ΕΛΑΦΟΝΗΣΙ: Επιτέλους διαχειριστικό σχέδιο

Ένα ακριβώς βήμα πριν η περιοχή του Λαφονησίου, που από πολλούς θεωρείται το διαμάντι του νότου, αφεθεί στα χέρια των καταπατητών της και πριν «αξιοποιηθεί» στα μέτρα των οικονομικών προσδοκιών τους, οι εμπλεκόμενοι δήμοι Ινναχωρίου και Πελεκάνου συμφώνησαν στη λύση – σωτηρίας που εμφανίζεται ως μόνη διέξοδος. Δεν είναι άλλη από την προώθηση της θεσμοθέτησης ειδικής περιβαλλοντικής μελέτης, όπως αυτή καθορίστηκε τον περασμένο Ιούλιο και παρουσιάστηκε πριν από λίγες ημέρες στα Χανιά από την επιστημονική ομάδα του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης που έχει αναλάβει την εκπόνηση της.

Μέσα σε διάστημα ενός μήνα οι δυο δήμοι, το Τεχνικό Επιμελητήριο, η Διεύθυνση Δασών και το Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε., καλούνται να διατυπώσουν τυχόν παρατηρήσεις τους επί της πρώτης φάσης της μελέτης, από τις οποίες θα εξαρτηθεί η δεύτερη και κρισιμότερη. Η τελευταία αφορά στον καθορισμό των χρήσεων γης αλλά και στα μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος.

Σκοπός της μελέτης είναι εφ ενός να τεθούν οι βάσεις για την ορθολογική διαχείριση του της περιοχής και αφ εταίρου να δοθεί η δυνατότητα λήψης διοικητικών μέτρων για την πάταξη των φαινομένων καταπάτησης που αποτελούν τη μεγαλύτερη πληγή. Ουσιαστικά επιχειρείται να μπει τέλος στις αυθαιρεσίες που επί χρόνια πλήττουν ανεπανόρθωτα το σπάνιο φυσικό πλούτο της αλλοιώνοντας χρόνο με το χρόνο τον χαρακτήρα της.

Εκπρόσωποι της διεύθυνσης ΠΕ.ΧΩ. της Περιφέρειας Κρήτης παραδέχονται ότι «πρέπει να μπει μια τάξη στο Ελαφονήσι. Μέσα από τη μελέτη θα μπορούμε να καταλήξουμε σε συγκεκριμένες προτάσεις οι οποίες θα θεσμοθετηθούν, θα βγει ένα προεδρικό διάταγμα ώστε να μπορούν οι υπηρεσίες να επιβάλουν διοικητικά μέτρα. Όταν αυτή η περιοχή δεν είναι υπό κάποιο καθεστώς προστασίας, έχει δυσκολία η κάθε υπηρεσία να επιβάλει κυρώσεις. Η νομοθεσία δεν την προστατεύει με κάποιο προεδρικό διάταγμα ».

Μέχρι σήμερα πάντως οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί είναι οικονομικές και σύμφωνα με την προϊσταμένη της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Χανίων κ. Ρωξάνη Μπολιεράκη αποτελούν αποτρεπτικό παράγοντα για τη συνέχιση φαινομένων αυθαιρεσιών. Στο διάστημα που θα μεσολαβήσει έως ότου εφαρμοστεί η μελέτη, θα υπάρξουν προσωρινά μέτρα σε συνεργασία με το Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε.

Η ΘΕΣΗ ΤΩΝ ΔΥΟ ΔΗΜΩΝ

Οι δύο δήμοι, Ινναχωρίου και Πελεκάνου, μέχρι πρότινος ακολουθούσαν διαφορετική γραμμή ως προς τη διαχείριση της περιοχής, αδυνατώντας να αντιμετωπίσουν από κοινού το ζήτημα της προστασίας της Ελαφονήσου. Το θετικό ωστόσο είναι ότι είναι απόλυτα σύμφωνοι στην προώθηση της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Ικανοποιημένος εμφανίσθηκε ο δήμαρχος Ινναχωρίου κ. Κώστας Κουκουράκης. Όπως δήλωσε «μετά από προσπάθειες ετών καταλήγουμε στο τελικό στάδιο και στην οριστική λύση του προβλήματος με την προώθηση της ειδικής περιβαλλοντικής μελέτης που θα μας επιτρέψει να θεσμοθετήσουμε το διαχειριστικό σχέδιο το οποίο θα καθορίζει ακριβώς τι μπορεί να γίνει και τι όχι στην περιοχή. Η ελληνική νομοθεσία καλύπτει τα διάφορα ζητήματα για προστατευόμενες περιοχές. Αν εφαρμοζόταν θα είχαμε μικρότερη ζημιά».

Σε διαφορετική βάση αλλά με κοινά σημεία ως προς το σκοπό της μελέτης, θέτει το θέμα ο δήμαρχος Πελεκάνου κ. Γιώργος Δερμιτζάκης. «Θα δοθούν όλες οι προτεραιότητες για την προστασία της περιοχής σε σχέση με τον άνθρωπο. Αυτή η μελέτη πρέπει να συνυπολογίσει και τους περιβαλλοντικούς όρους και την ανάπτυξη. Δηλαδή να τα παντρέψει αυτές τις δυο έννοιες για να διατηρηθεί το περιβάλλον».

Ο ΒΑΘΜΟΣ ΤΩΝ ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΩΝ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΙ

Το κλιμάκιο ελέγχου ποιότητας περιβάλλοντος της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Χανίων μετά από καταγγελίες του δήμου Ινναχωρίου το περασμένο καλοκαίρι, προχώρησε σε εκτεταμένους ελέγχους στην περιοχή της Ελαφονήσου κατά τους οποίους είχε διαπιστώσει σειρά αυθαιρεσιών. Σε βορειοδυτικό κομμάτι της βουλισμένης Ελαφονήσου είχε γίνει αποψίλωση της βλάστησης, όργωμα και συγκέντρωση της θαμνώδους βλάστησης για κάψιμο. Επιπλέον είχε δημιουργηθεί αυθαίρετα χώρος σταυλισμού, είχε εγκατασταθεί εμπορικό κατάστημα, είχαν διανοιχθεί παράνομα δρόμοι, είχε μπαζωθεί τμήμα της χερσαίας ζώνης για διαμόρφωση χώρου καντίνας.

Για την αποτροπή φαινομένων καταπάτησης της προστατευόμενης περιοχής, η αρμόδια διεύθυνση Περιβάλλοντος της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, είχε τότε προχωρήσει στην επιβολή προστίμων ενώ σήμερα όλοι εκτιμούν πως η θεσμοθέτηση της μελέτης θα θέσει τις βάσεις για ριζική αλλαγή του ισχύοντος άναρχου καθεστώτος.