Αποκατάσταση ασκεπούς νεωρίου

Ένα ένα τα μνημεία της παλιάς πόλης των Χανίων αποκτούν την αρχική τους μορφή με παρεμβάσεις που κύριο στόχο έχουν την ανάδειξη και διατήρηση τους στο χρόνο παράλληλα με την ιστορία και τον πολιτισμό που κουβαλούν. Το Νεώριο του Μόρο στο δυτικό τμήμα του λιμανιού, είναι το μοναδικό που δεν διατηρήθηκε και διαφέρει από τα υπόλοιπα επειδή δεν έχει σκεπή. Οι προσπάθειες όμως για αποκατάσταση του απέδωσαν και δρομολογείται η έναρξη του έργου.

Την περασμένη εβδομάδα στο Δημαρχείο Χανίων υπεγράφη η σύμβαση μεταξύ της μελετητικής ομάδας και του δημάρχου κ. Κυριάκου Βιρβιδάκη για την εκπόνηση της μελέτης «Αποκατάσταση και επανάχρηση του Ασκεπούς Νεωρίου του Μόρο για τη δημιουργία Κέντρου Ιστιοπλοΐας» προϋπολογισμού 73.200 ευρώ και με χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης τρις μήνες. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου είναι 1 εκατομμύριο ευρώ.

Το ασκεπές Νεώριο θα αποκτήσει τη μορφή που έχουν τα παράπλευρά Νεώρια σε ένα από τα οποία φιλοξενούνται ήδη δράσεις του Ιστιοπλοϊκού ομίλου Χανίων αλλά και το ανακατασκευασμένο Μινωικό πλοίο. Η δημιουργία Κέντρου Ιστιοπλοΐας ήταν ένα αίτημα του ομίλου το οποίο η δημοτική αρχή αποδέχτηκε.

Το έργο αποκατάστασης και επανάχρησης του ασκεπούς Νεωρίου είναι ενταγμένο στο πρόγραμμα Περιβάλλον 2000-2006 του Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. «Θεωρούμε ότι μέσα στο επόμενο τρίμηνο θα έχουμε τη μελέτη ώστε μέχρι το τέλος του χρόνου να ξεκινήσει η αποκατάσταση του σημαντικού αυτού μνημείου το οποίο σε συνδυασμό με το Μεγάλο Αρσενάλι, το Παλιό Τελωνείο και το σύμπλεγμα των Νεωρίων αυξάνει σημαντικά το πλέγμα των πολιτιστικών δομών για ολόκληρη την πόλη» υπογράμμισε ο αντιδήμαρχος Χανίων κ. Άρης Παπαδογιάννης.

Σε εκκρεμότητα πάντως βρίσκεται το θέμα της αποκατάστασης των Νεωρίων δίπλα από το Παλιό Τελωνείο τμήμα των οποίων είχε υποστεί σημαντικές φθορές από το σεισμό του περασμένου Ιανουαρίου.