Νέες προοπτικές για το Παλιό Λιμάνι

Η παραχώρηση του Ενετικού Λιμένα των Χανίων στο Δήμο ανοίγει νέες προοπτικές και δίνει άλλη δυναμική στο ιστορικό κέντρο της πόλης, καθώς ο νέος φορέας αναμένεται να δώσει άμεσες λύσεις στα χρονίζοντα προβλήματα και να αποκαταστήσει την υποβαθμισμένη εικόνα του παλιού λιμανιού. Η λειτουργία του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου αναμένεται να ξεκινήσει σε ένα τρίμηνο περίπου, ενώ μέχρι τότε η Επιτροπή που συστάθηκε με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου θα μελετήσει όλες τις λεπτομέρειες και τα προβλήματα σε συνεργασία με το Λιμενικό Ταμείο και το Λιμεναρχείο Χανίων.

Βέβαια, δεν έλειψαν και οι αντιδράσεις κυρίως από το Λιμενικό Ταμείο που χάνει τις αρμοδιότητες και πάνω απ’ όλα τα έσοδά του από το παλιό λιμάνι. Μάλιστα ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Αντώνης Ντουσάκης εξέφρασε δημόσια τις αμφιβολίες του για την αποτελεσματικότητα του νέου φορέα.

Ο δήμαρχος Χανίων Κυριάκος Βιρβιδάκης μιλώντας σχετικά στη «ΧτΚ» τόνισε ότι «η δημιουργία Λιμενικών Ταμείων από την Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει θεσμοθετηθεί με νόμο από το 1999 και αυτή τη στιγμή λειτουργούν με μεγάλη επιτυχία Δημοτικά Λιμενικά Ταμεία σε πάρα πολλές περιοχές της χώρας. Αν υπάρχουν ένα ή δυο παραδείγματα ανεπιτυχούς λειτουργίας είναι οι εξαιρέσεις του κανόνα. Κλασικό παράδειγμα Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου είναι αυτό του Ρεθύμνου και δεν χρειάζεται να πάμε μακριά. Δεν είναι κάτι το οποίο ξεκινάει τώρα και θα έλεγα ότι για τα Χανιά καθυστέρησε ιδιαίτερα, αφού η δημιουργία του γίνεται επτά χρόνια μετά την ψήφιση του σχετικού νόμου».

Ο δήμαρχος Χανίων επισημαίνει ότι η παραχώρηση του παλιού λιμανιού στο Δήμο δρομολογήθηκε με πρωτοβουλία του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας και μετά από συνάντηση με τον υπουργό κ. Κεφαλογιάννη και με τον γενικό γραμματέα κ. Βλάχο, που έγινε με παρέμβαση του κ. Μαρκογιαννάκη, τέθηκε το ζήτημα επί τάπητος και διευκρινίστηκαν οι επί μέρους λεπτομέρειες. Στη συνέχεια κινήθηκε η όλη διαδικασία με την υπογραφή του προεδρικού διατάγματος από τον κ. Κεφαλογιάνη και από τον αρμόδιο υφυπουργό Εσωτερικών κ. Νάκο, το οποίο ακολούθως διαβιβάστηκε στη γενική γραμματεία του Υπουργικού Συμβουλίου από όπου θα πάει στο Συμβούλιο της Επικράτειας για να μελετηθεί και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να υπογραφεί.

«Είναι μια διαδικασία χρονοβόρα που θα διαρκέσει περίπου τρεις μήνες. Εμείς πιστεύουμε ότι θα λειτουργήσουμε σωστά τις αρμοδιότητες που θα πάρουμε και είναι το σύνολο των αρμοδιοτήτων του Λιμενικού Ταμείου. Και αυτό γιατί έχουμε τη δυνατότητα με τις πολλαπλές υπηρεσιακές μονάδες που διαθέτουμε σαν Δήμος Χανίων να κάνουμε πράγματα που μέχρι τώρα δεν ήταν εφικτά, αλλά και γιατί θα υπάρξει ένας καλύτερος συντονισμός στην περιοχή του Ενετικού Λιμένα, καθώς μέχρι σήμερα υπήρχαν προβλήματα και καθυστερήσεις από την εμπλοκή πολλών συναρμόδιων φορέων. Υπενθυμίζω ότι πέρα όλων των άλλων ο δήμαρχος Χανίων είναι και πρόεδρος της Επιτροπής Προγραμματικής Σύμβασης για την Παλιά Πόλη, η οποία συντονίζει όλα τα θέματα της Παλιάς Πόλης», σημειώνει ο κ. Βιρβιδάκης.

