Βολουδάκης: Δύο βουλευτές θα βγάλει η ΝΔ στα Χανιά και στις επόμενες εκλογές

Τη βεβαιότητά του, ότι και στις επόμενες βουλευτικές εκλογές η ΝΔ θα εκλέξει δύο βουλευτές στα Χανιά, εκφράζει μεταξύ άλλων στη συνέντευξή του στη «ΧτΚ» ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου του Υπουργείου Ανάπτυξης και συντοπίτης μας κ. Μανούσος Βολουδάκης. Παράλληλα, τονίζει ότι για να μπει σε τροχιά ανάπτυξης ο νομός πρέπει να παράγονται προϊόντα και υπηρεσίες υψηλής προστιθέμενης αξίας, ενώ, επίσης, αναφέρεται και στο ζήτημα ΕΑΣ Κυδωνίας- Κισάμου για την οποία θεωρεί ότι πρέπει να κλείσει το συντομότερο δυνατό.

Κύριε Βολουδάκη, έχετε τοποθετηθεί σ’ ένα ιδιαίτερο ευαίσθητο πόστο, αυτό του Γεν. Γραμματέα εμπορίου του Υπουργείου ανάπτυξης. Ποιες είναι οι προτεραιότητες της κυβέρνησης και ποιοι οι στόχοι;

Οι αρμοδιότητες της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου του Υπουργείου Ανάπτυξης αφορούν πραγματικά μια σειρά από ζητήματα νευραλγικής σημασίας, τόσο για την καθημερινότητα του πολίτη, όσο και για τις προοπτικές της οικονομίας μας. Οι προτεραιότητες μπορούν να συνοψιστούν με πολύ λίγα λόγια - άλλωστε ξέρετε οτι αποφεύγω τα πολλά λόγια! Η βασική μας προτεραιότητα είναι να μπουν κανόνες στην αγορά, σύγχρονοι και αποτελεσματικοί και να εφαρμόζονται από όλους. Μπορώ να αναφέρω αρκετούς συγκεκριμένους τομείς άμεσης προτεραιότητας για το επόμενο διάστημα, όπως τους έχουν θέσει ο Υπουργός Ανάπτυξης κ. Δ. Σιούφας και ο Υφυπουργός κ. Παπαθανασίου: Την εξασφάλιση συνθηκών υγιούς ανταγωνισμού, ο οποίος οδηγεί σε συγκράτηση του πληθωρισμού. Την εφαρμογή των αγορανομικών διατάξεων και την προστασία του καταναλωτή αλλά και των επιχειρήσεων από τον αθέμιτο ανταγωνισμό. Την αναθεώρηση της νομοθεσίας περί κρατικών προμηθειών η οποία βρίσκεται εν εξελίξει. Την εφαρμογή του νόμου στην ασφαλιστική αγορά και την εξυγίανσή της. Την αναθεώρηση του απηρχαιωμένου εταιρικού δικαίου και του λογιστικού συστήματος της χώρας μας, η οποία επίσης βρίσκεται εν εξελίξει. Για μας έχει ιδιαίτερη σημασία και το εξής: Ελέγχουμε την αγορά στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων μας και φροντίζουμε, χάριν του δημοσίου συμφέροντος και της προστασίας του καταναλωτή, να ανακοινώνουμε πάντα τα αποτελέσματα, αναφέροντας ονόματα και επωνυμίες των επιχειρήσεων οι οποίες παρανομούν. Αυτό είναι μια βασική μας διαφορά με το παρελθόν. Θα πρέπει να αναφερθεί ακόμα μια πρωτοβουλία με ιδιαίτερη σημασία για εμάς στα Χανιά : Η ανακήρυξη του 2006 σε “Έτος Ελαιολάδου και Ελιάς”. Πρέπει να αναφέρω ότι έχει συγκροτηθεί με απόφαση του Πρωθυπουργού Επιτροπή σε επίπεδο Γενικών Γραμματέων, με αντικείμενο το συντονισμό των δράσεων του έτους ελαιολάδου. Έχω την τιμή να συμμετέχω σε αυτή την Επιτροπή, το αποτέλεσμα των εργασιών της οποίας θα παρουσιασθεί μέσα στον Ιανουάριο.

