Κόντρα εμπόρων με τους παράνομους μικροπωλητές των λαϊκών αγορών

Ανάστατος είναι ο εμπορικός κόσμος των Χανίων εξαιτίας της άναρχης λειτουργίας και ανεξέλεγκτης όπως καταγγέλλουν εξάπλωσης των λαϊκών αγορών. Κορυφαίο δείγμα παρανομίας αποτελεί η λαϊκή αγορά που λειτουργεί κάθε Κυριακή -κατά παράβαση της σχετικής νομοθεσίας- στο δήμο Ελευθερίου Βενιζέλου εδώ και πολλούς μήνες. Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Χανίων Μ. Καβαλαράκης και το μέλος του Δ.Σ. Π. Ζερβουδάκης μιλούν στη ΧτΚ έξω από τα δόντια και προειδοποιούν ότι αν δεν εφαρμοστεί ο νόμος που αφορά στις λαϊκές αγορές θα προσφύγουν στη δικαιοσύνη.

«Η λειτουργία των λαϊκών αγορών είναι κατά τη δική μας άποψη άναρχη. Λαϊκή σημαίνει οι τάξεις που είναι οικονομικά ασθενέστερες να μπορούν να προμηθεύονται προϊόντα γης και θάλασσας και κάποια βιομηχανικά προϊόντα σε καλύτερες τιμές. Αυτό έχει παρερμηνευτεί από τους τοπικούς άρχοντες κατά τη δική μας κρίση. Οι λόγοι είναι ψηφοθηρικοί, εξυπηρετήσεις φίλων, γνωστών και αυτή τη στιγμή ενώ ο νόμος λέει στις λαϊκές να πωλούνται σε ποσοστό 10% βιομηχανικά προϊόντα και 90% προϊόντα γης και θάλασσας έχει αντιστραφεί το ποσοστό και τα περισσότερα είδη που πωλούνται είναι τα βιομηχανικά και λιγότερα των παραγωγών. Για να μην παρεξηγηθούμε εμείς είμαστε υπέρ των λαϊκών αγορών, αυτών πραγματικά που δικαιούνται να έχουν άδειες, που χρήζουν ανάγκης. Θέλουμε όμως να τηρείται το γράμμα του νόμου. Η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση κωφεύει στις εκκλήσεις μας επανειλημμένως ενώ σε συναντήσεις που είχαμε στο παρελθόν, μας είχαν διαβεβαιώσει ότι θα λυθεί το πρόβλημα, θα ελέγξουν τις λαϊκές. Όμως το μόνο πράγμα που έχουμε πάρει μέχρι τώρα είναι υποσχέσεις και μόνο» τονίζει ο κ.. Μ. Καβαλαράκης πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Χανίων και συμπληρώνει:

«Πρόσφατα το νομαρχιακό συμβούλιο Χανίων ενέκρινε τη δημιουργία άλλων 24 νέων θέσεων στις λαϊκές. Αυτό μας βρίσκει αντίθετους τη στιγμή μάλιστα που έχουν υπερκορεστεί οι λαϊκές αγορές και με αυτό τον τρόπο προκαλείται το δημόσιο αίσθημα, ειδικά των εμπόρων που τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίζουν πρόβλημα λόγω της οικονομικής στενότητας του καταναλωτικού κοινού. Μαζί με αυτά έχουμε και το βραχνά των λαϊκών αγορών που έχουν ξεφύγει από το νόημα λειτουργίας τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για να δοθούν άδειες μικροπωλητών, μια γνωμοδοτική επιτροπή που αποτελείται από εκπροσώπους του εμπορικού συλλόγου, των λαϊκών αγορών, της τροχαίας, της πυροσβεστικής και άλλων εμπλεκομένων τοπικών φορέων ελέγχει αν μπορεί να αυξηθεί ο αριθμός των θέσεων στις λαϊκές αγορές. Αυτή λοιπόν η επιτροπή γνωμοδότησε αρνητικά δύο φορές και μάλιστα ομόφωνα στη χορήγηση νέων αδειών και όμως το νομαρχιακό συμβούλιο ενέκρινε άλλες 24 νέες θέσεις. Από εδώ και πέρα η χορήγηση των αδειών θα γίνεται μετά από κλήρωση. Αν από την κλήρωση τύχει και αποκλειστούν οι μικροπωλητές που έως σήμερα πωλούσαν στις λαϊκές τι θα γίνει; Θα στριμωχτούν και αυτοί σε κάποια γωνιά και δεν πειράζει;

