Κλείνουν οι χωματερές που ρύπαιναν το περιβάλλον

Μάχη με το χρόνο δίνουν οι δήμοι του νομού Χανίων όσον αφορά την κατάργηση σε πρώτη φάση, των χωματερών που λειτουργούσαν μέχρι τώρα ανεξέλεγκτα, και την άμεση αποκατάσταση του περιβάλλοντος, έως το τέλος του 2007 καθώς βρίσκονται αντιμέτωποι με την κοινοτική περιβαλλοντική νομοθεσία και με πρόστιμα που ξεκινούν από 60.000 ευρώ.

Μάλιστα η Ελλάδα απειλείται με πολύ μεγάλο πρόστιμο αφού καταδικάστηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τη συνεχιζόμενη λειτουργία 1.125 ανεξέλεγκτων, παράνομων χωματερών σε όλη την επικράτεια. Η καταδίκη αφορά την παραβίαση από την πλευρά της χώρας μας της κοινοτικής νομοθεσίας για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων έπειτα από προσφυγή της Κομισιόν.

Οι κοινοτικές οδηγίες επιβάλλουν να έχουν κλείσει έως το τέλος του 2007 όλες οι παράνομες χωματερές και παράλληλα να έχει αποκατασταθεί το φυσικό περιβάλλον εκεί όπου λειτουργούσαν.

Στο νομό Χανίων σύμφωνα με την προϊσταμένη του Τμήματος Περιβάλλοντος της ΝΑΧ Ρωξάνη Μπολιεράκη οι καταγεγραμμένες χωματερές ανέρχονται στις 30, περίπου.

Από αυτές, δεκατέσσερις ανενεργοί χώροι διάθεσης απορριμμάτων βρίσκονται στους δήμους Ακρωτηρίου, Ανατολικού Σελίνου, Βουκολιών, Ελευθερίου Βενιζέλου, Κισάμου, Κρυονερίδας, Πελεκάνου και Φρε, και δεκαπέντε ενεργοί υπάρχουν εντός των ορίων των δήμων Βουκολιών, Γεωργιούπολης, Θερίσσου, Καντάνου, Κεραμειών, Μηθύμνης, Μουσούρων, Νέας Κυδωνίας και Αρμένων.

Ήδη έχει μπει μια τάξη στο ζήτημα καθώς δεν υπάρχουν πλέον ανεξέλεγκτες χωματερές σε λειτουργία, όμως υπάρχουν πολλοί ανενεργοί χώροι εναπόθεσης απορριμμάτων για τους οποίους έχει εκδοθεί απόφαση νομάρχη προς τους δήμους, αφού τους κλείσουν οριστικά, σε πρώτη φάση, να προχωρήσουν στη συνέχεια σε σύνταξη τεχνικών μελετών αποκατάστασης των χώρων και μετά να εγκριθεί η ανάλογη χρηματοδότηση.

Πρωτοπόρος αναδεικνύεται ο δήμος Βουκολιών που κατάφερε να εξασφαλίσει χρηματοδότηση από το πρόγραμμα ΕΠΕΡ του Γ΄ ΚΠΣ για να αποκαταστήσει το φυσικό περιβάλλον που είχε τραυματιστεί από την ανεξέλεγκτη ρίψη απορριμμάτων και ογκωδών αντικειμένων.

Εντός των ορίων του συγκεκριμένου δήμου υπάρχουν δύο ενεργές και δύο ανενεργές χωματερές. Οι δύο ενεργές, στις όχθες του ποταμού Ταυρωνίτη (σε έκταση 2.100τμ) και στα Παλιά Ρούματα στη θέση Αρχοντικά (σε έκταση 1.230 τ.μ.) εντάχθηκαν στο πρόγραμμα όπως εξηγεί η μηχανικός του δήμου κα Μαρκουλάκη και χρηματοδοτήθηκαν, η πρώτη με 793.000 ευρώ, και με 38.000 ευρώ η δεύτερη. Στα Π. Ρούματα η διαδικασία έχει ήδη ολοκληρωθεί και σύντομα περατώνεται και στον Ταυρωνίτη.

Τα έργα περιλαμβάνουν διακοπή λειτουργίας της χωματερής, καθαρισμό του χώρου από τα σκουπίδια, διάστρωση του εδάφους με γεω-ύφασμα για την προστασία του υπεδάφους από τα στραγγίσματα, δεντροφύτευση και περίφραξη της χωματερής. Για τις δύο ανενεργές, έκτασης ενός στρέμματος η κάθε μία, (στη θέση Πύργος στις Βουκολιές. και στη θέση Τραχάλα στον Ταυρωνίτη) έχουν γίνει οι απαιτούμενες διαδικασίες για το οριστικό τους κλείσιμο. Η διαδικασία ήταν πολύπλοκη και χρονοβόρα και δεν υπήρχε η ανάλογη εμπειρία για κάτι τέτοιο, τονίζει η μηχανικός του δήμου.

Για το δήμο Καντάνου τα πράγματα είναι διαφορετικά, σύμφωνα με το δήμαρχο Κώστα Κονταδά, που θεωρεί ότι η εξασφάλιση της χρηματοδότησης για την αποκατάσταση των χωματερών της περιοχής του είναι μία πολύ δύσκολη υπόθεση.

Αισιόδοξος ότι δεν θα υπάρξουν περιπέτειες για τη χώρα μας εξαιτίας της καθυστέρησης στην αποκατάσταση του σκουπιδότοπου του Κουρουπητού μετά την παραπομπή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο δηλώνει ο αρμόδιος αντινομάρχης Χανίων Γιώργος Αγοραστάκης αφού μόλις την Τετάρτη 28 Ιουνίου ολοκληρώθηκε η διαδικασία ανάδειξης αναδόχου του έργου καθαρισμού και αποκατάστασης της περιοχής.

Ανάδοχος του έργου, προϋπολογισμού 1,7 εκατ. ευρώ, είναι η εταιρία Envitec που θα πρέπει να ολοκληρώσει το έργο σε διάστημα 14 μηνών μετά τις τυπικές διαδικασίες. Όπως εξηγεί ο κ. Αγοραστάκης η παραπομπή της Ελλάδας εξαιτίας της καθυστέρησης αποκατάστασης του σκουπιδότοπου, έγινε κατά το διάστημα ανάδειξης αναδόχου και αφού είχαν παρέλθει 2,5-3 χρόνια διαρκών πιέσεων της ΝΑΧ προς κάθε αρμόδιο για χρηματοδότηση του έργου. Σύμφωνα με τον κ.Αγοραστάκη πολύ σύντομα θα αρχίσει το έργο και δεν θα υπάρξουν περαιτέρω επιπτώσεις αφού οι διαδικασίες έχουν ήδη δρομολογηθεί.

Αντίστοιχα για το Μεσομούρι, που ανήκει στη ΔΕΔΙΣΑ, όπως εξηγεί η πρόεδρος του Δ.Σ. της επιχείρησης Θεοχαρούλα Μυλωνάκη θα ζητηθούν κλειστές προσφορές από τις εταιρείες που είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον για το αντίστοιχο έργο του Κουρουπητού ώστε να μη χαθεί χρόνος με την επαναπροκήρυξη του έργου και εάν δεν υπάρξουν ενστάσεις εντός 20 ημερών αναμένεται να ξεκινήσουν και εκεί οι ανάλογες εργασίες.