Χωρίς φορέα διαχείρισης το Φαράγγι της Σαμαριάς

Ανεπίτρεπτο χαρακτηρίζει ο Δήμαρχος Σφακίων Σήφης Λύκος, το γεγονός ότι στις 125 προστατευόμενες περιοχές της χώρας, το Φαράγγι της Σαμαριάς δεν έχει διαχειριστικό φορέα. Όπως τονίζει, «το έχω πει πολλές φορές ότι είναι απαράδεκτο στον Εθνικό μας Δρυμό να μην έχει συσταθεί ακόμα η πράξη διαχείρισης. Το θέμα αυτό παίρνει μεγάλες διαστάσεις και έχει πολλές αρνητικές συνέπειες. Αυτό το πανέμορφο «μουσείο», διαχειρίζεται με όρους προχειρότητας, με όρους των τουριστικών πρακτόρων και όχι με όρους επιστημονικούς και με όρους κράτους. Πρέπει κάποτε αυτός ο φορέας να συγκροτηθεί, να ορίσει τη λειτουργία του και να εκπονήσει τις απαραίτητες μελέτες με τις υπηρεσίες του ΥΠΕΧΩΔΕ, ώστε να μπορούμε να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές ένα χώρο όπως είναι σήμερα και όχι ένα φαράγγι το οποίο θα έχει καταστραφεί από την ασύστολη και χωρίς έγκυρους και τεκμηριωμένους όρους».

Η απάντηση του ΥΠΕΧΩΔΕ είναι ότι ο φορέας είναι υπό σύσταση. Μέχρι τότε η ευθύνη για τη λειτουργία του είναι στη Διεύθυνση Δασών.

Ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Κρήτης κ. Σεραφείμ Τσόκας είχε επισκεφτεί στα μέσα Απριλίου την περιοχή και είχε ανακοινώσει την έναρξη της λειτουργίας του φαραγγιού. Να υπενθυμίσουμε ότι για να ανοίξει το Φαράγγι ήταν απαραίτητη η αποκατάσταση των ζημιών που είχε υποστεί κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Ακόμη έπρεπε να επισπευστεί η διαδικασία πρόσληψης εποχικού προσωπικού διαφόρων ειδικοτήτων το οποίο υπολογίζεται στα 40 άτομα περίπου. Όλα αυτά έγιναν και υπό την πίεση των τουριστικών πρακτόρων, καθώς έπρεπε να γνωρίζουν νωρίτερα το πότε ακριβώς θα λειτουργήσει το Φαράγγι της Σαμαριάς και σε τι κατάσταση βρίσκεται. Επίσημα άνοιξε στις 18 Απριλίου.

Στην συνάντηση του γενικού γραμματέα με τους αρμόδιους φορείς εξετάστηκε το θέμα της απασχόλησης του προσωπικού που απαιτείται για την άμεση λειτουργία του φαραγγιού και αποφασίστηκε να γίνει η πρόσληψη δυο ιατρών καθ’ όλη την διάρκεια της λειτουργίας του, αυτό όμως δεν έχει γίνει ακόμα.

Όπως έχει γίνει γνωστό έχει εγκριθεί ήδη μέσω του προγράμματος ΘΗΣΕΑΣ η πίστωση 210 χιλ. ευρώ για έργα ανάπλασης και αναβάθμισης του Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς, με φορείς υλοποίησης τον Δήμο Σφακίων 160 χιλ. ευρώ, τον Δήμο Μουσούρων 50 χιλ. ευρώ και τον Δήμο Ανατολικής Σελίνου 50 χιλ. ευρώ, καθώς επίσης και πίστωση 70 χιλ. ευρώ από το ΠΤΑ Κρήτης για την ετήσια συντήρηση του φαραγγιού, που βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο αποπεράτωσής του.

Κάθε χρόνο χιλιάδες κόσμου επισκέπτονται τον Εθνικό Δρυμό, ο οποίος είναι ο μεγαλύτερος στη Μεσόγειο. Το εισιτήριο για να περάσει κάποιος κοστίζει 5 ευρώ. Τα έσοδα από το Φαράγγι πηγαίνουν στο Κεντρικό Ταμείο Δασών και Θήρας, του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Έπειτα το 30% διανέπεται ισόποσα στους τρεις Δήμους.

ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ

Κατά μήκος του εθνικού μας Δρυμού, υπάρχουν προειδοποιητικές πινακίδες, σύμφωνα με τις οποίες οι επισκέπτες πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί κατά τη διέλευση τους, καθώς πέφτουν κομμάτια βράχων. Πρόσφατα ένας 52χρονος Γάλλος τουρίστας τραυματίστηκε πολύ σοβαρά όταν μια πέτρα έπεσε στο κεφάλι του. Χρειάστηκε να μεταφερθεί εσπευσμένα στο Νοσοκομείο Χανίων, όπου υπεβλήθη σε πολύωρη χειρουργική επέμβαση. Η νευροχειρουργική επέμβαση ήταν επιτυχημένη και παρά την κρισιμότητα της κατάστασης του μεταφέρθηκε στη χώρα του. Σύμφωνα με την υπεύθυνη Τμηματάρχη της Διεύθυνσης Δασών Χαρά Καριολάκη, «ο χώρος του εθνικού Δρυμού δεν είναι ένας εύκολος χώρος και καλό θα είναι οι επισκέπτες να σέβονται το χώρο και να προσέχουν τις πινακίδες, τις οποίες έχουμε τοποθετήσει κατά μήκος του φαραγγιού, ιδιαίτερα στα σημεία που παρατηρούνται κατολισθήσεις βράχων. Στο παρελθόν καθώς δεν υπήρχε γιατρός (όπως και τώρα) στο Φαράγγι, σύμφωνα με καταγγελίες, δασοφύλακες φορούσαν ιατρικές μπλούζες και έδιναν τις πρώτες βοήθειες την περίοδο λειτουργίας του φαραγγιού.

INFO Η ανακήρυξη της περιοχής ως Εθνικού Δρυμού έγινε το 1962. Σκοπός ήταν να προστατευθούν στα 48.500 στρέμματα της έκτασης του τα σημαντικά και ιδιόμορφα στοιχεία που συνθέτουν την συναρπαστική φυσιογνωμία της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής. Τα είδη των φυτών που ζουν στον Εθνικό Δρυμό ξεπερνούν τα 450.