Βάση Σούδας: Πυρηνικά όπλα από το 1975

Μια είδηση που πέρασε στα «ψιλά» και αφορά άμεσα την υγεία των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής των Χανίων αποκαλύπτουν τα αρχεία του Φόρεϊν Οφις για το έτος 1975 που αποδεσμεύτηκαν στο τέλος του περασμένου χρόνου (30 χρόνια μετά όπως συνηθίζεται).

Σύμφωνα με τα επίσημα βρετανικά έγγραφα, η βάση της Σούδας και το Πεδίο Βολής Κρήτης ήταν ενταγμένα στον πυρηνικό προγραμματισμό των ΗΠΑ από το 1975 και παρά την έξοδο της χώρας μας από το στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ, έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην τήρηση των λεπτών ισορροπιών της εποχής.

Ο ρόλος της βάσης της Σούδας από την αρχή της λειτουργίας της το 1953 μέχρι σήμερα καλύπτεται από ένα πέπλο μυστηρίου, τροφοδοτώντας τη φαντασία και την ανησυχία του χανιώτικου λαού. Η είδηση αυτή έρχεται να ενισχύσει τους φόβους μας για τις δραστηριότητες και για τα όπλα που αναπτύσσονται στα έγκατα της βάσης.

ΑΛΛΑ ΑΣ ΠΑΡΟΥΜΕ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ

Τον Οκτώβριο του 1975 ο, τότε πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κωνσταντίνος Καραμανλής πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στο Λονδίνο, συνοδευόμενος από τον υπουργό Εξωτερικών Δ. Μπίτσιο και από τον διευθυντή του διπλωματικού του γραφείου Πέτρο Μολυβιάτη.

Οι Βρετανοί διπλωμάτες αναφέρουν στις εκθέσεις τους ότι η βασική επιδίωξη του Κωνσταντίνου Καραμανλή στις συνομιλίες του στη Ντάουνινγκ Στρήτ με τον Βρετανό ομόλογό του Χάρολντ Ουίλσον ήταν να εξασφαλίσει τη βρετανική υποστήριξη στην αίτηση της Ελλάδας για πλήρη ένταξη στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα και υπογραμμίζουν ότι ο Έλληνας Πρωθυπουργός ενδιαφερόταν αποκλειστικά για τα πολιτικά οφέλη από την ευρωπαϊκή ένταξη.

Στην επίσκεψη αυτή ο Κ. Καραμανλής συζήτησε για το κυπριακό ζήτημα καθώς και για την αποχώρηση της Ελλάδας από το στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ. Σύμφωνα με τα εμπιστευτικά αρχεία του Φόρεϊν Όφις, ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε στον Βρετανό ομόλογό του ότι όταν έγινε η δεύτερη φάση (Αττίλας 2) της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, βρέθηκε μπροστά σε τρεις επιλογές: Να παραιτηθεί, να κηρύξει τον πόλεμο στην Τουρκία – όπως ήθελαν οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις ή να αποχωρήσει από το ΝΑΤΟ και όπως είναι γνωστό κατέληξε στην τρίτη επιλογή.

Όμως τα εμπιστευτικά αρχεία αποκαλύπτουν ακόμα ότι η βρετανική κυβέρνηση είχε λάβει διαβεβαιώσεις από τον Κ. Καραμανλή ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στην ομάδα πυρηνικού προγραμματισμού. Από του βρετανούς διπλωμάτες της εποχής σχολιάζεται ότι η απόφαση αυτή ήταν κρίσιμη καθώς συσχετιζόταν με τη λειτουργία του Πεδίου Βολής του ΝΑΤΟ στον όρμο της Σούδας, όπου η συμμαχία έκανε πυρηνικές δοκιμές με πυραύλους!

Φυσικά, 30 χρόνια μετά, κανείς δεν βγήκε να διαψεύσει το Βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών. Όμως οι Χανιώτες έχουν κάθε δικαίωμα να ανησυχούν για τις επιπτώσεις στην υγεία τους. Οι φόβοι αυτοί ενισχύονται και από το γεγονός ότι επί θητείας του κ. Κρεμαστινού στο υπουργείο Υγείας δόθηκε εντολή που απαγορεύει τη δημοσιοποίηση στοιχείων που αφορούν τον καρκίνο, ειδικά για το Νομό Χανίων! Η δραματική αύξηση των καρκίνων στην ευρύτερη περιοχή των Χανίων τα τελευταία χρόνια πιστοποιείται από πολλές πηγές, που αρνούνται όμως να δώσουν στοιχεία και να καταγγείλουν επωνύμως τη συνομωσία που συντελείται σε βάρος του χανιώτικου λαού. Με μια απλή επίσκεψη στο Ογκολογικό Τμήμα των Αθηναϊκών Νοσοκομείων, είναι αρκετή για να διαπιστώσει κανείς ότι τα περισσότερα παιδιά που νοσηλεύονται είναι χανιωτόπουλα! Η όποια μεμονωμένη ενέργεια έχει γίνει μέχρι σήμερα για να αναδειχθεί το τεράστιο αυτό πρόβλημα – που μας αφορά όλους - κρίνεται ως κακόβουλη και δυσφημιστική για τον τόπο!

