Διαχείριση παραλιών

Το 20% επί των ακαθαρίστων εσόδων από τις παραλίες αξιώνει να εισπράττει κάθε χρόνο το κράτος που επιμένει να μη στηρίζει οικονομικά τους δήμους για την καθαριότητα, τη ναυαγοσωστική κάλυψη και τη δημιουργία αναγκαίων υποδομών.

Επιπλέον η κεντρική διοίκηση αδρανεί όταν της ζητείται να δώσει οριστικές απαντήσεις στο ζήτημα της διαχείρισης των παραλιών, ισχυρίζονται οι εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Παρόλα αυτά, προετοιμαζόμενοι για τη νέα τουριστική περίοδο, οι δήμοι του νομού Χανίων έχουν αρχίσει να καθαρίζουν τις παραλίες τους και οι δήμαρχοι μετρούν τα έξοδα και τα έσοδα που θα τους αποφέρει φέτος η εκμετάλλευση των παραλιών.

Ο δήμαρχος Πλατανιά Γιάννης Κοτσιφάκης δεν κρύβει τη δυσφορία του για τις οικονομικές απαιτήσεις του κράτους, την ίδια στιγμή που είναι άγνωστο το καθεστώς που θα ισχύσει την επόμενη χρονιά όσον αφορά τη διαχείρισή τους: «η παραχώρηση των παραλιών στους δήμους ισχύει έως τις 31-12-06 σύμφωνα με μια περυσινή κοινή υπουργική απόφαση. Από κει και πέρα υπάρχει πάλι κενό, δεν έχει γίνει νομοθετική ρύθμιση του θέματος. Έχουν γίνει παρεμβάσεις και από εμάς και την ΤΕΔΚ νομού Χανίων για να μπει σε μια ομαλή πορεία το όλο θέμα. Όσον αφορά την παρακράτηση του 20% των εσόδων από την ενοικίαση των παραλιών εκ μέρους των δήμών, η Κτηματική Εταιρία του Δημοσίου και κατ’ επέκταση το Υπουργείο των Οικονομικών απαιτεί το 20% και όπως μας ενημέρωσε η τοπική υπηρεσία της ΚΕΔ το βεβαίωσε στη ΔΟΥ Χανίων. Δηλαδή δε δέχονται το 5% που ζητάμε εμείς αλλά θέλουν το 20%. Τα έξοδα είναι πάρα πολλά. Αφορούν τη ναυαγοσωστική κάλυψη, την καθαριότητα και πλήθος άλλων παρεμβάσεων στις παραλίες και το αποτέλεσμα είναι να έχουμε περισσότερα έξοδα παρά έσοδα. Πολλές παραλίες, ολόκληρα χιλιόμετρα δεν έχουν καμιά ανταποδοτικότητα για τους δήμους. Υπάρχουν ορισμένα σημεία που εμφανίζουν μερική ανταποδοτικότητα αλλά στο μεγαλύτερο μέρος τους οι παραλίες δεν έχουν έσοδα. Εμείς όμως είμαστε υποχρεωμένοι και να τα καθαρίζουμε και να έχουμε ναυαγοσώστες, και όπως είναι φυσικό θεωρούμε ότι το 20% είναι παράλογο».

Όπως εξηγεί ο κ. Κοτσιφάκης «στις περισσότερες περιπτώσεις οι παραλίες βάσει του Ν.2971/2001 παραχωρούνται απευθείας στα ξενοδοχεία ανάλογα με τον αριθμό κλινών που διαθέτουν και δεν μπορούμε να εισπράξουμε χρήματα πέρα από εκείνα που ορίζει ο νόμος. Όμως και για τους ξενοδόχους το κόστος αυτό είναι δυσβάσταχτο γιατί οι τιμές που δίνουν είναι ‘πακέτο’ και αυτή η δαπάνη δεν περιλαμβάνεται. Όλα αυτά το κράτος πρέπει να τα ρυθμίσει. Εφόσον δεν ασχολείται καθόλου με τις παραλίες, και αυτό φάνηκε το 2004 που δεν μας δόθηκε η χρήση και δεν μερίμνησε το κράτος ούτε για την καθαριότητα των παραλιών, τους ναυαγοσώστες και τις υπόλοιπες υποδομές αλλά ούτε καν ενδιαφέρθηκε για να εισπράξει, θα έπρεπε να μας τις παραχωρήσει δωρεάν. Οι δήμοι πρέπει να έχουν την ευθύνη και τη διαχείριση των παραλιών, για να υπάρχει καλό αποτέλεσμα και να μην επιβαρύνονται τόσο πολύ οι επαγγελματίες και τα ξενοδοχεία».

