Νεοκλασσικά: «Δεμένα τα χέρια» του δήμου

Το κύριο μέρος του άρθρου, εχει απαλυφθεί διότι εκκρεμεί προκαταρτική εξέταση μετά το ρεπορτάζ της "ΧτΚ"

Ερωτήσεις στον Αντιδήμαρχο κ. Παπαδογιάννη

Το ιδιότυπο καθεστώς που διέπει τα εγκαταλελειμμένα κτίσματα στα Χανιά τα καθιστά πολλές φορές έρμαια στην τύχη τους και τη φθορά του χρόνου. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, οι ιδιοκτήτες αδυνατούν να παρέμβουν για οικονομικούς κυρίως λόγους κι έτσι δεν είναι λίγες οι φορές που γίνονται στέκια τοξικομανών και αστέγων, με απρόβλεπτες επιπτώσεις για την υγεία των ίδιων και των περίοικων. Ο δήμος από την πλευρά του μένει με «δεμένα τα χέρια», αφού ακόμη κι αν υπάρχει πρόθεση παρέμβασης, το νομικό πλαίσιο δεν το επιτρέπει. Ενδεικτικό της ισχύουσας κατάστασης είναι πως και για έναν υποτυπώδη καθαρισμό, θα πρέπει να έχει προηγηθεί έγγραφο της Υγειονομικής Υπηρεσίας στο οποίο να αναφέρεται ότι οι συνθήκες στο εσωτερικό ή το εξωτερικό του κτίσματος, εγγυμωνούν κινδύνους για τη δημόσια υγεία.

Η διαδικασία που ακολουθείται στηρίζεται σε αυστηρούς κανόνες που ούτε ο δήμος, ούτε άλλες υπηρεσίες ρισκάρουν να παραβλέψουν. Αρχικά συντάσσεται η σχετική έκθεση από το Υγειονομικό και διαβιβάζεται στο αρμόδιο γραφείο του δήμου. Εν συνεχεία ενημερώνεται ο ιδιοκτήτης του οικήματος και σε περίπτωση που δεν ανταποκριθεί στις υποδείξεις των αρμοδίων, η δημοτική αρχή παρεμβαίνει δια της υπηρεσίας καθαριότητας. Τα έξοδα, επωμίζεται ο ιδιοκτήτης, ο οποίος ουσιαστικά είναι ο μόνος υπεύθυνος για τη συντήρηση του εγκαταλελειμμένου κτίσματος.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Χανίων κ. Άρη Παπαδογιάννη, «υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες κρίνεται αναγκαία η παρέμβαση των αστυνομικών αρχών. Μιλάμε για κτίσματα τα οποία έχουν καταπατηθεί κατά κάποιο τρόπο από τρίτα πρόσωπα και οι δράσεις τους μέσα σ αυτά κάθε άλλο παρά ασφαλείς και νόμιμες είναι». Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του εγκαταλελειμμένου οικήματος στην οδό Τζανακάκη, απέναντι από το δημοτικό κήπο, μέσα στο οποίο πριν από περίπου δύο χρόνια δολοφονήθηκε ένας άνδρας από τοξικομανή φίλο του. Στο εν λόγω κτήριο βρίσκουν κατά καιρούς καταφύγιο χρήστες ναρκωτικών και παρά τις ενέργειες που έχουν γίνει παραμένει ανοικτό και αφύλακτο.

Ανάλογη είναι και η περίπτωση της οικίας του Πρίγκιπα Γεωργίου στη Χαλέπα η οποία παρά την ιστορική και αρχιτεκτονική σπουδαιότητα της, δεν έχει δεχτεί την παραμικρή παρέμβαση. Απεναντίας υπάρχουν ενδείξεις ότι κατοικείται, χωρίς όμως να έχει ξεκαθαριστεί το θέμα της ιδιοκτησίας. Ο αντιδήμαρχος Χανίων κ. Παπαδογιάννης υπογραμμίζει ότι «πρόκειται για ένα εξαιρετικό οίκημα, το οποίο ενδιαφέρει τη δημοτική αρχή δεδομένου ότι βρίσκεται σε μια ευαίσθητη περιοχή, δίπλα στο σπίτι του Εθνάρχη Ελευθερίου Βενιζέλου, κοντά στην αναπαλαιωμένη οικία Βλούμ ενώ γειτνιάζει και με το κτήριο της πρώην Γαλλικής Σχολής».

Από τα λίγα, αν όχι το μοναδικό εγκαταλελειμμένο νεοκλασικό στα Χανιά που εντάχθηκε σε Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα χρηματοδότησης λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του, είναι αυτό της οδού Ηρώων Πολυτεχνείου. Με ένα σημαντικό ποσοστό κοινοτικής επιχορήγησης κατόπιν ενεργειών του ιδιοκτήτη, μπαίνει στο δρόμο της αποκατάστασης και αναπαλαίωσης.