Χρυσάφι τα ακίνητα στο Βάμο

Την πρωτιά στις αναπτυσσόμενες οικιστικά και πληθυσμιακά περιοχές της χώρας διεκδικεί ο Βάμος Αποκορώνου. Η ραγδαία αύξηση της οικοδομικής δραστηριότητας την τελευταία πενταετία επέφερε μοιραία και ανάλογη αύξηση των κατοίκων.

Ενδεικτικό της εικόνας που διαμορφώνεται είναι πως μέσα σε διάστημα ενός χρόνου χτίστηκαν περισσότερα από εξακόσια νέα σπίτια. Σύμφωνα με το δήμαρχο κ. Στέλιο Μιχελάκη, κάθε χρόνο χτίζεται το ένα δέκατο του δήμου, που σημαίνει ότι σε δέκα χρόνια ο δήμος θα έχει διπλασιαστεί.

Η απίστευτα μεγάλη ζήτηση οικοπέδων και κατοικιών είχε ως επακόλουθο την δραστηριοποίηση δεκάδων τεχνικών εταιριών στην περιοχή, τις οποίες σε ένα μεγάλο βαθμό διαχειρίζονται ξένοι επιχειρηματίες. Έδαφος για κερδοφορία έχουν βρεί και αρκετά κτηματομεσιτικά γραφεία με υπηρεσίες που περιορίζονται στα όρια του Αποκόρωνα. Από τις Καλύβες ως την Αλμυρίδα και από τον Κεφαλά ως το Βάμο και το Κόκκινο Χωριό, η κατάσταση είναι λίγο πολύ ίδια.

Οικισμοί αποτελούμενοι από σύγχρονες υπερπολυτελείς κατασκευές, προβάλλουν ακόμη και σε πλαγιές βουνών που μέχρι χθες δε συνδέονταν καν με το περιφερειακό οδικό δίκτυο. Πρόκειται για περιοχές που στην πλειοψηφία τους είναι εκτός σχεδίου πόλης. Βίλες, χτισμένες παραδοσιακά, με αρχιτεκτονική που εναρμονίζεται στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του Αποκόρωνα, συνθέτουν το τοπίο κατά μήκος της διαδρομής. Δε λείπουν και οι περιπτώσεις αναπαλαίωσης κατοικιών, είτε από τους ντόπιους ιδιοκτήτες είτε από Ευρωπαίους που εξασφάλισαν άλλοτε μια εξοχική ή μόνιμη κατοικία στον πανέμορφο Αποκόρωνα.

Η οικιστική ανάπτυξη ωστόσο βρήκε το δήμο Βάμου ανέτοιμο να ανταποκριθεί στα νέα πληθυσμιακά δεδομένα. Κι αυτό γιατί από τη μια οι οικοδομές φυτρώνουν σα μανιτάρια, από την άλλη δεν υπάρχουν οι αναγκαίες υποδομές. Όπως λέει ο δήμαρχος κ. Στέλιος Μιχελάκης « δεν έχουμε δρόμους, φωτισμό και το κυριότερο σύγχρονο δίκτυο ύδρευσης. Το παρόν είναι κατασκευασμένο από τη δεκαετία του ΄60 και όπως αντιλαμβάνεται κανείς, φτιάχτηκε για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες της εποχής».

Κάτοικοι της περιοχής που παρακολουθούν με αγωνία τη ραγδαία οικοδομική ανάπτυξη, εκφράζουν έντονο προβληματισμό, κάνοντας σε πολλές περιπτώσεις λόγω ακόμη και για ξεπούλημα της γης. «Αυτοί οι σύγχρονοι οικισμοί μας θυμίζουν περισσότερο εργατικές κατοικίες κι αναρωτιόμαστε τι θα συμβεί σε μερικά χρόνια όταν το φυσικό περιβάλλον θα έχει αλλοιωθεί και καταπατηθεί» υπογραμμίζει η κ. Αργυρώ Παπαδάκη.

Βέβαια αυτή είναι η μία όψη του νομίσματος. Η άλλη είναι αυτή που δημιουργεί προϋποθέσεις ανάπτυξης, όρους για να παραμείνουν οι νέοι στα χωριά, κριτήρια για να στηριχθεί η τοπική οικονομία.

ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΒΑΜΟ ή ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ

Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον όμως παρουσιάζουν οι τιμές πώλησης ακινήτων στο Βάμου που χωρίς καμία δόση υπερβολής, ξεπερνούν ακόμη κι αυτές του Συντάγματος στην Αθήνα. Αυτό προκύπτει αν λάβει κανείς υπόψη του τις αναλογίες και τους συντελεστές δόμησης που ισχύουν σε κάθε περίπτωση.

Με τη γλώσσα των αριθμών, οι νεόδμητες κατοικίες από 100 έως 120 τετραγωνικά μέτρα πωλούνται κατά μέσο όρο προς 200.000 -250.000 ευρώ ! Οι τιμές αυτές διαμορφώθηκαν τα τελευταία χρόνια οπότε και η παρουσιάστηκε κατακόρυφη άνοδος της ζήτησης. Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με την αξία των οικοπέδων. Το 1980 στις εκτός σχεδίου περιοχές, τα πέντε στρέμματα πωλούντο 1.700 ευρώ και σήμερα η τιμή ίδιας έκτασης υπερβαίνει τις 270.000 ευρώ! Εκτάσεις δηλαδή που κάποτε πωλούνταν για ένα κομμάτι ψωμί, σήμερα πληρώνονται χρυσάφι!