«Θύμα» των έργων για το βιολογικό

Αγανακτισμένοι είναι οι κάτοικοι του Γερανίου από τις οχλήσεις που προκαλούν τα έργα τα οποία υλοποιούνται στην περιοχή για την εγκατάσταση των δικτύων του βιολογικού καθαρισμού. Οι σκόνες από τις εκσκαφές κατά μήκος της παλιάς εθνικής οδού, στο τμήμα από τη γέφυρα του Πλατανιά έως και τα καταστήματα του χωριού, καθώς επίσης στο δρόμο που οδηγεί στο Πάνω Γεράνι και σε παράπλευρες οδούς, δημιουργούν δυσφορία στο σύνολο των δημοτών και κυρίως σε επιχειρηματίες. Εν όψει μάλιστα της θερινής περιόδου και της άφιξης των πρώτων τουριστών που έχουν ήδη κάνει την εμφάνιση τους, η εικόνα της περιοχής αλλοιώνεται αισθητά.

Από την άλλη πλευρά πρόκειται για έργα εξαιρετικής σημασίας για την πορεία του βιολογικού καθαρισμού του βόρειου άξονα και η υλοποίηση τους απαιτεί την υπομονή των δημοτών. Το θετικό είναι ότι ο κύριος όγκος των εργασιών έχει ολοκληρωθεί. Η εγκατάσταση των αγωγών έγινε, οι οπές που είχαν ανοιχτεί έκλεισαν και εκκρεμούν τα έργα αποκατάστασης του οδοστρώματος. Σύμφωνα με το δήμαρχο Πλατανιά κ. Γιάννη Κοτσιφάκη «υπολείπονται ακόμη παρεμβάσεις που αφορούν σε διάφορες παροχές καθώς και η εγκατάσταση ενός τμήματος του αγωγού των βιολογημένων λυμάτων προς τη μονάδα, η οποία όμως δεν επηρεάζει τους δημότες αφού είναι εκτός οικισμού, σε αγροτική τοποθεσία».

Ο κ. Κοτσιφάκης ζητά την κατανόηση των κατοίκων της περιοχής αν και ο ίδιος παραδέχεται ότι τα παράπονα και οι αντιδράσεις που εκφράζονται είναι δικαιολογημένα. «Αναμφισβήτητα υπάρχουν προβλήματα. Θα αρχίσει η αποκατάσταση των κομματιών που κρίνονται επείγοντα και στη συνέχεια θα βελτιωθούν και τα υπόλοιπα. Μέχρι το τέλος του μήνα θα έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες που αφορούν στα ασφαλτικά».

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι και τη Μεγαλοβδομάδα συνεχίζονταν οι εργασίες κατά μήκος του κεντρικού αγωγού των ακαθάρτων. Πάντως όπως υπογραμμίζει ο δήμαρχος Πλατανιά «οι κάτοικοι θα πρέπει να καταλάβουν ότι τα έργα τα οποία υλοποιούνται δεν είναι καθαρά δημοτικά αλλά αφορούν ολόκληρη την περιοχή του βόρειου άξονα, από τα Χανιά μέχρι το Κολυμπάρι». Έσπευσε τέλος να προετοιμάσει τους κατοίκους ότι μέσα στο επόμενο διάστημα ενδέχεται να υποστούν τις οχλήσεις από την επέκταση του δικτύου δυτικότερα, οπότε και προβλέπεται εγκατάσταση αγωγών από το Κοντομαρί ως το Μάλεμε.