Ρύποι «αγνώστου» προελεύσεως

Τον υπεύθυνο που προκάλεσε τη ρύπανση της θαλάσσιας περιοχής του Κουμπελή αναζητά το Κεντρικό Λιμεναρχείο Χανίων μετά την εμφάνιση ρύπων (αφρών) άγνωστης προς το παρόν προέλευσης στα μέση του Απρίλη.

Αν και δεν έχει επιβεβαιωθεί ότι η ρύπανση προκλήθηκε από τα Σφαγεία, που εκείνο το διάστημα λειτουργούσαν με υπέρ-εντατικούς ρυθμούς ενόψει του Πάσχα, οι υποψίες αρχικά στράφηκαν προς αυτή την κατεύθυνση.

Ο λιμενάρχης Γ. Χονδροζουμάκης ερωτηθείς για το θέμα εξήγησε ότι έχει γίνει ενδεχομένως παράβαση αλλά η διαδικασία ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί. Απέφυγε ωστόσο να τοποθετηθεί ευθέως στο ζήτημα παραπέμποντας στον αρμόδιο αξιωματικό κ. Αργυρίου που έχει αναλάβει την υπόθεση και ο οποίος για υπηρεσιακούς λόγους απουσίαζε κατά τις ημέρες που τον αναζητήσαμε για να δώσει περισσότερες πληροφορίες.

Ο αντιδήμαρχος Χανίων αρμόδιος για τα Σφαγεία κ. Μ. Αγγελάκης θέλησε να υποβαθμίσει το θέμα επισημαίνοντας ότι δεν κατέληξαν απόβλητα από τα σφαγεία στη θάλασσα δίνοντας τη δική του εκδοχή: «ασυνείδητοι εκδοροσφαγείς λόγω του μεγάλου φόρτου εργασίας εκείνες τις ημέρες όχι μόνο δεν καθάριζαν τις σχάρες αλλά τις αφαίρεσαν κιόλας για να μην καθυστερούν στη δουλειά τους με αποτέλεσμα να φράξει ένα φρεάτιο. Έγινε όμως άμεσα αντιληπτό και ειδοποιήθηκε η ΔΕΥΑΧ που προχώρησε αμέσως σε απόφραξη χωρίς να δημιουργηθεί περαιτέρω ζήτημα».

Από την πλευρά του ο διευθυντής των Δημοτικών Σφαγείων Γιάννης Κουρκουτάκης παραδέχθηκε ότι υπήρξε πρόβλημα –περιορισμένης έκτασης- χωρίς ωστόσο να αποδεικνύεται, όπως εξήγησε, ότι οφείλεται στη λειτουργία των Σφαγείων: «δεν είναι εξακριβωμένο αν ήταν των Σφαγείων αυτό το φρεάτιο που έφραξε. Πιστεύω ότι ήταν του Βιολογικού στον Κουμπελή γιατί ήταν περίπου ένα χιλιόμετρο μακριά από τα Σφαγεία. Δεν ξέρω αν έφτασε τίποτε στη θάλασσα. Αυτό που ξέρω είναι ότι εκείνη την ημέρα (το Σάββατο 15 Απριλίου) ήλθε εδώ το Λιμεναρχείο και μας είπε ότι βρωμίσαμε τη θάλασσα με αφρούς. Τους ρωτήσαμε πώς ξέρουν ότι είναι από εμάς και μας απάντησαν ότι ούτε εκείνοι το γνωρίζουν και ότι απλά κάνουν έλεγχο και έφυγαν».

Ο πρόεδρος του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΧ Μιχάλης Ντάλλας εξέφρασε την έκπληξή του για το συμβάν και ξεκαθάρισε ότι αποκλείεται να προκλήθηκε πρόβλημα από τη λειτουργία του Βιολογικού Καθαρισμού καθώς γίνεται διαρκής έλεγχος. Μάλιστα τόνισε ότι δεν έχει σχετική ενημέρωση από το Λιμεναρχείο.