Σχολείο δεύτερης ευκαιρίας στα Χανιά

Γνώσεις και δεξιότητες που δεν έλαβαν στα παιδικά και εφηβικά τους χρόνια θα έχουν την ευκαιρία να αποκτήσουν άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας που επιθυμούν να ενταχθούν υπό καλύτερες συνθήκες στο κοινωνικό σύνολο. Την ευκαιρία αυτή τη δίνει το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας που σχεδιάζεται να λειτουργήσει από την ερχόμενη σχολική χρονιά και στα Χανιά στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος ΕΠΕΑΕΚ μέσω του Ινστιτούτου Διαρκούς Εκπαίδευσης Ενηλίκων της ΓΓ Εκπαίδευσης Ενηλίκων του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Όπως εξηγεί ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Χανίων Ν. Βεστάκης, Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας λειτουργούν σε 43 νομούς της χώρας. Στα Χανιά δεν ιδρύθηκε κανένα αν και ζουν 3.000 ρωσοπόντιοι και 300 τσιγγάνοι (περί τους 100 ζουν στην περιοχή του Άη-Γιάννη και 200 στους καταυλισμούς στους δήμους Ελευθερίου Βενιζέλου και Σούδας). Όλοι αυτοί μπορούν με το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας να μάθουν γραφή και ανάγνωση και να αναπτύξουν δεξιότητες απαραίτητες για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους.

«Σε συνεδρίαση της Νομαρχιακής Επιτροπής Παιδείας Χανίων ζήτησα την ίδρυση του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας. Προσκόμισα περαιτέρω στοιχεία, ακόμη και το πρόγραμμα μαθημάτων για να τους πείσω ότι πρέπει να γίνει στα Χανιά ένα τέτοιο σχολείο. Οι άνθρωποι στους οποίους απευθύνεται είναι μεγάλοι σε ηλικία, έχουν γνώσεις και μέσω αυτών προχωρούν, εμβαθύνουν στη συνέχεια στις γνώσεις του γυμνασίου και προχωρούν παραπέρα. Είναι ένας τρόπος λειτουργίας σχολείου, διαφορετικός από το Εσπερινό Γυμνάσιο, δεν παίρνει ‘παρουσίες’.

Το επόμενο βήμα είναι το Κέντρο Εκπαίδευσης Ενηλίκων και το Ανοικτό Πανεπιστήμιο, η δημιουργία τμημάτων για άτομα αναλφάβητα, που θέλουν να αποκτήσουν απολυτήριο δημοτικού σχολείου, γυμνασίου κλπ. Στόχος μας είναι να εκμεταλλευτούμε τις δυνατότητες που μας δίνει ο νομοθέτης ώστε να φτάσουμε και στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο» εξηγεί ο κ. Βεστάκης.

ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΣΤΗΝ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ

