Μια ευκαιρία για να κρατηθεί ζωντανή η ύπαιθρος
Τα τελευταία χρόνια οι περισσότερες αγροτικές περιοχές ερημώνουν καθώς οι κάτοικοι λόγω της οικονομικής στενότητας από την έλλειψη θέσεων εργασίας αλλά και την μειωμένη αγροτική παραγωγή αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τα χωριά τους αναζητώντας μια καλύτερη τύχη στα αστικά κέντρα. Στα Χανιά οι νέοι κυρίως του Αποκόρωνα, φεύγουν από τα χωριά τους για να δουλέψουν στην πόλη. Η ενασχόληση όμως με τον Αγροτουρισμό θα μπορούσε να τους κρατήσει στον τόπο καταγωγής τους. Ο Αγροτουρισμός περιλαμβάνει τις τουριστικές δραστηριότητες μικρής κλίμακας, οικογενειακής ή συνεταιριστικής μορφής που αναπτύσσονται σε αγροτικό χώρο και βασικό σκοπό έχει να δώσει εναλλακτικές λύσεις στην απασχόληση των γεωργών και τη βελτίωση του εισοδήματος τους. Ο Αγροτουρισμός ξεκίνησε στις όχι ιδιαίτερα αναπτυγμένες οικονομικά περιοχές της χώρας έχοντας ουσιαστικούς και μακροπρόθεσμους στόχους. Ο βασικότερος από αυτούς είναι η παραμονή των κατοίκων των περιοχών αυτών στις εστίες τους ώστε να αποφευχθεί η ερήμωση της υπαίθρου. Όταν οι αγρότες εγκαταλείπουν την περιουσία τους, μειώνεται παράλληλα και η αγροτική παραγωγή. Όσοι όμως παραμένουν, ασχολούνται ταυτόχρονα με τις αγροτουριστικές τους δραστηριότητες και με τις καλλιέργειες τους. Με τον αγροτουρισμό, διατηρείται η αρχιτεκτονική κληρονομιά με την ανακαίνιση παραδοσιακών κτισμάτων. Έτσι προβάλλεται και η πολιτιστική κληρονομιά κάθε περιοχής. Με την επίσκεψη ξένων ή Ελλήνων τουριστών σε κάποιο χωριό, δίνεται η ευκαιρία και στους ντόπιους να αναβιώσουν τοπικά έθιμα και να οργανώσουν παραδοσιακές εκδηλώσεις συντηρώντας τη μνήμη των ανθρώπων. Η έλευση ξένων σε μια περιοχή δε σημαίνει απαραίτητα και την αλλοίωση της, αλλά το αντίθετο. Αυτό σημαίνει ότι αναδεικνύεται η μοναδικότητα του κάθε τόπου και εξασφαλίζεται η επικοινωνία απομακρυσμένων περιοχών με το κέντρο. Σύμφωνα με τον Γιώργο Χατζηδάκη, μέλος του Δ.Σ της εταιρείας «Βάμος Α.Ε.», όλοι όσοι ασχολούνται με τον αγροτουρισμό πρέπει να μπουν σε ένα δίκτυο αγροτουριστικών προορισμών και καταλυμάτων αν θέλουν να επιβιώσουν στο έντονα ανταγωνιστικό περιβάλλον που δημιουργεί ο μαζικός τουρισμός. Στην Ελλάδα λειτουργεί ένα τέτοιο δίκτυο, το “Guest in”, στο οποίο συμμετέχουν 100 περίπου επιχειρήσεις απ’ όλη τη χώρα. Σύμφωνα με όσους ασχολούνται με την συγκεκριμένη δραστηριότητα, πρόκειται για μια ανερχόμενη αγορά με πολύ ενδιαφέρον και η εξέλιξη του αγροτουρισμού είναι θέμα εμπειρίας αλλά και επίλυσης των προβλημάτων που κατά καιρούς παρουσιάζονται. Ο κ. Χατζηδάκης αναφέρει χαρακτηριστικά ότι δεν υπάρχει ένα ξεχωριστό νομικό πλαίσιο από αυτό που ισχύει γενικά για τα ξενοδοχεία. Όπως τονίζει, θα έπρεπε να υπάρχει μέριμνα από την πλευρά της Πολιτείας ώστε να είναι πιο εύκολο για τον ενδιαφερόμενο να λειτουργήσει μια αγροτουριστική μονάδα, από μια ξενοδοχειακή. Ο Γιώργος Αγοραστάκης, Αντινομάρχης Χανίων, σημειώνει ότι ο αγροτουρισμός προσφέρει ποιοτικό τουρισμό. Όσον αφορά το νομό, υπάρχουν πολύ καλές μονάδες, αλλά εξακολουθούν να λειτουργούν συμπληρωματικά με τον μαζικό τουρισμό. «Έχουν μια σχετική αυτοδυναμία, αλλά υπάρχουν προοπτικές για καλύτερη εξέλιξη κυρίως στην ενδοχώρα». Ο κ. Αγοραστάκης υπογραμμίζει ένα μειονέκτημα του αγροτουρισμού που αφορά την μεταφορά του κόσμου στην Κρήτη. Οι περισσότεροι από τους ξένους επισκέπτες που θέλουν να επισκεφτούν το νησί χρησιμοποιούν αεροπλάνο. «Όπως διευκολύνει ο μαζικός τουρισμός με τις πτήσεις τσάρτερ την μετακίνηση τουριστών, κάτι ανάλογο θα έπρεπε να συμβαίνει και με τον αγροτουρισμό. Ο κόσμος πρέπει να μπορεί να έρχεται στα Χανιά με το ίδιο κόστος με αυτό του μαζικού. 12 μήνες τον χρόνο Όταν χειμωνιάζει και τα περισσότερα ξενοδοχεία κλείνουν, τα αγροτουριστικά καταλύματα, παραμένουν ανοικτά. Δεν πρόκειται για μια ευκαιριακή ή εποχική ενασχόληση. Ο κ. Χατζηδάκης τονίζει ότι χρειάζεται υπομονή και επιμονή για να πετύχει μια τέτοιου είδους επιχείρηση. Καθώς οι περισσότερες μονάδες είναι τα ίδια τα σπίτια των ιδιοκτητών, δεν γίνεται λόγος για απρόσωπη παροχή υπηρεσιών. Οι γυναίκες υποδέχονται τους παραθεριστές σε ένα φιλικό περιβάλλον και τους καλούν να ζήσουν ως μέλη της οικογένειας τους. Να γνωρίσουν πως παρασκευάζεται το παραδοσιακό ψωμί, η τσικουδιά και να δουν πως γίνεται ένα κέντημα στον αργαλειό. Ο κ. Χατζηδάκης δίνει μερικές συμβουλές σε όσους θέλουν ν’ ασχοληθούν με τον αγροτουρισμό. Το πρώτο που πρέπει να σκεφτεί ο ενδιαφερόμενος είναι η δημιουργία μιας καλής ιστοσελίδας στο διαδίκτυο. Τα καταλύματα πρέπει να είναι απλά, αλλά όμορφα και με πολύ μεράκι φτιαγμένα σαν να πρόκειται για το σπίτι του. Τώρα όσον αφορά τα χρήματα, αυτά θα έρθουν μεσοπρόθεσμα. Ο Αγροτουρισμός καλύπτει την ανάγκη για μια στενότερη επαφή με τη φύση και με πράγματα από χρόνια ξεχασμένα. Παραδοσιακές συνταγές και βιολογικά προϊόντα έχουν προτεραιότητα. Τέλος να σημειώσουμε ότι το ενδιαφέρον του κόσμου συνεχώς αυξάνεται για την εναλλακτική αυτή μορφή τουρισμού και στην Κρήτη με την κατάλληλη ενημέρωση θα μπορούσε να ανθίσει ο αγροτουρισμός, καθώς το νησί διαθέτει όμορφα τοπία και παραδοσιακές τοποθεσίες.