Εμείς δεν τασσόμαστε εναντίον των ντόπιων βιοτεχνών που εκθέτουν στις λαϊκές τα προϊόντα του για να αγοράσει ο κόσμος πιο φθηνά. Όμως δεν υπάρχουν τέτοιοι σήμερα στις λαϊκές. Οι περισσότεροι είναι αθίγγανοι, αλλοδαποί και κάποιοι δικοί μας που πραγματικά έχουν ανάγκη, είτε εξαιτίας πτώχευσης, είτε για να ξεφύγουν από τα ναρκωτικά και σε αυτούς λέμε ναι. Όμως οι λαϊκές έχουν τόσο πολύ ξεφύγει από το γράμμα του νόμου. Είχαμε τις προηγούμενες μέρες μια συνάντηση με το γ.γ. του υπουργείου Ανάπτυξης τον κ. Βολουδάκη ο οποίος είπε ότι θα μας βοηθήσει στο πλαίσιο των δυνατοτήτων του, όσο μπορεί. Αλλά αν εμείς παρά τις προσπάθειές μας προς τη νομαρχία δεν δούμε αποτέλεσμα τότε θα κινηθούμε δικαστικά για να βρούμε το δίκιο μας. Εμείς λέμε να βγουν οι παράνομοι από τις λαϊκές, να γίνεται σωστή αστυνόμευση ούτως ώστε να μην υπάρχουν παρατράγουδα, γιατί έτσι υπηρετείται το μαύρο χρήμα και αυτό αποβαίνει σε βάρος όλων μας.

Ακόμη κι αν γίνει έλεγχος και βεβαιωθούν παραβάσεις θα πρέπει να πληρωθούν πρόστιμα αλλά πολλές φορές αν είναι από τη νομαρχία και είναι ‘γνωστός’ θα ‘σβηστεί’ το πρόστιμο. Ας μας πουν πόσα και ποια είναι τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί. Έχει γίνει κατάσχεση εμπορευμάτων; Δεν υπάρχει ουσιαστικός έλεγχος στις λαϊκές αγορές. Πρόσφατα κλιμάκιο από την περιφέρεια με συμμετοχή και εκπροσώπου της Διεύθυνσης Εμπορίου Χανίων επισκέφθηκαν τις λαϊκές αγορές και διαπίστωσαν ότι τα βιομηχανικά προϊόντα υπερκάλυπταν κατά πολύ τα προϊόντα γης και θάλασσας και διαπιστώθηκε επίσης ότι πάρα πολλοί μικροπωλητές δεν διέθεταν τις απαιτούμενες άδειες.

Ακόμη, εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα κάθε Κυριακή σε δρόμο του δήμου Ελευθερίου Βενιζέλου στήνονται πάγκοι λαϊκής αγοράς αποκλειστικά με βιομηχανικά προϊόντα. Αυτό είναι παντελώς παράνομο γιατί απαγορεύονται οι λαϊκές τις Κυριακές, χωρίς σχετική έγκριση από τη νομαρχία και το δήμο Ελευθερίου Βενιζέλου. Όλοι σηκώνουν ψηλά τα χέρια, κανείς δεν έχει το θάρρος να τους διώξει.

Έχουμε απευθυνθεί επανειλημμένως στη νομαρχία, είχαμε συναντηθεί και με τον προηγούμενο αστυνομικό διευθυντή ο οποίος μας είχε πει ότι και μήνυση να κάνουμε αυτός δεν παρεμβαίνει γιατί λέει αυτό είναι δουλειά του δημάρχου Ελευθερίου Βενιζέλου με έναν δημοτικό σύμβουλο να τους διώξει, και αυτός να ζητήσει τη συνδρομή της αστυνομίας αν υπάρξει πρόβλημα. Δηλαδή δεν είναι δουλειά της αστυνομίας αυτό; Δεν μπορεί με μία μήνυση δική μας να παρέμβει, και μάλιστα από τη στιγμή που ο δήμος κωφεύει στις δικές μας διαμαρτυρίες επανειλημμένως και αφήνει να υπόνοιες ότι κάποια άλλα πράγματα συμβαίνουν εκεί, χρήματα κάτω από το τραπέζι ίσως; Τα λέμε ωμά γιατί αυτή είναι η πραγματικότητα. Δε γίνεται κάποιος να έρχεται στο σπίτι σου και να κατασκηνώνει και να μην μπορείς να τον βγάλεις. Είναι παράνομο και τότε είτε με τη θέλησή σου παραμένουν εκεί είτε συμβαίνει κάτι άλλο».

