα ότι ο κ. Αλογοσκούφης μας έπιασε στον ύπνο», καταλήγει η κ. Κουλοβάτου.