Όσον αφορά την περιοχή του Πλατανιά, ο δήμος πρέπει να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη: «Φέτος θα έχουμε μάλλον 8 ναυαγοσώστες καλύπτοντας όλες τις μέρες της εβδομάδας και αυτό μεταφράζεται σε 110.000-120.000 ευρώ συνολικά για μισθούς και εξοπλισμό. Τα έσοδά μας θα είναι οπωσδήποτε κάτω από 100.000 ευρώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας, βάσει των προηγουμένων ετών. Παρόλα αυτά το κράτος απαιτεί να εισπράττει το 20% επί των ακαθαρίστων εισπράξεων χωρίς να προσφέρει το παραμικρό».

Καθυστέρηση στη λήψη απόφασης που αφορά στη διαχείριση των παραλιών καταλογίζει και ο δήμαρχος Χανίων Κυριάκος Βιρβιδάκης στην κεντρική διοίκηση αφού το καθεστώς της περιοχής των Αγίων Αποστόλων είναι ακόμη ασαφές αν και διανύουμε τον Απρίλιο: «οι παραλίες των Αγίων Αποστόλων διέπονται από ένα ιδιαίτερο καθεστώς γιατί η περιοχή ανήκει στην Εταιρία Τουριστικής Ανάπτυξης. Θα πρέπει λοιπόν να δοθεί η έγκριση η οποία δίδεται ή δε δίδεται κάθε χρόνο από την Ε.Τ.Α για να προχωρήσουν οι δήμοι Χανίων και Νέας Κυδωνίας, στους οποίους έχει εκχωρηθεί το δικαίωμα διαχείρισης, στις ανάλογες διαδικασίες.

Η δική μου πρόταση για τη συνολική αξιοποίηση του χώρου ήταν να υπάρξει μια 5μελής επιτροπή με δύο εκπροσώπους από κάθε δήμο και έναν από την Εταιρία Τουριστικής Ανάπτυξης που να διαχειρίζεται συνολικά την περιοχή. Υπήρξε κατ’ αρχάς μια θετική ανταπόκριση σε αυτή την πρόταση αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει υλοποιηθεί κάτι συγκεκριμένο. Πριν λίγες μέρες μου τηλεφώνησε ο δήμαρχος Νέας Κυδωνίας προτείνοντάς μου να κάνουμε τις προβλεπόμενες διαδικασίες ούτως ώστε εκείνος να προχωρήσει στις νόμιμες διαδικασίες προκήρυξης αξιοποίησης της παραλίας και εμείς ως ‘συνέταιρος’ αυτής της ιστορίας να έχουμε το δικό μας όφελος από τα χρήματα που θα εισπραχθούν. Μου πρότεινε δηλαδή συγκεκριμένα το 50-50. Εγώ το βλέπω κατ’ αρχάς θετικά διότι είναι ένα θέμα συνεργασίας των δύο δήμων σε μια περιοχή για την οποία πολλά ελέχθησαν και υπήρξαν πολλές αμφισβητήσεις. Από κει και πέρα θα πρέπει, και για αυτό και ζήτησα από τον κ. Αποστολάκη να μου στείλει την πρότασή του για να συζητηθεί από το δημοτικό συμβούλιο Χανίων, να δώσουμε στο δήμο Ν. Κυδωνίας το δικαίωμα να κάνει αυτός τις διαδικασίες στο πλαίσιο της συμφωνίας που θα διαμορφωθεί ενώ παράλληλα θα πρέπει θα συνεννοηθώ και με την ΕΤΑ που είναι και ο ιδιοκτήτης του χώρου για θέματα που θα πρέπει να γνωρίζει».