Σ’ ό,τι αφορά την παρουσία σας στα Χανιά ως ένας νέος άνθρωπος και πολιτικός, πώς περνάτε το μήνυμα που επιθυμείτε στους πολίτες , με δεδομένη τη δυσπιστία τους απέναντι στους πολιτικούς και την πολιτική γενικότερα;

Προσπαθώ να είμαι ειλικρινής σε κάθε περίσταση. Δεν έχω “υποσχεθεί” όσο καιρό είμαι στην πολιτική σε κανέναν, και θα συνεχίσω να το κάνω. Έχω, δόξα τω Θεώ, την άνεση να το λέω αυτό δημόσια και να ξέρω ότι κανείς δεν μπορεί να με διαψεύσει. Η δυσπιστία που αναφέρετε υπάρχει, αλλά υπάρχει γιατί ο κόσμος με το αλάνθαστο ένστικτό του, καταλαβαίνει αν κάποιος πολιτικός λειτουργεί με λογικές του παρελθόντος, με πρακτικές που δεν είναι ειλικρινείς. Κατά τα άλλα, προσπαθώ όσο μπορώ πιο απλά και ξεκάθαρα να υποστηρίζω τις θέσεις της παράταξης στην οποία ανήκω, από την προσωπική μου πάντα οπτική. Πάντως το πιο ξεκάθαρο μήνυμα που περιμένουν οι πολίτες από εμάς είναι η σκληρή δουλειά. Και στη θέση που βρίσκομαι έχω πραγματικά πάρα πολύ δουλειά να κάνω. Ελπίζω ότι το μήνυμα του πόσο σκληρά δουλεύουμε στο Υπουργείο Ανάπτυξης η κοινωνία το λαμβάνει!

Ποιες είναι οι προοπτικές της Ν.Δ στα Χανιά για τις επόμενες βουλευτικές εκλογές, όποτε αυτές πραγματοποιηθούν;

Πιστεύω ότι η ΝΔ στα Χανιά διατηρεί τη δύναμή της. Το διαπιστώνω αυτό από την τακτική μου επαφή με τον κόσμο. Η κοινωνία μας αναγνωρίζει τις προσπάθειες που γίνονται, όσο και αν ζητά μεγαλύτερη προσπάθεια - και καλά κάνει και ζητά περισσότερα. Αυτό που είναι σημαντικό για εμάς εδώ στα Χανιά, είναι ότι εφ’ όσον η ΝΔ κερδίσει τις επόμενες εκλογές, και προσωπικά είμαι βέβαιος για αυτό, τότε στα Χανιά έχει δυο σίγουρες έδρες. Κι αυτό γιατί ο εκλογικός νόμος που ισχύει για τις επόμενες εκλογές, πριμοδοτεί το πρώτο κόμμα με 40 έδρες σε όλη την επικράτεια, ανεξαρτήτως του μεγέθους του προβαδίσματός του. Μια από τις 40 αυτές έδρες έρχεται με μαθηματική βεβαιότητα στα Χανιά, τα οποία παρουσιάζουν υψηλά αδιάθετα υπόλοιπα για τη ΝΔ. Και βέβαια όπως γνωρίζετε αυτός είναι ένας νόμος που ψηφίστηκε επί των ημερών της προηγουμένης κυβερνήσεως, άρα κανείς δεν μπορεί να μας κατηγορήσει ότι τον σχεδιάσαμε στα μέτρα μας. Έχει όμως αυτή την ευνοϊκή για το πρώτο κόμμα ρύθμιση. Πρέπει να σας πω ότι το συμπέρασμα για τη σίγουρη δεύτερη έδρα στα Χανιά, δεν είναι μια απλή εκτίμηση, είναι αποτέλεσμα υπολογισμού - προσομοίωσης σε υπολογιστή.

Ποιες προϋποθέσεις πρέπει να ισχύσουν για να μπει σε τροχιά ουσιαστικής ανάπτυξης ο νομός Χανίων;

Μπαίνω κατ’ ευθείαν στο θέμα : Πρέπει να καταφέρουμε να παράγουμε προϊόντα και υπηρεσίες υψηλής προστιθέμενης αξίας. Η ανάπτυξη έρχεται πια μέσα από την ανάπτυξη των επιχειρήσεων. Η στρατηγική μας στον τουρισμό μας πρέπει να επανασχεδιασθεί με έμφαση στον τουρισμό υψηλού επιπέδου. Τα προϊόντα της κρητικής διατροφής, με πρώτα το ελαιόλαδο και του τυρί, πρέπει να βρουν τη θέση που τους ανήκει στη διεθνή αγορά. Κι ακόμα πρέπει να καταφέρουμε να αξιοποιήσουμε το ερευνητικό δυναμικό των ιδρυμάτων των Χανίων (Πολυτεχνείο, ΤΕΙ, ΜΑΙΧ, Ινστιτούτο Υποτροπικών), διασυνδέοντας το με την παραγωγή και τις επιχειρήσεις. Αυτά όλα δεν μπορούν να γίνουν με διοικητικές αποφάσεις.