Για τον κ. Π. Ζερβουδάκη, μέλος Δ.Σ. του Εμπορικού Συλλόγου Χανίων «στις λαϊκές υπάρχουν εδώ και χρόνια παράνομοι μικροπωλητές. Η ζημιά που έχουμε υποστεί είναι μεγάλη και δεν είναι εύκολο να υπολογιστεί. Αν όμως πάει κάποιος στη λαϊκή εύκολα μπορεί να διαπιστώσει ότι δεν πωλούνται ρούχα και παπούτσια από βιοτεχνίες αλλά από το stock εμπορικών καταστημάτων. Προσωπικά μίλησα με έναν από τους αντιδημάρχους του δήμου Ελευθερίου Βενιζέλου και τον ρώτησα γιατί δεν τους διώχνουν από εκεί από τη στιγμή που η λαϊκή είναι παράνομη, γιατί δεν καλούν την αστυνομία; Μου είπε λοιπόν ότι φοβούνται γιατί υπάρχει ένας άνθρωπος από τη λαϊκή που είναι ας το πούμε ο αρχηγός, όχι όμως επίσημα ο πρόεδρος, ο οποίος είχε πάει στο δημαρχείο Ελευθερίου Βενιζέλου, έχει πετάξει καρέκλες, έχει φωνάξει, έχει δημιουργήσει επεισόδια, οπότε αυτοί φοβούνται και κανείς δεν αναλαμβάνει πλέον να βγάλει το φίδι από την τρύπα. Αυτή ήταν η δικαιολογία που μου είπε».

Από την πλευρά του ο κ. Παναγιώτης Βλάχος, προϊστάμενος Διεύθυνσης Εμπορίου Χανίων εξηγεί ότι «η αναλογία του 90-10 δεν ισχύει για τις παλιές άδειες. Οι 24 νέες άδειες, αν δοθούν από τη νομαρχία, ορίζουν ότι 3 θα αφορούν βιομηχανικά είδη και 21 για προϊόντα γης και θάλασσας. Οι θέσεις αυτές έχουν προκηρυχθεί, αν όμως δεν υπάρχουν άτομα που να πληρούν τις προϋποθέσεις που ορίζει το Π.Δ. 51/2006 και του Ν3377/2005, τότε δεν θα δοθούν. Σήμερα όσοι δεν έχουν άδειες, έχουν την ανοχή της νομαρχίας και όχι της υπηρεσίας της δικής μας μέχρι να τελειώσει η διαδικασία. Εφόσον είμαστε σε μία διαδικασία κατά την οποία κάποιοι από αυτούς θα πάρουν άδεια και κάποιοι όχι, και ο νόμος προβλέπει ότι θα γίνει επανεξέταση και των παλιών αδειών, τι πρόστιμα να επιβληθούν; Στις λαϊκές υπάρχουν σήμερα 250 θέσεις από τις οποίες 130-150 είναι παραγωγοί αλλά δεν δραστηριοποιούνται όλοι. Εάν ο παραγωγός έχει προϊόντα να πουλήσει θα πάει στη λαϊκή. Αν δεν έχει δεν θα πάει». Ο κ. Βλάχος ωστόσο είναι απόλυτα σαφής όσον αφορά την κυριακάτικη λαϊκή αγορά στο δήμο Ελευθερίου Βενιζέλου:

«Αυτά έχουν καταργηθεί με νόμο. Έπρεπε η αστυνομία να το είχε κλείσει. Ο νόμος ισχύει για όλη την Ελλάδα και έχει καταργήσει όλα τα παζάρια και τις λαϊκές τις Κυριακές παντού. Είναι αρμοδιότητα του νομαρχιακού συμβουλίου και της αστυνομίας. Τους νόμους και την τάξη την επιβάλλει η αστυνομία. Είναι απλό».