Εμπόριο πόνου στο Νοσοκομείο Χανίων

Καταγγελίες για δράση «κυκλώματος» με μίζες από 200 – 400 ευρώ ανά κηδεία.

Ένας υπάλληλος του Γενικού Νοσοκομείου Χανίων κυριολεκτικά θησαυρίζει από τις μίζες που του προσφέρουν συγκεκριμένα γραφεία τελετών, εκμεταλλευόμενος τον ανθρώπινο πόνο που προκαλεί σε συγγενείς ο χαμός αγαπημένων τους προσώπων.

Σύμφωνα με καταγγελίες που έφτασαν στη «ΧτΚ» από «αντίζηλους» επιχειρηματίες, ο συγκεκριμένος διοικητικός υπάλληλος, λόγω της θέσης του, έχει πρόσβαση σε πληροφορίες για την κατάσταση των ασθενών και μόλις ενημερωθεί για κάποιον θάνατο, αφήνει στο πόστο του τον αδελφό του (!), ο οποίος σημειωτέον δεν είναι υπάλληλος του νοσοκομείου, και πλησιάζει τους συγγενείς του αποθανόντος για να «κανονίσει» τη δουλειά! «Έχουμε δικό μας γραφείο, μην σας απασχολεί, κάνουμε και καλές τιμές», φαίνεται να λέει στους συγγενείς και σε μια τέτοια στιγμή ποιος κάθεται να παζαρεύει. Λογικό είναι οι άνθρωποι να θέλουν να τελειώσουν με τα διαδικαστικά και να πάρουν τον άνθρωπό τους σπίτι για να τον θρηνήσουν. Σύμφωνα με τις καταγγελίες, για τον συγκεκριμένο υπάλληλο του νοσοκομείου ένα τηλεφώνημα προς επίσης συγκεκριμένα γραφεία τελετών του αποφέρει από 200 μέχρι 400 ευρώ!

Στο παιχνίδι – σύμφωνα πάντα με τις καταγγελίες - φαίνεται πως έχουν μπει τραυματιοφορείς και νοσηλευτές που δρουν είτε μεμονωμένα είτε σε συνεννόηση με τον συγκεκριμένο υπάλληλο, με αποτέλεσμα το 70% των κηδειών να πηγαίνουν σ’ ένα μόνο γραφείο τελετών.

Φυσικά το θέμα έχει ενοχλήσει τους αντίζηλους επιχειρηματίες που όμως δε μπορούν να κάνουν κάτι, αφού είναι μια πρακτική που συνηθίζεται. Μάλιστα ένας από τους ιδιοκτήτες γραφείου τελετών, που ρωτήθηκε σχετικά από την «ΧτΚ», μας είπε: «δε μπορώ να καταλάβω πως γίνεται ένα γραφείο να έχει σε μια μέρα 6 κηδείες από το νοσοκομείο και μάλιστα σε τιμές πολύ ακριβότερες απ’ ότι οι υπόλοιποι».

Από την άλλη πλευρά, ο ιδιοκτήτης ενός γραφείου κηδειών, που σύμφωνα με τις καταγγελίες ευνοείται από το «κύκλωμα», μιλώντας στη «ΧτΚ», αρνήθηκε κάθε ανάμιξη και επεσήμανε ότι το θέμα έχει απασχολήσει και τις δικαστικές αρχές, χωρίς ωστόσο να προκύψουν κάποια επιβαρυντικά στοιχεία. «Αυτοί που κάνουν τις καταγγελίες είναι οι ίδιοι που ξημεροβραδιάζονται στο νοσοκομείο και περιμένουν να πεθάνει κάποιος. Ας επενδύσουν στην επιχείρησή τους 200 εκατομμύρια όπως έχω κάνει εγώ και μετά να μιλάνε…», μας είπε.