Απαιτείται η συνεργασία της κοινωνίας, της αγοράς. Η πολιτεία έχει βέβαια να παίξει ένα ρόλο στρατηγικού σχεδιασμού σε όλα αυτά. Στο μέτρο των δυνάμεών μου και των αρμοδιοτήτων μου προσπαθώ κι εγώ όσο μπορώ. Σύντομα θα παρουσιάσουμε κάποιες προτάσεις στα πλαίσια του σχεδιασμού του Δ’ ΚΠΣ που θα έχουν ενδιαφέρον και για τα Χανιά. Προσωπικά είμαι διαθέσιμος για διάλογο και συνεργασία με οποιονδήποτε έχει να συνεισφέρει κάτι ενδιαφέρον στην προσπάθεια. Υπάρχει και ένα θέμα σχετικά με τις υποδομές. Βασική προϋπόθεση για την ανάπτυξη, κατά την άποψή μου, δεν είναι τα χιλιάδες έργα και εργάκια για τα οποία κατά καιρούς γίνεται θόρυβος, αλλά μια κατηγορία έργων: Οι βιολογικοί καθαρισμοί. Χωρίς αυτούς δεν μπορούμε πια να έχουμε ποιότητα ζωής στον τόπο μας, άρα δεν μπορούμε να έχουμε και σοβαρή τουριστική ανάπτυξη. Στα υπόλοιπα σημεία των υποδομών, έχω πει πολλές φορές, έχουμε ανάγκες, αλλά δεν “καιγόμαστε”. Για την εξασφάλιση καθαρών νερών, καιγόμαστε. Και στην πολιτική πρέπει να ιεραρχούμε προτεραιότητες γιατί οι πόροι είναι περιορισμένοι και οι ανάγκες απεριόριστες!

Που εσείς διαπιστώνετε το μεγαλύτερο έλλειμμα-υστέρηση;

Το μεγαλύτερο έλλειμμα το διαπιστώνω στην επιχειρηματικότητα και στις υποδομές τις σχετικές με την προστασία του περιβάλλοντος, όπως προανέφερα. Και για το ένα και για το άλλο, χρειάζεται η κοινωνία μας να αφυπνισθεί, και βέβαια και η πολιτεία να συνδράμει. Παρουσιάζεται στα Χανιά μια περίεργη αδράνεια σε πολλές πτυχές της κοινωνικής, οικονομικής και πολιτικής ζωής. Η αδράνεια αυτή δεν μας αξίζει! Η πόλη αυτή, ο νομός αυτός αν θέλετε, κάποτε ήταν πρωτεύουσα. Και για πολλά χρόνια, και μέχρι πρόσφατα, έπαιζε πρωτεύοντα ρόλο στην πατρίδα μας. Τόσο στον τομέα της πολιτικής, όσο και στον πολιτισμό, στην επιχειρηματικότητα και σε κάθε έκφανση της συλλογικής μας ζωής. Είναι ευθύνη όλων μας, και ειδικότερα εμάς των νεώτερων Χανιωτών, να αξιοποιήσουμε το δυναμικό μας, ειδικά το ανθρώπινο, για να ξεφύγουμε από την αδράνεια, και να κάνουμε τον τόπο μας τόπο ευημερούντα, με ξεκάθαρη και ισχυρή ταυτότητα, όπως ανέκαθεν είχε!

Ποιο είναι το μέλλον του συνεταιριστικού κινήματος στο νομό Χανίων;