Αξίζει να σημειωθεί ότι το αίτημα του δήμου Χανίων για αξιοποίηση της περιοχής εστάλη στην ΕΤΑ τον Ιούλιο του 2004 και όπως σημειώνει ο κ. Βιρβιδάκης «το έγγραφο αυτό συνοδευόταν από χάρτη, μετά από αυτοψία των δικών μου υπηρεσιών –της τεχνικής υπηρεσίας, της πολεοδομίας και της δημοτικής αστυνομίας- είχα απεικονίσει στο χάρτη και τις αυθαιρεσίες και τις παράνομες καταλήψεις. Να υπενθυμίσω ακόμη ότι οι δήμοι Χανίων και Ν. Κυδωνίας και η ΕΤΑ έκαναν από κοινού εξώδικα στους καταληψίες. Εμείς λοιπόν είμαστε εξ’ αρχής ταγμένοι υπέρ της νομιμότητας και της σωστής διαχείρισης της περιοχής. Θεωρώ ότι αυτή η κίνηση του δήμου Ν.Κυδωνίας είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και εμείς θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό πάντα σε συνεργασία με τον ιδιοκτήτη, την ΕΤΑ, για μια σωστή και μέσα στα πλαίσια του σεβασμού του περιβάλλοντος αξιοποίηση της περιοχής. Το ζητούμενο αυτή τη στιγμή είναι να υπάρξει η σωστή συνεργασία μεταξύ του ιδιοκτήτη δηλαδή της Εταιρίας Τουριστικής Ανάπτυξης και των δύο δήμων που είναι συνδιαχειριστές στα πλαίσια της νομιμότητας και του σεβασμού του περιβάλλοντος».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο δήμαρχος Νέας Κυδωνίας Νίκος Αποστολάκης όσον αφορά τη διαχείριση των παραλιών των Αγίων Αποστόλων: «Έχω έλθει σε επαφή με το δήμαρχο Χανίων και μου είπε να του στείλω μια επιστολή για να μου δώσει τη χρήση των Αγίων Αποστόλων. Ενώ είμαστε οι δύο δήμοι 50-50, θα μου δώσει τη διαχείριση της παραλίας των Αγίων Αποστόλων και της Χρυσής Ακτής και στο τέλος θα κάνουμε λογαριασμό οι δύο δήμοι. Άλλωστε έχουμε αποφασίσει αν προκύψει θετικό αποτέλεσμα, τα λεφτά θα πάνε πάλι στους Αγίους Αποστόλους. Ήδη έχω στείλει σχετική επιστολή προκειμένου το θέμα να συζητηθεί στο προσεχές δημοτικό συμβούλιο Χανίων για να προχωρήσει η παραχώρηση της διαχείρισης».

Οι παράκτιοι δήμοι έχουν ήδη ξεκινήσει εργασίες καθαρισμού των ακτών τους ενώ έχουν ολοκληρώσει τις διαδικασίες υποβολής φακέλων για την απονομή των γαλάζιων σημαιών σε επιλεγμένες παραλίες. Πέρυσι στο νομό Χανίων απονεμήθηκαν συνολικά 19 γαλάζιες σημαίες για ισάριθμες παραλίες που πληρούσαν τις αναγκαίες προϋποθέσεις, τόσο όσον αφορά την ποιότητα του θαλάσσιου νερού όσο και των υποδομών προβλέπει η σχετική νομοθεσία.

Για τη φετινή καλοκαιρινή περίοδο ο δήμος Πλατανιά θα χρειαστεί περί τους 8 ναυαγοσώστες, ενώ τους διπλάσιους σχεδόν θα προσλάβει ο δήμος Νέας Κυδωνίας.