Πλην του Νομάρχη Χανίων, ο οποίος έχει δημόσια εκφράσει την αντίθεσή του στην παρουσία της αμερικανικής βάσης στη Σούδα – και έχει κατακριθεί γι’ αυτό – όλοι οι υπόλοιποι φορείς του Νομού αδιαφορούν και στρουθοκαμηλίζουν. Πέρα από τις όποιες ιδεολογίες ας καταλάβουμε όλοι επιτέλους ότι πρόκειται για την υγεία μας και την υγεία των παιδιών μας.

Αληθεύει ότι οι Αμερικάνοι φροντίζουν να ανανεώνουν το προσωπικό της βάσης κάθε 6 μήνες για να μην εκτίθεται μεγαλύτερο διάστημα στη ραδιενέργεια; Ας μας πουν επιτέλους τι κρύβεται στη Βάση της Σούδας.

ΣΕ ΠΟΙΟΝ ΑΝΗΚΕΙ Η ΣΟΥΔΑ;

Το συμβατικό καθεστώς της βάσης της Σούδας και οι υποχρεώσεις της χώρας μας απέναντι στους νατοϊκούς συμμάχους της βρίσκονται και πάλι στο επίκεντρο της επικαιρότητας με αφορμή την κρίση στο Ιράν.

Η ελληνική κυβέρνηση περιβάλλει με μυστικότητα την ατζέντα των συνομιλιών που είχε με την υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ κατά την πρόσφατη επίσκεψή της στην Αθήνα, αρνούμενη ότι η Κοντολίζα Ράις έθεσε θέμα παροχής διευκολύνσεων για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Ιράν, σε περίπτωση που η αμερικανική κυβέρνηση λάβει τη σχετική απόφαση. Πάντως η επιβεβαίωση της ειλημμένης απόφασης της κυβέρνησης ήρθε δια στόματος του υπουργού Άμυνας Βαγγέλη Μεϊμαράκη, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων, αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό, για το εάν θα παραχωρηθεί η βάση της Σούδας στους Αμερικανούς στο ενδεχόμενο στρατιωτικής εμπλοκής στο Ιράν: «Η χώρα μας έχει συμβατικές υποχρεώσεις απέναντι στους συμμάχους της, τις οποίες και τηρεί χρόνια τώρα», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας.

Βέβαια κανείς Έλληνας πολιτικός δεν έχει βγει να ενημερώσει τους άμεσα ενδιαφερόμενους – που είναι οι κάτοικοι των Χανίων – για το ποιες είναι αυτές οι συμβατικές υποχρεώσεις, τι περιλαμβάνουν και για το εάν η βάση της Σούδας θεωρείται ελληνικό έδαφος ή αμερικανικό.

Μάλιστα, η ελληνική κυβέρνηση βρέθηκε εκτεθειμένη όταν, μετά από την καταγγελία στο Ευρωκοινοβούλιο του Γιώργου Καρατζαφέρη για απαγωγές και μυστικές ανακρίσεις ισλαμιστών στη βάση της Σούδας, παραδέχθηκε ότι δεν γνωρίζει τι ακριβώς συμβαίνει μέσα στη βάση. Η καταγγελία αυτή είχε ως αποτέλεσμα την παρέμβαση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Δ. Λινού, ο οποίος ανέθεσε στο Εισαγγελέα Εφετών Κρήτης Γ. Μπόμπολη τη σχετική έρευνα. Όπως ήταν αναμενόμενο, η έρευνα δεν απέφερε κανένα αποτέλεσμα καθώς περιορίστηκε στην ανάκριση Αμερικανών αξιωματικών…οι οποίοι έχουν δώσει όρκο να υπηρετούν την πατρίδα τους…

Σχετικά με δημοσιεύματα του αθηναϊκού Τύπου τα οποία αποκάλυψαν την υπό ψήφιση από τη Βουλή αποικιοκρατική συμφωνία με το ΝΑΤΟ, μέλη της κυβέρνησης έλεγαν ότι πρόκειται για εξειδίκευση των αποφάσεων της συνόδου της Πράγας, η οποία εφαρμόζεται κάτω από ειδικές συνθήκες (μεγάλα τρομοκρατικά χτυπήματα) και απαιτείται, για την ενεργοποίησή της, πολιτική ομοφωνία των χωρών της Συμμαχίας. Ο γραμματέας του ΣΥΝ Ν. Χουντής, με αφορμή το σχετικό δημοσίευμα, ζητά από την κυβέρνηση «να αποσύρει τα σχέδια ΝΑΤΟϊκής επικυριαρχίας και την εμπλοκή της χώρας μας σε πολεμικούς τυχοδιωκτισμούς» και πιο συγκεκριμένα «να αποσύρει το νομοσχέδιο που εγκαθιστά το ΝΑΤΟ επικυρίαρχο και να μην επιτρέψει τη χρησιμοποίηση της Σούδας για νέες πολεμικές περιπέτειες».