Αίτημα για δημιουργία καταδυτικού πάρκου

Τα υποθαλάσσια σπήλαια που βρίσκονται κατά μήκος της βραχώδους ακτής του Αγίου Ονουφρίου, στο Ακρωτήρι Χανίων κατέγραψαν έμπειροι δύτες της ερευνητικής ομάδας του γνωστού βαθυδύτη Κώστα Θοχταρίδη μαζί με μέλη του Συλλόγου Φίλοι του Βυθού, σε μια προσπάθεια να προωθηθεί το αίτημα που χρόνια τώρα διατυπώνει ο Σύλλογος για δημιουργία καταδυτικού πάρκου στην περιοχή. Αφού εξερεύνησαν τα σπήλαια, τα οποία έχει ήδη χαρτογραφήσει ο Σύλλογος, προχώρησαν σε βιντεοσκόπηση τους. Οι εντυπωσιακές εικόνες περιλαμβάνονται σε ντοκιμαντέρ που ετοίμασε ο Σύλλογος το οποίο θα αποσταλεί στα αρμόδια Υπουργεία και τις τοπικές αρχές που μέχρι σήμερα δεν έχουν δείξει το παραμικρό ενδιαφέρον, παρά το γεγονός ότι το κόστος μια τέτοιας πρωτοβουλίας είναι μηδαμινό!

Η αποστολή ξεκίνησε πριν από λίγες ημέρες από το λιμανάκι του Αγίου Ονουφρίου. Δύο σκάφη με δύτες προσέγγισαν το ανατολικό τμήμα της παράκτιας ζώνης όπου υπάρχουν τα πρώτα σπήλαια. Κάποια από αυτά είναι μικρά και σε σχετικά χαμηλό βάθος, ενώ άλλα μοιάζουν δαιδαλώδη και για την εξερεύνηση τους απαιτείται ειδικός εξοπλισμός και κυρίως γνώση του αντικειμένου.

Οι καιρικές συνθήκες και ειδικότερα η ένταση του ανέμου που δεν ξεπερνούσε τα τρία μποφόρ ήταν ιδανικά για την επιτυχία της προσπάθειας καταγραφής των σπηλαίων. Ο βυθός ήταν καθαρός και η θερμοκρασία κυμαινόταν στους 22 βαθμούς Κελσίου. Αφού φόρεσαν τον ειδικό εξοπλισμό, τα μέλη της αποστολής καταδύθηκαν στη θαλάσσια περιοχή. Για λόγους ασφαλείας, κρατούσαν ένα μίτο τον οποίο ακολουθούσαν κατά τη διάρκεια της εξερεύνησης δεδομένου ότι πολλά από τα σπήλαια παρουσιάζουν ιδιομορφίες που μπορεί να εγκυμονούν κινδύνους .

Ένας ανεκτίμητος πλούτος, κρυμμένος στο βυθό αποκαλύφθηκε. Ωστόσο, παραμένει προσβάσιμος μόνον από όσους γνωρίζουν καλά τα μυστικά της κατάδυσης στην περιοχή. Κι αυτό γιατί αν και υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για ανάδειξη των υποθαλάσσιων και θαλάσσιων σπηλαίων του Ακρωτηρίου, οι φορείς δεν ανταποκρίνονται στο αίτημα του Συλλόγου Φίλοι του βυθού για τη δημιουργία Καταδυτικού Πάρκου. Τα μέλη του Συλλόγου επισημαίνουν τη σημασία της δημιουργίας ενός τέτοιου πάρκου στην Κρήτη που εκτός από την προστασία του περιβάλλοντος θα δώσει ώθηση σε εναλλακτικές μορφές τουρισμού, όπως ο καταδυτικός.

«Χρόνια τώρα προσπαθούμε να αξιοποιήσουμε τα σπήλαια του Καλαθά. Ο Σύλλογος ζητά τη δημιουργία καταδυτικού πάρκου στην περιοχή η οποία είναι ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους, με πολύ ενδιαφέροντα βυθό. Αν αυτό συμβεί, θα απαγορευτεί το ψάρεμα, θα αναδειχθεί η ζωή και σε συνδυασμό με κάποια τεχνητά ναυάγια με τα οποία θέλουμε να εμπλουτίσουμε την περιοχή, θα γίνει ένας θαυμάσιος προορισμός για καταδυτικό τουρισμό» υπογραμμίζει ο πρόεδρος του Συλλόγου Φίλοι του Βυθού κ. Χάρης Καραβαράκης .

Τα μέλη της ερευνητικής ομάδας του Κώστα Θοχταρίδη τα οποία βοήθησαν στην καταγραφή των σπηλαίων, τόνισαν ότι η θαλάσσια περιοχή του Ακρωτηρίου είναι από τις λίγες στην Ελλάδα, η οποία πληροί όλες τις προϋποθέσεις για ανάδειξη των σπηλαίων που διαθέτει. Ο Αντώνης Βράχας, έμπειρος δύτης που έχει δουλέψει και στο ναυάγιο του Χιμάρα, είπε ότι και τα Χανιά μπορούν να ακολουθήσουν το παράδειγμα άλλων περιοχών με ανάλογο θαλάσσιο πλούτο. Ο Ιλαρίων Κοϋβεράκης πρόσθεσε ότι οι τοπικές αρχές μπορούν αν θέλουν να προωθήσουν το αίτημα του Συλλόγου για δημιουργία καταδυτικού πάρκου το οποίο θα ενισχύσει ιδιαίτερα τον τουρισμό.