Το Προεδρικό Διάταγμα προβλέπει τη δημιουργία νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου, το οποίο, όπως προκύπτει από τη νομοθεσία θα είναι επταμελές – συμμετέχει υποχρεωτικά ο Λιμενάρχης Χανίων – και θα ορίζεται από το Δημοτικό Συμβούλιο. Σύμφωνα με το δήμαρχο Χανίων η λειτουργία Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου είναι ένα θέμα αρχής της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. «Όταν μιλάμε για αποκέντρωση πόρων και αρμοδιοτήτων, αυτό πετυχαίνει ο νόμος του 1999. Να έρχονται αρμοδιότητες και πόροι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, προκειμένου να έχει τη δυνατότητα να υλοποιεί έργα και να εξυπηρετεί τον πολίτη και τον επισκέπτη. Δεν είναι λοιπόν ένα θέμα προσώπων, αλλά ένα θέμα θεσμών, το οποίο εμείς με χαρά δεχόμαστε και με χαρά θα υλοποιήσουμε. Όλες οι αρμοδιότητες που έχει το Λιμενικό Ταμείο θα μεταφερθούν στον Δήμο Χανίων και ήδη στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ορίσαμε τριμελή επιτροπή η οποία θα συνεργαστεί με το διοικητικό συμβούλιο του Λιμενικού Ταμείου, προκειμένου να τακτοποιηθούν όλα τα θέματα ώστε όταν διοριστεί η διοίκηση του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου και αρχίσει επίσημα η λειτουργία του να μην υπάρξει ούτε ένα λεπτό καθυστέρησης. Το λέω αυτό διότι το Λιμενικό Ταμείο έχει αυτήν την περίοδο και έργα υπό εκτέλεση έχει και ακίνητη περιουσία και προσωπικό και όλα αυτά πρέπει να τακτοποιηθούν με διαδικασίες που προβλέπονται από το νόμο», επισημαίνει.

Οι διατάξεις του Νόμου προβλέπουν ότι τα όποια έσοδα προκύπτουν από τις αρμοδιότητες του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου θα διατίθενται και πάλι για τις δικές του αρμοδιότητες. Ο Δήμος δεν θα επεμβαίνει στη διακίνηση των χρημάτων ούτε στο έργο του. Αντίθετα θα στηρίζει με τις δικές του υπηρεσίες τα έργα στην περιοχή του παλιού λιμανιού.

«Οι προτεραιότητες που θα τεθούν από τη διοίκηση του Δημοτικού λιμενικού Ταμείου θα έχουν να κάνουν με την καλύτερη εξυπηρέτηση τόσο των επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στο παλιό λιμάνι όσο και των κατοίκων της περιοχής. Αυτή είναι η βασική προτεραιότητα – έχει διατυπωθεί σαφώς και στο πρόγραμμά μας – και με βάση αυτή θα λειτουργήσουμε. Θα μου επιτρέψετε να αναφερθώ στις προτεραιότητες λεπτομερώς μετά τις συναντήσεις που θα έχουμε στην Επιτροπή που ορίσαμε στο Δημοτικό Συμβούλιο, η οποία θα αποτελείται από τον δήμαρχο – θεώρησα μείζον το θέμα και για το λόγο αυτό ανέλαβα την προεδρία της Επιτροπής – τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Άρη Παπαδογιάννη και από την πλευρά της μειοψηφίας τον Βλάση Μανουσάκη, έναν έμπειρο δημοτικό σύμβουλο. Θεωρούμε ότι μπορούμε να λύσουμε τα χρονίζοντα προβλήματα του παλιού λιμανιού όπως είναι τα θέματα καθαριότητας, στάθμευσης, συντήρησης, επισκευών, λειτουργίας καταστημάτων, ακόμα και αξιοποίησης κάποιων χώρων με καλύτερο συντονισμό και με στήριξη των Υπηρεσιών του Δήμου», τονίζει ο κ. Βιρβιδάκης.