Όσο διατηρείται η παρούσα κατάσταση στην ΕΑΣ Κυδωνίας - Κισσάμου, το μέλλον του συνεταιριστικού τομέα είναι σκοτεινό και αβέβαιο. Και αυτό δεν αφορά μόνο τη συγκεκριμένη ΕΑΣ, αλλά και τους υπόλοιπους συνεταιρισμούς και ενώσεις, οι οποίοι υφίστανται τις συνέπειες της μείωσης της εμπιστοσύνης του κοινού λόγω των προβλημάτων της ΕΑΣ Κυδωνίας - Κισσάμου. Το έχω πει πολλές φορές και θα το ξαναπώ : Πρώτον, η ΕΑΣ Κυδωνίας Κισσάμου πρέπει να εκκαθαρισθεί, να κλείσει το συντομότερο. Δεύτερον, η δικαιοσύνη πρέπει επιτέλους να αποφανθεί για τις πολλές υποθέσεις, αστικού και ποινικού χαρακτήρα που αφορούν τη συγκεκριμένη ΕΑΣ. Δεν συνηθίζω να μιλώ για τον εαυτό μου, όμως σε αυτή την περίπτωση, παίρνοντας και το βάρος της ευθύνης των λόγων μου, θέλω να επισημάνω ότι εδώ και πολύ καιρό φωνάζω - κυριολεκτικά - ότι η ΕΑΣ Κυδωνίας Κισσάμου πρέπει να κλείσει το συντομότερο γιατί κάθε μέρα συσσωρεύει χρέη πάνω στα χρέη και γιατί η παρουσία της, λόγω της απαξίωσης που επιφέρει στην εικόνα των συνεταιριστικών επιχειρήσεων, δεν επιτρέπει να δημιουργηθούν νέα σχήματα που θα τονώσουν πραγματικά την αγροτική οικονομία. Θα επαναλάβω ότι πιστεύω ότι το τελικό ζητούμενο είναι η δημιουργία κλαδικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων, ειδικευμένων στα βασικά προϊόντα του νομού, (ελαιόλαδο, εσπεριδοειδή, κτηνοτροφικά) οι οποίες θα λειτουργούν σαν επιχειρήσεις, στα πλαίσια της ελεύθερης αγοράς.Ειδική μέριμνα χρειάζεται για την ΑΒΕΑ και τη ΒΙΟΧΥΜ. Οι συνεταιριστικές αυτές επιχειρήσεις φαίνεται να είναι βιώσιμες και θα ήταν κρίμα να τις παρασύρει στην απαξίωση η κατάσταση της ΕΑΣ Κισσάμου, η οποία είναι δυστυχώς κύριος μέτοχος και των δυο. Μάλιστα πρέπει να επισημανθεί ότι ΒΙΟΧΥΜ και ΑΒΕΑ δεν είναι φορτωμένες με υπεράριθμο προσωπικό στο βαθμό που είναι η ΕΑΣ.

Την προηγούμενη Δευτέρα πραγματοποιήσατε επίσκεψη στο Νοσοκομείο των Χανίων. Ποια η πορεία του ιδρύματος και τι διαπιστώνετε σε θέματα της αρμοδιότητάς σας;

Στο Νοσοκομείο Χανίων γίνεται μια πολύ σοβαρή προσπάθεια, τόσο από τη Διοίκηση όσο και από το προσωπικό, με σκοπό να υπηρετηθεί κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο η δημόσια υγεία. Η σοβαρότερη έλλειψη που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή το νοσοκομείο είναι αυτή του προσωπικού. Απαιτείται το συντομότερο να καλυφθούν όσο το δυνατόν περισσότερες από τις οργανικές θέσεις, τόσο ιατρών όσο και νοσηλευτικού προσωπικού. Είχα στην πρόσφατη επίσκεψή μου συνεργασία τόσο με το Διοικητή του Νοσοκομείου κ. Καραβιτάκη, όσο και με το Διοικητή της ΔΥΠΕ κ. Καλαντζάκη σχετικά με τις προμήθειες του Νοσοκομείου. Ένα μέρος των προμηθειών των Νοσοκομείων (μεγάλοι διαγωνισμοί που αφορούν εξοπλισμό, κλπ) γίνεται με διαγωνισμούς που διενεργούνται από τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου. Ένα άλλο μέρος, αυτό που αφορά μικρότερης αξίας δαπάνες, τρόφιμα κλπ. γίνεται τοπικά. Μιλήσαμε ειδικότερα για αυτό το σκέλος των προμηθειών. Ενημέρωσα τη Διοίκηση για τη δυνατότητα που έχει το Δημόσιο να επιβάλλει ποινές με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης σε προμηθευτές ,οι οποίοι δεν τηρούν τους όρους των συμβάσεων ή δεν παραδίδουν κατάλληλα υλικά ή τρόφιμα.

Δυστυχώς, η διαδικασία της επιβολής ποινών είναι καμιά φορά απαραίτητη για να διασφαλισθεί το δημόσιο συμφέρον. Συμφωνήσαμε τόσο με το Διοικητή της ΔΥΠΕ, όσο και με το Διοικητή του Νοσοκομείου να συνεργασθούμε προς αυτή την κατεύθυνση, και να εξασφαλίσουμε την αυστηρή τήρηση των διαδικασιών σε όλους τους φορείς της ΔΥΠΕ Κρήτης, στα πλαίσια των στόχων που έχουν με σαφήνεια θέσει οι πολιτικές ηγεσίες τόσο του Υπουργείου Ανάπτυξης όσο και του Υπουργείου Υγείας.