Η υλοποίηση ωστόσο του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας δεν είναι εύκολη. Η Νομαρχιακή Επιτροπή Παιδείας εισηγήθηκε την ίδρυση του σχολείου σε κτίριο που ήταν παλαιότερα εργοστάσιο στο δήμο Μουσούρων, μετά το Σκινέ, στη θέση Ποταμοί για την αναστύλωση του οποίου σύμφωνα με τον κ. Βεστάκη απαιτείται ποσό 260.000 ευρώ ώστε να μπορεί να λειτουργήσει ως σχολείο. Αυτή είναι και η έδρα που αναφέρεται στο σχετικό ΦΕΚ της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως που όμως για τον κ. Βεστάκη δεν είναι η καταλληλότερη για αυτή τη χρήση: «Αυτά τα σχολεία πρέπει να είναι ευέλικτα, να βρίσκονται στην πόλη, δίπλα σ’ αυτούς που ενδιαφέρονται. Στόχος μας είναι να δώσουμε τη δυνατότητα σε πολύ κόσμο να παρακολουθήσει. Πρέπει να δούμε όλοι οι Χανιώτες το θέμα σωστά. Δεν είναι εύκολο σε ένα μαθητή να κάνει 18 χλμ και να ξαναγυρίζει ανεξάρτητα από τη διαβεβαίωση της αντινομάρχου κας Ντουντουλάκη ότι υπάρχουν 5 λεωφορεία την ημέρα άρα μπορεί κάποιος να πάει και να γυρίσει. Αυτό δεν μας λύνει τα χέρια. Προσωπικά είχα προτείνει το παλιό γυμνάσιο του δήμου Ελευθερίου Βενιζέλου να στεγάσει το Κέντρο Εκπαίδευσης Ενηλίκων. Είχα μάλιστα στείλει έγγραφα προς το γ.γ. του Υπουργείου Παιδείας κ. Καραμάνο ο οποίος συνηγορεί να γίνει εκεί και ΚΕΕ και Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας. Τώρα ετοιμάζουμε μία τροποποίηση στην εισήγηση μας που μαζί με την εισήγηση της Νομαρχιακής Επιτροπής Παιδείας αποστέλλονται στο Υπουργείο για την τελική απόφαση. Το Σχολείο θα λειτουργήσει προσωρινά στο Α΄ Γυμνάσιο Χανίων και μάλιστα τη Δευτέρα 5 Ιουνίου θα έλθει στα Χανιά ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Κρήτης για να δούμε μαζί τους χώρους εκεί και τις δυνατότητες που υπάρχουν για να προχωρήσουν. Πέρα από όλα αυτά όμως η καλύτερη λύση είναι το παλιό γυμνάσιο του δήμου Ελευθερίου Βενιζέλου προς το οποίο τα δρομολόγια των λεωφορείων είναι συνεχή ενώ διαθέτει και χώρο στάθμευσης».

ΑΠΟ ΣΧΟΛΕΙΟ… ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ

Για το συγκεκριμένο χώρο ωστόσο εμφανίζεται άλλο πρόβλημα. Το δημοτικό συμβούλιο Ελευθερίου Βενιζέλου αποφάσισε να κάνει αυτό το κτίριο δημαρχείο. Ο προϊστάμενος της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Βεστάκης τονίζει ότι κάτι τέτοιο είναι εκτός νόμου και για το σκοπό αυτό κατέθεσε προσφυγή σύμφωνα με το άρθρο 18 στην Περιφέρεια Κρήτης εναντίον του δήμου Ελευθερίου Βενιζέλου καθώς «η χρήση του κτιρίου ως εκπαιδευτηρίου δεν αλλάζει με τίποτε παρά μόνο αν την αλλάξει η υπουργός Παιδείας. Το δημοτικό συμβούλιο δεν είναι αρμόδιο να αλλάξει τη χρήση ενός κτιρίου. Την ιδιοκτησία έχει ο δήμος, αλλά η χρήση παραμένει στο Υπουργείο ό,τι κι αν γίνει. Όμως, και το κτίριο που προορίζει η Νομαρχιακή Επιτροπή Παιδείας να στεγάσει το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας στο Δήμο Μουσούρων είναι πολύ μακριά και επιπλέον απαιτούνται πολλά χρήματα για την αναπαλαίωσή του».

Αν και το στεγαστικό ζήτημα του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας παραμένει ανοικτό τρεις μήνες πριν τη νέα σχολική χρονιά η στελέχωσή του προχωρεί. Για το ΚΕΕ έχουν προσληφθεί 3 άτομα ενώ για το ΣΔΕ έχουν κατατεθεί 2 αιτήσεις καθηγητών και έγιναν και 2 αιτήσεις για τη θέση του διευθυντή που όμως βρίσκονται στον αέρα καθώς, όπως δήλωσαν οι ενδιαφερόμενοι, αν το ΣΔΕ λειτουργήσει στο δήμο Μουσούρων δεν θα προχωρήσουν στο επόμενο στάδιο που είναι η προσωπική συνέντευξη.