Με βάση τη νομοθεσία, στο κομμάτι το οποίο αφορά τη χερσαία ζώνη του παλιού λιμανιού η αστυνόμευση θα γίνεται από το Λιμενικό Σώμα, καθώς εμπίπτουν θέματα εθνικής ασφάλειας ενώ όσον αφορά τις υπόλοιπες αρμοδιότητες (στάθμευση κ.λ.π.) είναι θέμα διαπραγμάτευσης με το Λιμεναρχείο.

«Η Αρχαιολογία θα διατηρήσει τον ρόλο τον οποίο έχει στο παλιό λιμάνι, αλλά θέλω να τονίσω την άριστη συνεργασία την οποία έχουμε σε πάρα πολλά θέματα και από τη στιγμή που μετέχει στην Προγραμματική Σύμβαση της παλιάς πόλης, θα λύνονται εκεί όλα τα θέματα τα οποία θα προκύπτουν», καταλήγει ο δήμαρχος Χανίων.

ΟΙ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑΡΧΕΣ

Από την πλευρά τους οι καταστηματάρχες του Ενετικού Λιμένα χαιρετίζουν το νέο φορέα διαχείρισης, καθώς ήταν ένα από τα πάγια αιτήματά τους και ευελπιστούν ότι θα δοθούν λύσεις στα χρονίζοντα προβλήματα του παλιού λιμανιού. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Καταστηματαρχών Γιώργο Σταυρίδη, προτεραιότητα πρέπει να δοθεί στη συνολική ανάπλαση της περιοχής, στην ανακατασκευή του συντριβανιού, καθώς το υπάρχον κρίνεται ανομοιόμορφο με τη συνολική εικόνα του λιμανιού, στον φωτισμό και στην τουριστική προβολή, καθώς το Ενετικό Λιμάνι είναι το σήμα κατατεθέν της πόλης των Χανίων.

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ

Η ανακοίνωση της παραχώρησης του Ενετικού Λιμένα στο Δήμο Χανίων προκάλεσε τις αντιδράσεις του προέδρου του Λιμενικού Ταμείου Αντώνη Ντουσάκη, ο οποίος σε ανακοίνωση που εξέδωσε τονίζει ότι η απόφαση αυτή θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα από αυτά που ήδη υπάρχουν.

Στην ανακοίνωση τονίζεται μεταξύ άλλων:

«Το τελευταίο χρονικό διάστημα η διοίκηση του Λιμενικού Ταμείου Χανίων είχε ξεκινήσει μια προσπάθεια για σχέδιο νόμου που θα προέβλεπε την υπαγωγή του συνόλου των λιμανιών του Νομού υπό την σκέπη του υπό σύσταση Οργανισμού Λιμένων Χανίων Α.Ε. Με έκπληξη πληροφορήθηκα από τα τοπικά ΜΜΕ την προώθηση Προεδρικού Διατάγματος για την μεταβίβαση αρμοδιοτήτων του Λιμενικού Ταμείου στον Δήμο Χανίων. Γενική πεποίθηση είναι ότι πολλά και υπαρκτά προβλήματα που χρόνια τώρα ταλανίζουν το ιστορικό μας μνημείο και δημιουργούν συνθήκες καχεξίας τόσο στην ανάδειξη όσο και στην εν γένει διαχείρισή του οφείλονται κατά κύριο λόγο στην πολυαρχία που διέπει τη λειτουργία της διοίκησης του Ενετικού Λιμανιού. Αντί λοιπόν να συναθροίζουμε δυνάμεις και προσπάθειες ώστε να εξαλείψουμε την παθογένεια της πολυαρχίας, σπεύδουμε να προσθέσουμε, με νομοθετική μάλιστα ρύθμιση, μια ακόμα εποπτεύουσα αρχή. Η θέσπιση και λειτουργία μιας τέτοιας υπηρεσίας θα δημιουργήσει πολύ περισσότερα προβλήματα από όσα οι καλοπροαίρετοι σε κάθε περίπτωση εμπνευστές της εκτιμούν ότι θα λύση στον πολύπαθο χώρο του Ενετικού μας Λιμανιού. Ειλικρινά δεν θέλω να πιστέψω ότι το προφανές αυτό λάθος θα ολοκληρωθεί και νομοθετικά».