Ενήμερος για τα «παράπονα» των ιδιοκτητών γραφείων τελετών είναι και ο ιατροδικαστής Χανίων Σταμάτης Μπελιβάνης, που προσπάθησε να βάλει μια τάξη στο χάος που επικρατεί, προτρέποντας τους να οργανωθούν σε σύλλογο και να διεκδικήσουν θεσμικά ίση μεταχείριση. Η πρόταση του κ. Μπελιβάνη δεν έτυχε κοινής αποδοχής και στη συνάντηση – όπως είπε στη «ΧτΚ» ο φερόμενος ως ευνοούμενος του «κυκλώματος» - πήγε μόνον ο ίδιος και άλλος ένας επιχειρηματίας.

Ο ιατροδικαστής Χανίων είναι αντίθετος με τα όσα συμβαίνουν στον χώρο ευθύνης του και έχει προσπαθήσει να αλλάξει τη νοοτροπία όσων έχουν πρόσβαση σε αυτόν. Είναι ενδεικτικό ότι ο θάλαμος περιποίησης νεκρών είναι ανοικτός και οποιοσδήποτε μπορεί να παραλάβει έναν νεκρό να τον πάρει και να φύγει. Μέσα στο χώρο βρίσκονται παρατημένα φέρετρα, που και αυτό είναι παράνομο. «Είναι μια κατάσταση που τη βρήκα και προσπαθώ να την αλλάξω για την καλύτερη εξυπηρέτηση όλων. Για λόγους ασφάλειας έχω προτείνει να κλειδώνει ο χώρος και να υπάρχει ένα βιβλίο παραλαβής, όπου θα αναγράφονται τα στοιχεία του νεκρού, η ώρα παραλαβής και το γραφείο που αναλαμβάνει την κηδεία, χωρίς ωστόσο να έχει γίνει κάτι. Επικρατεί μια αναρχία…», μας είπε.

Άξιο λόγου είναι και το γεγονός της χρήσης του συγκεκριμένου χώρου του νοσοκομείου για την περιποίηση νεκρών ακόμα και για όσους πεθαίνουν στο σπίτι τους, καθώς τα γραφεία τελετών δεν διαθέτουν ανάλογο χώρο. Σύμφωνα με τον κ. Μπελιβάνη, τα γραφεία τελετών θα έπρεπε να έχουν φροντίσει να υπάρχει ένας τέτοιος χώρος με τις απαραίτητες υποδομές και καταρτισμένους νεκροτόμους - σαβανωτές

Αξιοπερίεργη είναι επίσης μια δωρεά φερέτρων που έγινε στο νοσοκομείο πριν από ένα περίπου χρόνο από ένα γραφείο κηδειών που έκλεισε. Η δωρεά 20 περίπου φερέτρων και ενός κιβωτίου μεταφοράς νεκρού στο εξωτερικό έγινε αποδεκτή από τη διοίκηση του νοσοκομείου, καθώς θέληση του δωρητή ήταν να χρησιμοποιηθούν για την ταφή άπορων αλλοδαπών. Στον ένα χρόνο που μεσολάβησε και ενώ φυλάσσονταν στις κεντρικές αποθήκες διαχείρισης υλικού, φαίνεται ότι έχουν «εξαφανιστεί» 5 – 6 φέρετρα, καθώς και το κιβώτιο μεταφοράς, χωρίς να υπάρχει σχετική απόφαση της διοίκησης.

Η αλήθεια είναι ότι ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος. Στο Νομό υπάρχουν 14 γραφεία τελετών, ενώ σύμφωνα με τις πληθυσμιακές ανάγκες θα έπρεπε να λειτουργούν τα μισά, οπότε το κάθε γραφείο επιστρατεύει όποια μέσα μπορεί για να εξασφαλίσει πελατεία! Όσο μακάβριο κι αν ακούγεται είναι η αλήθεια και η ύπαρξη τέτοιων «κυκλωμάτων» είναι μια πρακτική που συναντάται σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας.